Altpayı YOK betonlaşma VAR

Antalya Valisi Ersin Yazıcı’nın geçtiğimiz günlerde Ermenek için gündeme getirdiği altyapı sorunu bu kez Aksu ilçesinin Altıntaş Mahallesi’nde yaşanıyor. Binalar yapılıp satılmaya bile başladı ama ortada altyapı yok.

Aksu ilçesinin 30 yıldır gündemde olan Altıntaş Bölgesi’nin imar sorunu çözüldü ancak yerini altyapı soruna bırakıyor. Sorunun çözümü için bölgenin Kentsel Dönüşüm Projesi Kapsamına alındığını, Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin imar iskân yetkesinin o dönem yasal olarak Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne geçici olarak verdiklerini ve sorun çözüldüğü halde, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerine yetkiyi iade etmediğini dile getiriyor.

Altıntaş Mahallesinin Menderes Türel döneminde yapılan bir protokol ile imar sorunun çözümü için kentsel dönüşüm projesi kapsamına alınarak Antalya Büyükşehir Belediyesine devredilmişti. İmar sorunu çözüldükten sonrada protokolde ‘Aksu belediyesine yeniden devredilebilir’ ibaresi eklenerek belediyeye geri verilmesi sözü verildiği biliniyor. Ancak İddialara göre, Antalya Büyükşehir Belediyesi CHP’ye geçtikten sonra Altıntaş Mahallesinin imar sürecinde Aksu Belediyesine devretmemesine tepkiler olduğu görünüyor.

ÜÇ YILDIR İSTİYORUZ VERMİYORLAR

Milliyetçi Hareket Partisi Aksu Beledisi Grup Sözcüsü Ali Alpay Bilge konuyla ilgili olarak “Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden Altıntaş’ı defalarca istedik. BMüyükşehir Belediyesi’nin de ‘vereceğiz’ dedi. Ancak Büyükşehir belediyesinden konuyla alakalı hiçbir resmi bir açıklama yapmadı. Oranın sorunu düzeltsin diye Menderes Başkan döneminde Sulhname ile Büyükşehir’e devredilmiş. İmarın parasını dahi Aksu Belediyesi karşılamış. 7 milyon civarı bir para. Orada 11 bin dönüm arazi imara açıldı. Büyükşehir, CHP yönetimi geçince imar yetkisini Aksu’ya devretmedi. Büyükşehir’de işine geliyor çünkü oradan büyük bir gelir elde etti. Ediyor. 3 buçuk yıl boyunca istedik. Burayı resmi olarak da istendi. Sözlü olarak vereceğiz dediler. Ancak henüz bir gelişme yok” diye anlattı.

DAİRELER MİLYONLUK AMA ALTYAPI YOK

İmar yetkisin devretmemesine rağmen milyonluk binaların dikilmeye devam ettiğini belirten Bilge, “Büyükşehir imar yetkisini vermedi hiçbir şey de yapılmadı. Sadece inşaatı yapılan yolları açtı. Ama onun haricinde ne yol açtı, ne kanalizasyon döşendi. Oraya ortalama 200 bin nüfusun geleceği söyleniyor. Yarın bir gün orası bittiğinde daire fiyatları 2 milyonun altında olmayacak. 2 milyon daireye verecekler logar yok, internet hizmeti yok, telefon hizmeti yok. Alt yapı sorunları şu anda bile başladı. İlerde bu durum sosyal patlamaya neden olabilir. Milyonluk daireler yapılıyor, satılıyor ama temelde alt yapı yok. Büyükşehir Belediyesi bu imar işlerinden 400 milyona yakın gelir elde ediyor. Ama gelinen süreçte oraya verdiği bir çalışma yok. Parayı alıyor ama hizmeti götürmüyor” dedi.

“ÖNCE ÜSTÜNÜ YAP, BİR RANT OLUŞSUN”

Antalya İMO Başkanı Soner Akdoğan ise“Bir yer imara açılırken esasında, tüm doğu batı aksı, kuzey güney aksı yapılarak, yeşil alanları, sosyal donatı alanları, alt yapısı yapılarak imara açılır. Bu gelişmiş ülkelerde böyledir. Bizde böyle değil maalesef. Önce üstü yapılıyor sonra alt yapıyı yapıyoruz. Bu yıllardır Antalya’mızda olan bir durum. Sokağımızı on defa kazıyorlar. Alt yapı maliyeti ciddi bir yatırım maliyeti ister ama belediyelerin bunu gerçekleştirebilecek bütçeleri olmadığı için önce imara açıyorlar. Oradan bir gelir elde ediliyor. Sonra alt yapısı yapılıyor. Bu sağlıklı olmuyor, hem milli sermayemizden gidiyor.  Önce üstünü yap, bir rant oluşsun. Sonra altını yap şeklinde gidiyor” diye konuştu.

TÜM ANTALYA’NIN ALTYAPISINI KONUŞMAK LAZIM

TMMOB Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi  Başkanı Funda Yörük alt yapı yapılmadan bir yerin imara açılmasını şu sözlerle değerlendirdi: “Önce plan yapılıyor. Altyapı da maliyetler yüksek olduğu için sonraki sürece bırakılıyor. Bu konuda sadece Altıntaş’ı değil, tüm Antalya’yı konuşmak lazım. Kırcamii, Altıntaş, Döşemealtı ve benzeri yeni gelişmekte olan ve imara açılan her yeri konuşmak lazım. Altyapı olmadan yapılan bu planlamalar ile ciddi bir çevre kirliliği oluşacak süreç içerisinde. Fosseptiklerin sızdırmazlığının bir garantisi yok maalesef. Kontrolü mümkün değilmiş.”

FOSSEPTİK ÇUKURU ÇAĞ DIŞI

Bayram Ali Çeltik ise bu çağda alt yapısı yapılmadan bir yerin imara açılmasının yanlış bir uygulama olduğunu belirterek “Artık bunları konuşmak kabul edilir şeyler değil. Tarımın, turizmin başkenti, Türkiye’nin gözbebeği Antalya’yı konuşuyorsak bunların bu şekilde uygulanmaması lazım.  Deniz beş dakika, hava alanına 3 dakika bir yer ve otel konseptli bir yerden bahsediyoruz. Alt yapı olmadan imara açılması doğru değil.  Burası Antalya’nın dünyaya kapısın niteliğinde olacak bu alan; böyle bir yerin alt yapı olmadan imara açılması kabul edilebilir değil. Fosseptik çukuru bu çağda, çağ dışı bir uygulama. Antalya’ya yakışmayan şeyler. Aynı zamanda bir süre sonra çevre felaketine yol açar” dedi.

 

Mühübe TAŞKIN


27.09.2022 13:51:27