Aile hekimleri siyaha büründü

Muğla’nın Bodrum ilçesinde görev yaptığı Aile Sağlığı Merkezi’nde bir hasta ve kardeşinin saldırısına uğrayan Dr. Mustafa Hürkal Tezvar, yaşadığı şiddet sonucu kalbi durarak yoğun bakımda tedavi altına alındı. Bu üzücü olay, ülke genelinde aile hekimleri tarafından protesto ediliyor.

Aile Hekimlerinden İş Bırakma ve Siyah Giyinme Eylemi

Olayın ardından aile hekimleri bir gün iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Ayrıca, her pazartesi günü siyah giyerek hasta görmeye devam eden hekimler, bu şekilde tepkilerini gösteriyorlar.

Antalya Aile Hekimleri Derneği’nden Tepki

Antalya Aile Hekimleri Dernekleri, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti kınayan bir açıklama yaptı. Toplumun sağlığını korumak için büyük fedakârlık gösterdiklerini belirten dernek yetkilileri, karşılığında şiddet görmenin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Eğitim ve Caydırıcı Tedbirler Çağrısı

Sağlık Bakanlığı tarafından verilen eğitimler, kamuoyu spotları ve ailelerin eğitilmesi ile sağlık çalışanlarına şiddetin önüne geçilebileceğini belirten dernek, mevcut hukuki düzenlemelerin caydırıcılığının yetersiz olduğunu söyledi. “Artık bu kadar şiddet yeter! Halkımızı kim eğitecek, gerekli cezaların verilmesini kim sağlayacak? Bu konularda harekete geçilmeli ve aile hekimleri iç rahatlığı ile işlerini yapabilmelidir.” açıklaması yapıldı.

"Sağlıkta Şiddet, Ülkemizin Sorunu"

Aile hekimleri, sağlıkta şiddetin sadece hekimlerin ve sağlık çalışanlarının değil, tüm ülkenin sorunu olduğunu belirterek, “Sağlıkta şiddete dur demek için hep birlikte hareket edilmelidir. Sağlıkta şiddet olaylarının son bulması için Sağlık Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı gerekli önlemleri bir an önce almalıdır. Aile sağlığı merkezlerinin ve çalışanlarının iş güvenliği sağlanmalıdır.” çağrısında bulundu.

Şiddetin Psikolojik Etkileri

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin meslektaşları üzerinde büyük bir psikolojik baskı oluşturduğunu ve bu durumun artık dayanılmaz boyutlara ulaştığını vurguladı. Federasyon, her pazartesi günü siyah giyerek bu durumu protesto edeceklerini ve umarım mesajlarının gerekli yerlere ulaşacağını belirtti.

Bu eylemlerle, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması için bir farkındalık yaratılmak isteniyor. Aile hekimleri, şiddetin son bulması ve iş güvenliklerinin sağlanması için yetkililere sesleniyor.

Haber: Yalçın KÜÇÜK


07.08.2024 14:38:20