Ahşapta yaratıcılığın sınırı yok

Ahşap, yaratıcı sanatçılar için sınırsız bir potansiyel sunuyor ve son zamanlarda birçok yetenekli sanatçı, atıl durumda olan tahtaları sanat eserlerine dönüştürerek dikkat çekiyor. Ahşap sanatının bu eşsiz dalı, hem geleneksel hem de modern sanatçılar arasında popülerlik kazanıyor.

Eski mobilya, paletler veya atıl inşaat malzemeleri gibi ahşap parçaları, sanatçılar tarafından özgün ve etkileyici sanat eserlerine dönüştürülüyor. Bu yaratıcı projelerde genellikle tahtaların üzerine resimler yapılıyor, heykeller oluşturuluyor veya boyama teknikleriyle tasarımlar ekleniyor.

Antalya’da ahşaba şekil veren ustalardan olan Hamdi usta, doğal ahşabın sıcaklığı ve dokusunu kullanarak farklı tarzlarda eserler yaratıyorlar. Hamdi usta yani Hamdi Karaduman, önceleri hobi olarak başladığı ahşaba şekil verme konusunu geliştirdiğini ve belli bir süre sonra ticarete döktüğünü aktardı. Ahşabın kendisine özgü bir karakteri olduğunu söyleyen Hamdi usta, “Önemli olan kafanda ne yapacağına karar vermek. Ağacı elince alınca önce onu hissedeceksin. İşte o zaman güzel eserler çıkıyor” dedi.

Detaylı el işçiliğiyle geleneksel temalara sahip eserler ortaya çıkardığını aktaran Recep Kaplan, “Bu tür eserler, hem iç mekanlarda hem de açık hava sergilerinde sergileniyor ve genellikle satışa sunuluyor. Ahşap sanat eserleri, hem koleksiyoncuların hem de sanatseverlerin ilgisini çekiyor ve bu alandaki sanatçılar için bir pazar oluşturuyor. Ahşap sanatının bu yaratıcı dönüşümü, atıl durumda olan ahşap malzemelerin geri dönüşümüne ve sürdürülebilir sanat üretimine katkı sağlıyor. Ayrıca, sanatçıların doğal malzeme kullanımıyla orijinal ve çevre dostu eserler yaratmalarına olanak tanıyor. Ahşap sanatı, ahşabın sıcak ve doğal estetiğini sevenler için ilham verici bir alandır ve bu sanatçılar, atıl durumda olan tahtaları yeniden hayata döndürerek bu malzemelerin potansiyelini sergiliyorlar” ifadelerini kullandı.

Haber: Yalçın KÜÇÜK


11.09.2023 16:22:17