Ülke genelinde ardı ardına yaşanan 4 büyüklüğündeki depremler birkez daha deprem gerçeği ile yüzleşmemizi sağlarken deprem anındaki toplanma noktaları tartışılmaya başlandı.
Ülke genelinde ardı ardına yaşanan 4 büyüklüğündeki depremler birkez daha deprem gerçeği ile yüzleşmemizi sağlarken deprem anındaki toplanma noktaları tartışılmaya başlandı.
DOĞAL AFETLER HEP ERTELENDİ
Toplanma alanlarının yetersiz kaldığı noktasında birleşen uzmanlar daha geniş alanlarda toplanma merkezleri oluşturulması gerektiğini belirtiyor. Antalyada 6 ve üstü büyüklüğündeki depremin Antalya'yı yıkıp dökeceği konuşulurken Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, Depremle ilgili çalışmalarda yetersiz kaldık. Antalya'da ki deprem toplanma alanları çok yetersiz dedi. Başkan Çeltik, doğal afetlere verilen önemin hep ertelendiğini dile getirdi.
YILLARDIR SORUNLARI DİLE GETİRDİK
Antalyada bulunan deprem toplanma alanlarının yetersiz olduğunu yıllardır dile getirdiklerini ifade eden İMO Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, Deprem toplanma alanlarının Antalya'da yetersiz olduğunu biz yıllardır dillendirdik, konuştuk. Belediyenin de yeni yaptığı şeyler var, katlı otoparklar var. Buralarda depremden sonra kullanılacakmış gibi projelendiriliyor. Bu projeyi biz önemsiyoruz ve doğru buluyoruz şeklinde konuştu.
Antalyada 6 ve üstü büyüklüğündeki depremin Antalya'yı yıkıp dökeceği konuşulurken Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, Depremle ilgili çalışmalarda yetersiz kaldık. Antalya'da ki deprem toplanma alanları çok yetersiz dedi. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğanda deprem toplanma alanlarının yetersiz olduğunu söylerken,Antalya Büyükşehir Belediyesinin deprem toplanma alanıyla ilgili bir projesi olduğunu ve bu projeleri desteklediklerini dile getirdi.
Yıllar önce dördüncü derece deprem bölgesi sayılan Antalya zaman geçtikçe ikinci dereceye yükseldi. İkinci dereceye yükselen Antalyada bin 136 deprem toplanma alanı bulunuyor. 2 milyon 619 bin 832 kişilik nüfusa sahip Antalyada tek bir toplanma alanına ortalama 2 bin 300 kişi düşüyor. 6 ve üstü büyüklüğündeki depremin Antalya'yı yıkıp dökeceği konuşulurken Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik ve İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan görüşlerini aktardı.
Toplanma alanları yetersiz!
Doğal afetlere verilen önemin hep ertelendiğini dile getiren başkan Çeltik, Geçmişte doğal afetler ya uzmanlardan kaynaklı ya da ranta dayalı bir sistemden dolayı, insanların taleplerinden dolayı hep ötelendi, es geçildi. Çünkü biz o dönemde kararları verirken, siyasiler o günün ve anın şartlarına göre karar verdi. Şimdi bu açıdan baktığımız zaman deprem toplanma alanları aslında sadece depremde toplanmaktan ziyade daha büyük bir önem arz etmektedir. Bu alanların bir içeriği olmalıdır. Bir deprem oldu diyelim, binalar yıkıldı. Sonuçta insanlar buraya toplandı. Buraya ulaşımın kolay olması lazım. Sonuçta birçok yol kapanacak. O alanda, istedikleri an geri yerlerine de gidemeyecekler. Sonuçta orada insanların sosyal yaşamlarını en az 1 hafta idame ettirmeleri gerekiyor. Yani bunlar yeme, içme olabilir, hepsi için ayrı alan da lazım. Şu an ki duruma bu açıdan baktığımız zamanda deprem toplanma alanlarının yetersiz olduğunu söyleyebiliriz dedi.
Rakamlar AFADLA Uyuşmuyor!
