TBMM Akdeniz-PA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, TBMMde kabul edilen Turizmi Teşvik Kanunu hakkında açıklamalarda bulundu.
AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu geçtiğimiz günlerde TBMMde kabul edilen Turizm Teşvik Kanunu ve Bazı Kanunlardaki düzenlemeler ile ilgili yapmış olduğu açıklamada şunları ifade etti: Pandemi, Turizmi tüm dünyada ve ülkemizde çok etkilemiştir. Turizmde tüm dünyada Artan ivme geçen yıl kesintiye uğramıştır. Ülkemize, 2002 yılında gelen ziyaretçi sayısı yaklaşık 13 milyon iken, 2017de 38 milyon, 2019 yılında ise bu sayı 52 milyon kişiye yaklaşmıştır. 2020 yılında ise ülkemizi ziyaret eden kişi sayısı Covid-19 pandemisine rağmen 16 milyon kişi olmuştur. 2021 yılında Turist sayısı, 10 Temmuz itibariyle 7,5 milyonu aşmış durumdadır.
ANTALYA HAVALAMİNINA GÜNLÜK 300 UÇAK İNİŞ YAPIYOR
Antalya ve Gazipaşa Milas-Bodrum ve Dalaman ve İzmir Adnan Menderes havalimanlarında hem aylık hem de yıllık bazda sayıların ivmesi hızla artmaktadır. Antalya havalimanına günlük ortalama 300 uçak iniş yapıyor. Şu anda her üç dakika da içerisinde 1 uçak iniş yapıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Dışişleri Bakanlığımız ile Sağlık Bakanlığımızın çalışmaları sayesinde Rusya Hükümeti tarafından kapatılan uçuş trafiği 22 Haziranda açıldı. 22 Haziran-12 Temmuz tarihleri arasında sadece Rusyadan Antalyaya gelen uçak sayısı 1500, gelen Rus turist sayısı ise 400.000 oldu. Antalyamıza, İlk 5 ayda 750 bin Turist, haziran ayı içinde 750 bin şimdi son 12 günde 700 bin turist geldi. Türkiye ve Antalya birinci tercih. Antalyaya uçuş yasağının kalktığı İlk gün 30 uçuşla 7 bin 421 Rus turist geldi.
ÖREN YERLERİ TURİZMİN GÖZDE MEKANLARI
Aynı hareketliliği ören yerlerimizde görüyoruz: Phaselis (Haziran-63000), Olympos (Haziran-41.000), Patara (Haziran 66.000) ören yerlerimiz pandemi dönemi öncesi ziyaretçi yoğunluklarına ulaştı. Patara yılı kapsamında bölgede restorasyon ve düzenleme çalışmaları devam ediyor. Patara Plajı, Likya Meclisi, Antik Tiyatro, Sütunlu Yol, Deniz feneri, Şehir kapısı çalışmaları devam ediyor. Abdülhamid Han Telsiz Telgraf Müzesi çalışması devam ediyor. Kaş Patarayı mutlaka görün Kongre, etkinlik turizmi için Antalya şuanda tüm dünyadan rezervasyon kabul etmeye başladı. Gelecek yıl Kış sezonunda da Antalyanın yüksek konaklama istatistiklerine ulaşacak. İç turizmde de haziran ayı ile birlikte yoğun hareketlilik başladığını görüyoruz. Kurban Bayramı tatili ve yaz tatilinin başlaması ile birlikte turizm tesislerimizde doluluk oranları üst seviyelere çıkmıştır. Kurban Bayramında yurt içinde 10 milyondan fazla vatandaşımızın Tatil için seyahat etmesi bekleniyor. Turizm sektöründe normalleşme devam etmektedir.
Yıl sonu itibariyle 25 milyon turist 20 milyar dolar gelir bekliyoruz. Bu süreci en başından en sonuna kadar takip eden başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğana, Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoya ve Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğluna uçuşların açılması, turizmin açılması için çok yoğun bir mesai harcadıkları için ve sektöre verdikleri destekler için teşekkür ediyoruz.
KANUN NE GETİRİYOR NE GETİRMİYOR
Rakamlardan da görüldüğü üzere turizm ülkemizin ekonomisine katkıda bulunan ve bulunmaya devam edecek en önemli sektörlerden bir tanesi. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 2023 yılında 75 milyon turist ve 65 milyar dolar gelir hedeflediğimiz turizm sektöründe, Ülkemiz turizminin gelişimi açısından önemli bir yere sahip olan 1982 Yılında yürürlüğe giren Turizmi teşvik Kanunun bazı maddelerinin turizminin hızlı gelişimi karşısında uygulama kabiliyeti azalmıştır. Bazı maddeleri turizm sektörünün sürekli gelişen ve değişen ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalmış. Şimdi bu eksiklikleri gidermek için bu çalışmayı yaptık. Şunu net ifade edeyim;
- Bu kanun teklifinin hiçbir yerinde belediyelerin veya yerel yönetimlerin yetkileri azaltılmıyor,
- Bu kanun teklifinin hiçbir yerinde yerel yönetimlerinin gelirleri de azaltılmıyor.
- Bu kanun teklifinin hiçbir maddesinde Cumhurbaşkanına yeni ve özel yetkiler verilmiyor.
- Bu kanun teklifinin hiçbir düzenlemesinde, Doğa harikası hiçbir plaj veya kıyı paralı hale getirilmiyor, aksine ücretsiz günü birlik alanları ile ilgili halkın lehine düzenlemeler içeriyor.
- Hiçbir maddesinde korunan alanla ile ilgili yeni bir düzenleme yapılmıyor.
KANUNLA GETİRİLEN DÜZENLEMELER:
1- Kültür ve Turizm koruma ve gelişim bölgeleri ve turizm merkezlerinin tespitine ilişkin kriterler daha net hale getirilmiştir.
2- Turizm koruma ve gelişim bölgelerinde bölgenin bütüncül bir anlayışla korunması ve geliştirilmesi için Bakanlıkça adına tahsis yapılan yatırımcıların katılımlarıyla sosyal ve teknik altyapının geliştirilmesi amacıyla turizm hizmetleri yönetim birliği kurulabilecek.
3- Tüm Konaklama tesislerinin Bakanlıktan Turizm İşletmesi Belgesi almaları zorunluluğu geldi. Mevcut Belediye Belgeli konaklama tesislerine herhangi bir ücret almadan basit konaklama belgesi alabilecek.
4- Lüks kampçılık turizm türünün, ülkemiz mevzuatında da yasal altlığını oluşturduk ve kontrollü gelişimi sağlanacak. Düzenlemeye özellikle derç edilen, Temelsiz ahşap platform, doğal ekosisteme uygun, çevre dostu çadır malzemesi, kalıcı yapı
5- Bütüncül Turizm Politikaları uygulayabilmek için Tahsislerin birden çok bakanlığın eliyle yürütülmesi yerine Kültür ve Turizm Bakanlığı kontrolünde yürütülecek.
6- Pandemi döneminde uygulanan Güvenli turizm sertifikası uygulaması yasal zemine kavuştu. Güvenli turizm sertifikası gibi Bakanlıkça gerekli görülen durumlarda yeni sertifika programları uygulayabilmesi hedeflenmektedir.
16.07.2021 12:23:00