2021 yılının En İyi İşverenleri açıklandı

29 Nisan 2021 tarihinde online olarak gerçekleştirilen ödül töreninde 11 farklı sektörden 69 şirkete “Türkiye’nin En İyi İşvereni” ödülü verildi.

Sahip olduğu tecrübe ve güvene dayalı felsefesiyle 30 yıldan fazla süredir 5 kıtada 60’tan fazla ülkede tüm ölçekteki şirketlere mükemmel iş yeri olmaları ve kendilerini geliştirmeleri için araştırma ve danışmanlık hizmeti veren Great Place To Work®, Türkiye’nin En İyi İşvereni sonuçlarını açıkladı. 29 Nisan 2021 tarihinde online olarak gerçekleştirilen ödül töreninde 11 farklı sektörden 69 şirkete “Türkiye’nin En İyi İşvereni” ödülü verildi.

  Great Place To Work’ün 2021 mottosu: “Bireylerin Değeri Birlikteliğin Gücü”

 Great Place to Work olarak “Yüksek Güven Kültürü” temelli işyerlerinin inşası ve sürdürülebilirliğini sağlamak üzere çalıştıklarını söyleyen Great Place To Work Türkiye Genel Müdürü Eyüp Toprak, “Pandemiyle birlikte önemi artan ‘işveren markası olmak’ için 2021 yılında daha fazla çaba sarf edildiğini gözledik. Bu yıl araştırmaya katılan şirketlere baktığımızda, her sektörden ve farklı iş kollarından şirketlerin, kurum kültürlerini geliştirmek ve işveren markalarını geleceğe taşımak için Great Place to Work yolculuğunda başarı ile ilerlediklerini görüyoruz. 2021 yılında Great Place To Work’ün ‘Bireylerin Değeri Birlikteliğin Gücü’ mottosuyla gerçekleştirdiğimiz değerlendirmemize 217 şirket katıldı. 115 binden fazla çalışanla yapılan anketler sonucunda 91 şirket Great Place To Work sertifikası almaya hak kazanırken 124 şirket de ‘En İyi İşveren 2021 Listesi’ne girmek üzere aday olmayı başardı. Great Place To Work felsefesine göre kurum kültürünün temelinde yatan güvenilirlik, saygı, hakkaniyet, gurur ve takım ruhu boyutlarının yanı sıra IK uygulamalarının da değerlendirildiği ‘En İyi İşveren 2021 Listesi’ne bu yıl 69 şirket girmeye ve ödül almaya hak kazandı. En İyi İşveren unvanına sahip şirketlerle bu liste dışında kalan şirketlerin Trust Index puanları karşılaştırıldığında, liste içerisindekilerin ortalama yüzde 80, liste dışı şirketlerin ise yüzde 74 oranında Trust Index aldıklarını görüyoruz. Magna Seating, Magna Otomotiv, GittiGidiyor, Novartis ve Abbvie gibi şirketler ise yüzde 94 gibi yüksek oranlara ulaştılar” dedi.

 Toprak: “Ücret, sosyal ve yan haklar konusunda gerileme gözlendi”

 Mayıs ayının ikinci haftasında açıklanması planlanan Care In Action raporundan bazı bilgiler paylaşan Toprak, “2021 yılı için gerçekleştirdiğimiz Care In Action raporumuzda yine şirketlerin üzerinde durmaları gereken dikkat çekici sonuçlar var. Özellikle ücretlerle sosyal ve yan haklar konusunda yüzde 4-5’lik bir düşüş görülüyor. Beyaz yakanın ağırlıklı evden çalışma modeline geçmesinin ardından şirketlerin bu konuda yeterince hassasiyet göstermediği anlaşılıyor. Rapora göre ayrıca ilk amirlerle ilgili algı konusunda düşüş var. İlk amirler çalışanlardan yukarı ile iletişim, fikirlerinin alınması, yönetici yetkinlikleri ve yönetici takdiri gibi alanlarda yüzde 1-2 oranında daha düşük not aldılar. Buna karşılık genel yönetici algısında ve üst yönetim algısında olumlu gelişmeler görülüyor. Yönetimin temsil yeteneği ve ahlaki yaklaşımında yüzde 1’lik iyileşme, üst yönetimin pandemi süreci yönetiminde başarılı olduklarını gösteriyor. Raporun diğer çıktıları arasındaysa iş-özel yaşam dengesi ve insan olarak değer görme algısındaki yüzde 3’lük kayıptan da bahsetmek gerekiyor. Söylemeden geçemeyeceğimiz bir hassas konu da, ‘genel olarak buranın harika bir işyeri olduğunu söyleyebilirim’ algısında son 3 yıldaki düşüştür. Yıllara göre değişimler yüzde 87’den yüzde 81’e kadar gerilemiş durumda ve nedenlerinin detaylıca incelenmesi gerekliliği aşikar” dedi.

 Ödül kategori sayısı 5’ten 7’ye çıkartıldı

 Her yıl olduğu gibi bu yıl da Özel, Sektör ve Bölgesel Ödüller sahiplerini buldu. Bu yıl kategori sayısı 5’ten 7’ye çıkartıldı.