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığında (AFAD) gözüken deprem toplanma alanlarına gidildiğinde farklı görüntülerle karşılaşıldığını ifade eden Çeltik konuşmasında, İnsanlar AFADda kendi deprem toplanma alanlarına mesafelerini görebilirler. Ancak şimdi internete bakıyoruz,bazı deprem toplanma alanları gözüküyor. Lakin gidip incelendiği zamanda kazılmış olduklarını görüyoruz. Kazmışlar yani, inşaat yapmak için kazmış olduklarını düşünüyorum. Evet o alan AFADda gözüküyor. Lakin gidildiği taktirde bir deprem toplanma alanına kıyasla bir inşaat alanı ile karşılaşılıyor. Kısacası demek istediğim gidilebiliyor ancak gidilen alan niteliksiz ifadelerini kullandı.
Doğru yer seçimi önemli!
Başkan Bayram Ali Çeltik, Niteliksiz deprem toplanma alanları mevcut ve halen daha birçok alan niteliğini kaybediyor. Bu açıdan baktığımız zaman da durum içler açısı. İnsanlar bunu bilmiyor, kaldıki deprem toplanma alanlarına gelinceye kadar birçok şeyin kentte yapılması gerekiyor, lakin o da es geçiliyor. Önemli olan aslında jeolojik olarak doğru yer seçimidir. Japonyada, jeolojik hesaplara göre Türkiyede olan depremin 900 katı büyüklüğünde bir deprem oluyor. İnsanlar bir korku yaşamıyor. Bizde yanlış yer seçimlerinden kaynaklı ufak bir sallantıda tedirginlik yaşıyoruz. Büyük İstanbul depremi yaklaşıyor. Binlerce insan ölecek. Başka bir kaçışı yok. Her seferinde üzülüyoruz ama doğru bir yapılanma olmadığı sürece bu sonuç kaçınılmaz olacaktır diyerek görüşlerini dile getirdi.
Yıllarca Dillendirdik!
Antalyada bulunan deprem toplanma alanlarının yetersiz olduğunu yıllardır dile getirdiklerini ifade eden İMO Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, Deprem toplanma alanlarının Antalya'da yetersiz olduğunu biz yıllardır dillendirdik, konuştuk. Hatta büyükşehir belediyemizin deprem master çalıştayına katıldık. Belediyenin de yeni yaptığı şeyler var, katlı otoparklar var. Buralarda depremden sonra kullanılacakmış gibi projelendiriliyor. Bu projeyi biz önemsiyoruz ve doğru buluyoruz. Muhittin Böceki ve büyükşehir belediyemizi bu konuda destekliyoruz şeklinde konuştu.
Deprem Master projesi önemli!
Bazı deprem toplanma alanlarının göstermelik olduğunu ifade eden İMO başkanı Akdoğan, Öteki taraftan bazı deprem toplanma alanları var. Yüksek katlı binaların içinde küçük küçük yerlere deprem toplanma alanı diyoruz. Hani bugün e-devlete girdiğiniz de sizin depremde nerede toplanacağınızda belirtiliyor ama bu alanlar, binaların arasında kalmış küçük alanlar. Depremde bu alanların binaların altında kalacağını düşünüyoruz. Oralarda bir deprem olursa, bir yıkım olursa, uygulanamaz. Gerçek anlamda Büyükşehir Belediyesi deprem master çalışmalarına başladı. Her ne kadar plansız olsa da bunu destekliyoruz ve önemli bulunuyoruz. Bu planın içerisinde de toplanma alanlarından tutun da sağlıklı yapıların oluşmasına kadar her şey planlanacaktır. Bu göstermelik toplanma alanlarının hiçbir işe yaramadığı malum. Bu alanlarının bir karşılığı olmadığını da hepimiz görüyoruz. O anlamda da bu tamamıyla büyük belediyelerin, yerel yönetimlerin hatta deprem master paydaşlarının da katkılarıyla bu kenti daha yaşanılır, daha güvenilir bir hale getirmek için çalışıyoruz. Bunu yapacağımızı her platformda dile getiriyoruz diye konuştu.
Melike SARIKAYA Ergün DEMİR