Antalya Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde pandemi döneminde tarımsal eğitimi sürdürebilmek amacıyla başlatılan uzaktan eğitim programı, Peynir Atölyesi ile devam ediyor. Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu hafta sonu yapılan ve 1500ün üzerinde katılımcının ders aldığı Atölyede antikçağdan günümüze peynirin yapımından bugünkü peynir varlığımıza, peynir çeşitlerinden peynir yapımına kadar çok sayıda bilgi paylaşıldı. Atölyeye Kıbrıs, İngiltere, Almanya, Singapur, Malta, Avusturya, Ürdün, Rusya, ABD, İsviçreden katılımlar oldu.
İNCİR SÜTÜNÜ PEYNİR YAPIMINDA KULLANMIŞLAR
Peynir Atölyesinde Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seval Sevgi Kırdar, antik çağlardan günümüze peynirin serüvenini anlattı. Peynirin 8 bin yıllık bir geçmişi olduğunu kaydeden Kırdar, İmparatorluklar ve aristokrasiden, seramik ve yazıdan, metal aletlerden ve silahlardan önce peynir vardı diyerek sözlerine başladı. Arkeolojik kazılarda Polonya topraklarında bulunan peynir süzgeçlerinin 7 bin 500 yılık olduğuna dikkat çeken Kırdar, Cilalı taş devrinde hayvanların evcilleştirilmelerinden sonra Akdeniz kıyılarında Mezopotamyada veya bugünkü güney batı Asya denilen İndus Vadisinde çobanlar tarafından peynirin yapıldığı sanılmaktadır dedi. Kırdar, Yunanlılar ve Romalıların peynir yaparken sütü kestirmek için incir sütü, kuzu ve oğlak şirdeni, deve dikeni çiçeği, yaban safran taneleri, sirke ve eşek sütünü kullandıklarını anlattı.
4 BİN ÇEŞİT PEYNİR
Dede Korkut hikayelerinde süt, kaymak ve peynirin bolluğun varlık ölçüsü olarak ifade edildiğini anlatan Kırdar, Van otlu peynirinin bir hekim tarafından ilaç niyetine hazırlandığına dikkat çekti. Dünyada 4 bin çeşit peynir bulunduğunu, ülkemizde 200 peynir çeşidi olduğunu kaydeden Kırdar, Türkiye bir peynir ülkedir. Kaydı olmamakla birlikte daha fazla peynirimizin olduğunu biliyoruz dedi. Avrupa Birliğinde 248 tescilli peynir bulunduğunu, Türkiyede ise sadece 15 coğrafi işaretli peynir çeşidi olduğunu belirten Kırdar, AB nezdinde tescilli peynirimizin olmaması büyük eksiklik dedi. Kırdar, Karaman Divle obruk peynirinin dünyanın en iyi 5 tulup peyniri arasında sayıldığına dikkat çekti. Peynirin sağlık yönünden etkilerini de anlatan Prof. Dr. Kırdar, yatmadan yarım saat önce yenilen peynirin uyku kalitesini artırdığını, peynirin içerisinde bulunan triptofan isimli aminoasitin stresi azaltarak uyku kalitesini artırdığını kaydetti.
CANLI YAYINDA PEYNİR YAPTI
Peynir Atölyesinde ders veren Süt Rüyası Kurucusu Öznur Apaydın Arıkan, ev yoğurdu, labne peyniri, tatlı lor yapımını uygulamaları olarak anlattı. Arıkan, süt ürünleri yapımının püf noktalarıyla ilgili katılımcılara bilgi verdi. 2019 yılında düzenlenen 10. YÖREXe katılarak peynir yapımını anlattığını anımsatan Arıkan, Peynir yapımına olan ilginin her geç en gün arttığını gözlemliyorum. Umarım geleneksel yöntemleri kuşaktan kuşağa aktarırız dedi.
Ücretsiz online Peynir Atölyesi, 24 Ocaka kadar devam edecek.
04.01.2021 14:57:00