 20-50 çalışan sayısına sahip Best Small Workplaces kategorisinde birincilik ödülü, geçen yılın da birincisi olan Inspark’a giderken bu yıl sürece ilk kez katılan firmalardan Farmazon ikinci ve 4Play de üçüncü oldu.

 Bu yıl ilk kez ödül verilen 50-100 çalışan sayılı şirketler kategorisinin birincisi, geçtiğimiz yıl 50-250 çalışan sayılı şirketler kategorisinin birincisi olan Udemy oldu. İkincilik ödülü, Great Place To Work sürecine ilk kez katılan Aktoy A.Ş.’ye gitti. Geçtiğimiz yıldan bu yana yükselişini sürdüren Magna Gümrük Müşavirliği ve Dış Ticaret A.Ş. ise üçüncülüğe yerleşti.

 100-250 çalışan sayısına göre ilk sırayı Viessmann Manisa Isı Teknolojileri San. & Tic. Ltd. Şti., Tümaş Mermer San. ve Tic. A.Ş. ile Doğuş Grubu aldılar. En kalabalık katılımlı kategori olan 250-500 çalışan sayısına göre “Türkiye’nin En İyi İşvereni 2021” ödülünü, geçen yılın da birincisi olan Magna Seating kazandı. Onu sırasıyla GittiGidiyor ve Novartis Sağlık Gıda ve Tarım Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. takip ettiler. 

 500-1.000 çalışan sayılı şirketlerden en iyi işveren olanların ilk sırasında, çalışan sayılarının artmasıyla kendilerine yeni listede yer bulan Magna Exteriors & Magna Mirrors yer aldı. Onu sırasıyla DHL Worldwide Express Taşımacılık ve Ticaret A.Ş. ile geçen sene 2020 Avrupa’nın En İyi İşverenleri listesinde yer alan ve yıllardır başarıyla listede yer bulan sahibinden.com takip etti.

 1.000-5.000 çalışan sayılı şirketlerin en iyileriyse sırasıyla, geçen yıl da birinci olan Hilton, özellikle son iki yıldır yükselişini sürdüren Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş. ve geçen yılki yerini koruyan Penti oldular.

 5 bin üzeri çalışana sahip şirketlerin en iyi işveren olanıysa, geçen sene 2020 Avrupa’nın En İyi İşverenleri listesinde yer alan Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş. oldu. Bu yıl listeye yeni katılan Teleperformance Turkey ikinci, AssisTT ise üçüncü oldular.

 Tüm dünyada “Yüksek Güven Kültürü” temelli işyerlerinin inşası ve sürdürülebilirliğini sağlamak üzere çalışmalarını sürdüren Great Place To Work, güvene dayalı felsefesiyle hem mükemmel işyeri kültürlerinin inşa edilmesine katkı sağlıyor hem de şirketlerin inovasyon ve ekonomik performanslarının artırılmasına destek oluyor. Great Place To Work, çalışan odaklı “Trust Index©” anketi ve kurum kültürü analizine dayanan “Culture Audit©” analiz metodolojisiyle kurumların kıyaslanabilir performans değerlerini tespit ediyor. Her yıl yer kürenin 5 kıtasında 65’ten fazla ülkede aynı kriterler dahilinde 7 binden fazla şirket ve 100 milyonun üzerinde çalışanla gerçekleştirilen anketlerle global çapta kıyaslanabilir sonuçlar elde ediliyor.

 2020’de iki Türkiye’nin En İyi İşverini şirketi “Avrupa’nın En İyi İşvereni” listesindeydi

 Emsalleri içerisinde dünya çapında en çok bilinen ve en çok tercih edilen araştırma olma özelliğini taşıyan Great Place To Work, aynı zamanda Avrupa’nın en iyi işverenleri, Asya’nın en iyi işverenleri ve Dünya’nın en iyi çok uluslu işverenleri listelerini de yayınlıyor ve ödüllendiriyor. Trust Index, içerdiği 68 kapalı uçlu ve 3 açık uçlu soru setiyle kurumun çalışan nezdindeki performansını ortaya koyuyor. Uluslararası kıyaslama imkanı sunan Trust Index ile elde edilen sonuçlarla geçtiğimiz yıl Türkiye’den iki şirket “Avrupa’nın En İyi İşverenleri” listesinde yer almıştı.

 Great Place To Work’ün diğer bir araştırma hizmeti olan Culture Audit ise merkezine ‘güven’i alarak insan kaynakları ile yönetim süreçlerindeki 9 alana odaklanıyor. Gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde Great Place To Work sertifikasını elde edebilmek ve bu unvanı 1 yıl boyunca tüm iletişim çalışmalarında kullanmak için şirketlerin Trust Index skorunun 65 ve üzerinde olması gerekiyor. ‘En İyi İşveren’ unvanına sahip olmak için ise skor 75 ve üzerinde olmalı.


30.04.2021 13:06:00