100 Yıllık rüya gerçek oluyor

Antalya’nın yıllardır beklediği hızlı tren projesinde nihayet müjdeli haber geldi. Edinilen bilgilere göre, Eskişehir-Antalya hızlı tren hattının projelendirme çalışmaları tamamlandı. Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinden beri gündemde olan ve 1933 yılında yapımı için kanun çıkarılan Antalya'ya demiryolu projesi, tam 100 yıl sonra hayata geçiyor.

Bu yeni hızlı tren hattı, Antalya'nın diğer illerle demiryolu bağlantısı olmayan konumuna son verecek. Proje kapsamında, Kütahya-Alayunt İstasyonu yakınından geçmesi planlanan hat ile İstanbul, Ankara ve Antalya arasında doğrudan bir demiryolu bağlantısı sağlanacak.  Projeyle, İstanbul'dan Antalya'ya hızlı trenle seyahat süresi 4 saat 45 dakikaya inecek.

425 kilometrelik Eskişehir-Kütahya-Afyonkarahisar-Isparta/Burdur-Antalya ve 541 kilometrelik Kayseri-Aksaray-Konya-Seydişehir-Antalya hatlarını kapsayan bu projeler, 200 km/saat tasarım hızına uygun olarak planlandı. Her iki hattın da etüt proje çalışmaları tamamlandı ve Antalya’nın hızlı demiryolu ağına bağlanması amacıyla atılan bu adım, şehirde büyük bir heyecan yarattı.

Antalya'nın ulaşım ağı bu yeni projeyle genişleyecek, turizm sektörü büyük bir ivme kazanacak. Proje, Cumhuriyet’in 10. yılı olan 1933’te çıkarılan bir kanunla ilk kez gündeme gelmiş ve Afyonkarahisar-Antalya demiryolu hattının inşası için 25 milyon lira ödenek ayrılmıştı. Ancak Burdur’a kadar tamamlanan hattın devamı, 2. Dünya Savaşı ve ödenek yetersizliği nedeniyle yarım kalmıştı.

Şimdi, Antalya'nın Eskişehir'e bağlanmasıyla birlikte, yapımı süren İzmir bağlantılı hızlı tren hatları da dahil olmak üzere, Ankara ve İstanbul ile Antalya arasında güçlü bir demiryolu ağı kurulacak. Bu proje, Antalya’nın 100 yıllık rüyasını gerçeğe dönüştürerek, kentin ulaşımda yeni bir döneme girmesini sağlayacak.

 

Haber: Yalçın KÜÇÜK


12.08.2024 12:01:22