• SUR YAPIIIIIII
EĞITIM Haber Girişi : 25 Eylül 2020 15:14

Akdeniz Üniversitesi’nin Acı Günü

Akdeniz Üniversitesi’nin Acı Günü
Akdeniz Üniversitesi’nin kurucu rektörlerinden Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu yıllarca görev yaptığı Üniversitede düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Akdeniz Üniversitesi’nin kurucu rektörlerinden Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu yıllarca görev yaptığı Üniversitede düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı.

 

Törene Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Antalya İl Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Hacıarifoğlu, Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu’nun eşi Prof. Dr. Gülten Karpuzoğlu, akademik ve idari personeller ile Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu’nun hastaları, sevenleri katıldı.

 

Törende konuşan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Tuncer Karpuzoğlu’nun bilime, insanlığa, organ nakline, Antalya’ya çok büyük hizmetlerde bulunduğunu belirterek bunun en somut örneğinin Akdeniz Üniversitesi olduğunu ifade etti.

 

Rektör Özkan, “Tuncer Karpuzoğlu’nun kuruculuğunu yaptığı ve bugünlere gelmesinde çok büyük emeği olduğu Akdeniz Üniversitesi, onun açtığı bu yolda birçok bilim insanı yetişecek ve binlerce cana can katmaya vesile olmaya devam edecek. İnsanlar 40 yıl önce şifa bulmaya Ankara’ya İstanbul’a gidiyordu. Artık Türkiye’nin dört bir yanından hatta yurt dışından insanlar bu kuruma geliyor. Bundan daha büyük bir hizmet olabilir mi?” diye konuştu.

 

Yegane isteğinin onun düşlediği gibi bilimi yine onun kurduğu bu kurumda daha da yüceltmek olduğunu belirten Rektör Özkan “İnşallah bu kurumdan daha nice Tuncer Karpuzoğlu gibi ölümsüz insanlar yetiştirebiliriz hep beraber. Hocam bize teslim ettiğiniz bayrağı layığıyla taşımak için elimizden geleni yapacağımıza size söz veriyorum. Huzur içinde uyuyun.” ifadelerini kullandı.

 

Törende Prof. Dr. Mehmet Kemal Öğüş, Prof. Dr. Uluğ Eldegez, Prof. Dr. Mustafa Melikoğlu, Prof. Dr. Ömer Bayezid, Devlet Planlama Teşkilatı Uzmanı Dr. Muharrem Varlık ve  Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu’nun ilk nakil hastası Mehmet Şahan da Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu anısına birer konuşma yaptılar.

 

Tören sonunda Üniversitenin akademik ve idari personeli, Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu’nun eşi Prof. Dr. Gülten Karpuzoğlu’na taziyede bulundu.

 

Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu’nun cenaze namazı Akdeniz Üniversitesi Camii’nde kılındı. Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu’nun cenaze namazı kurucusu olduğu Üniversitenin Cami’sinde kılınan ilk namaz oldu. Cenaze daha sonra Duacı Mezarlığına defnedildi.

 

Prof. Dr. Tuncer KARPUZOĞLU Kimdir

 

6 Ekim 1938’de Kahramanmaraş’ta doğdu. Tıp eğitimini İstanbul Üniversitesi’nde, Genel Cerrahi İhtisasını Ankara ve Hacettepe Üniversitelerinde tamamladı. 1972-1976 yılları arasında Amerika Birleşik Devletlerinde genel cerrahi ve organ nakli konusunda çalışmalarına devam eden Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu, 14 Nisan 1982 tarihinde bilimsel temele oturtulmuş uygulama ile Antalya’da ilk canlı akraba donör kaynaklı böbrek naklini gerçekleştirdi. Türkiye'de organ nakli uygulamalarının öncülerinden olan Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu, 31 Kasım 1991'de Akdeniz Üniversitesi’nde organ nakli merkezini kurmuştur.

6 Ekim 2005 tarihinde yaş haddinden emekli oluncaya kadar yüzde 25’inde kadavra kaynaklı böbrekler kullanılarak yüksek başarı ile toplam 385 böbrek nakli gerçekleştiren Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü görevlerini yürütmüştür. Rektörlük görevi sırasında Akdeniz Üniversitesi Hastanesini eğitim, araştırma ve uygulama alt yapısı ile ülkemizin en modern hastanesi haline getirmiş, kurucusu olduğu Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi’nde yaptığı hizmetlerle organ nakli merkezimizin Türkiye ve Avrupa’nın önde gelen bir merkez olmasına önemli katkılar sağlamıştır.

Ulusal ve uluslararası pek çok yayını olan, rektörlük dönemi dahil olmak üzere öğrenci ve cerrahi asistan eğitimine de bizzat katkı sağlayan Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu 2005 yılında yaş haddinden emekli olmuştur. Emeklilik sonrasında da Üniversite ve Tıp Fakültesi ile temasını kaybetmemiş, Tıp Fakültesine ve Üniversiteye danışman olarak da hizmet etmeye devam etmiştir.

Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu, Prof. Dr. Gülten Karpuzoğlu ile evli ve bir kız babasıdır.

                       

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.