ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 25 Temmuz 2024 11:29

Aileler bir daha düşünsün!

Aileler bir daha düşünsün!

Sosyal medya kullanımı yaygınlaştıkça, aileler çocuklarının fotoğraflarını paylaşma konusunda endişeler yaşamaya başladı. 
Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun, sosyal medyada çocuk fotoğrafları paylaşırken dikkat edilmesi gereken risklere dair önemli uyarılarda bulundu. Altun, "Çocuğumun resimlerini internette yayınlamak hiç mi güvenli değil?" diye düşünen ebeveynlerin bazı tedbirlerle bu riski en aza indirebileceğini belirtti.
ARKADAŞ LİSTESİNİ GÖZDEN GEÇİRİN! 
İsa Altun ebeveynlere bir takım önerilerde bulunurken şunları söyledi: "Sosyal medya hesaplarınızın gizlilik ayarlarını düzenleyerek, paylaşımlarınızı “yalnızca arkadaşlar” ile sınırlandırın. Böylece fotoğraflarınızın sadece güvendiğiniz kişiler tarafından görülebileceğinden emin olun. Yakın arkadaşlarınızla ve ailenizle gizlilik hakkında konuşun. Fotoğraflarınızı çılgınca paylaşmamaları ve üçüncü şahıslarla paylaşmamaları konusunda onları bilgilendirin."
META VERİLERİNİ MUTLAKA KAPATIN!
Ailelerin sosyal medyadaki arkadaş listesini göszden geçirmesini isteyen İsa Altun, "Sosyal medya arkadaş listenizi kontrol edin ve yakın arkadaşınız olmayan kişileri kaldırın. Tatilde tanıştığınız insanlar, arkadaşlarınızın arkadaşları ve sadece nezaketen eklediğiniz kişiler, çocuklarınızın fotoğraflarını paylaşmanız konusunda güvenlik riski oluşturabilir. Fotoğraflarınızın meta verilerini  ve coğrafi etiketlemeyi kapatın. Böylece, kimse fotoğraf meta verilerini kullanarak çocuklarınızı bulamaz. Veya paylaşım yaptığınız platformun fotoğraflarınızdan EXIF verilerini kaldırdığından emin olun" şeklinde konuştu.
BU BİLGİLERİ PAYLAŞMAYIN!
"Tanımlanabilir verileri kullanmaktan kaçının" diyen Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun, "Yabancıların çocuklarınızı tanımlamak için yararlanabileceği tam adlar, doğum tarihleri veya gittikleri okul gibi bilgileri kullanmayın. Takma adlar veya betimleyici ifadeler kullanarak, çocuğunuzun gerçek kimliğinin bulunmasını zorlaştırabilirsiniz. Örneğin, "Küçük böceğim", "minik prensesimiz" veya "muhteşem zıplayan fasulye” gibi ifadeler kullanabilirsiniz.Çocuklarınızın çıplak veya yarı çıplak fotoğraflarını paylaşmaktan kaçının. Bir fotoğrafla ilgili en ufak bir şüpheniz varsa, paylaşmamayı tercih edin. Fotoğraf çekerken, çocukların izlenebileceği sokak adları ve numaraları gibi çevresel bilgileri fotoğraf karesine dahil etmeyin" uyarılarında bulundu.
Haber: Yalçın KÜÇÜK