• imsa
ÖZEL HABERLER Haber Girişi : 15 Şubat 2024 10:24

Alzheimera iyi geliyor mu?

Alzheimera iyi geliyor mu?

Bilgisayar oyunları çocuklar için her ne kadar zararlı olduğu dile getirilse de yaşlılar için iyi gelebiliyor. Psikolojik Danışman Levent Kayra Aygün, “Bilgisayar oyunları, beyni zihinsel olarak aktif tutmaya ve bilişsel fonksiyonları geliştirmeye yardımcı olabilir” dedi.

 

OYUNLAR ALZHEİMERI DURDURUR MU?

Alzheimerın, beyindeki sinir hücrelerinin ölmesine ve bellek, düşünme ve davranış bozukluklarına yol açan ilerleyici bir hastalık olduğunu söyleyen Aygün,  “Alzheimer hastalığına yakalanan kişilerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu hastalığın kesin bir tedavisi olmamakla birlikte, bazı önlemler alınarak hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir. Bu önlemlerden biri de bilgisayar oyunları oynamaktır. Bilgisayar oyunları, beyni zihinsel olarak aktif tutmaya ve bilişsel fonksiyonları geliştirmeye yardımcı olabilir. Bilgisayar oyunları, özellikle strateji, bulmaca, hafıza ve dikkat gerektiren oyunlar, beynin farklı bölgelerini çalıştırır ve nöroplastisiteyi artırır. Nöroplastisite, beynin yeni bağlantılar kurma ve esneklik gösterme yeteneğidir. Bu sayede, beynin hasar gören bölgelerinin işlevini başka bölgelerin üstlenmesi mümkün olabilir” şeklinde konuştu.

DUYGUSAL SORUNLARI AZALTIR

Psikolojik Danışman Levent Kayra Aygün, “Bilgisayar oyunları, aynı zamanda, Alzheimer hastalarının yaşadığı depresyon, yalnızlık, kaygı ve stres gibi duygusal sorunları da azaltabilir. Bilgisayar oyunları, kişilere eğlence, sosyalleşme, özgüven ve başarı hissi sağlar. Bu da ruh halini iyileştirir ve yaşam kalitesini artırır” ifadelerini kullandı.

 

BEYİN AKTİVİTELERİ ARTTI

Bilgisayar oyunlarının Alzheimer hastalığına karşı koruyucu bir etkisi olduğunu gösteren pek çok araştırma olduğunun altını çizen Levent Kayra Aygün, “Örneğin, 2017 yılında yapılan bir çalışmada, 65 yaş ve üzeri 2.800 kişiye 10 yıl boyunca bilgisayar oyunları oynatılmış ve oyun oynayanların oynamayanlara göre yüzde 29 daha az Alzheimer riski taşıdıkları bulunmuştur. Benzer şekilde, 2019 yılında yapılan bir başka çalışmada, 60-85 yaş arasındaki 60 kişiye 6 hafta boyunca bilgisayar oyunu oynatılmış ve oyun oynayanların bilişsel performanslarının ve beyin aktivitelerinin arttığı gözlemlenmiştir” açıklamasında bulundu.

 

BEYNİ EGZERSİZ YAPTIRMAK GEREKİYOR

“Bilgisayar oyunları, Alzheimer hastalığına karşı alınabilecek etkili bir önlemdir” diyen Psikolojik Danışman Levent Kayra Aygün şöyle konuştu: “Ancak, bilgisayar oyunlarının da aşırıya kaçmadan, dengeli ve kontrollü bir şekilde oynanması gerekir. Aksi takdirde, bilgisayar oyunları bağımlılık, uyku bozukluğu, obezite, göz sağlığı sorunları ve sosyal izolasyon gibi olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle, bilgisayar oyunları oynarken, zaman sınırlaması, mola verme, fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme ve uyku düzenine dikkat etmek önemlidir. Bilgisayar oyunları, Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltmak için beyni egzersiz yapmaya teşvik eden, eğlenceli ve faydalı bir araçtır. Bilgisayar oyunları hem hastalığın önlenmesinde hem de tedavisinde destekleyici bir rol oynayabilir. Bu yüzden, bilgisayar oyunları oynamak, yaşlılar için de yararlı bir aktivitedir.”

 

Haber: Yalçın KÜÇÜK