ANSİAD Başkanı Mayıs Enflasyonunu Değerlendirdi

Akın Akıncı, 1990’lardan beri görülmemiş bir enflasyon dalgasına işaret ederek endişeli olduklarını belirtti.

Akın Akıncı, 1990’lardan beri görülmemiş bir enflasyon dalgasına işaret ederek endişeli olduklarını belirtti.

 

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Başkanı Akın Akıncı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan mayıs ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Mayıs ayında enflasyonun piyasa beklentilerinin altında kalmasına rağmen tüketici enflasyonunun 1990’lardan bu yana görülmemiş seviyelerde olduğuna işaret eden Başkan Akıncı, “Tüketici enflasyonunun yüzde 73,5 üretici enflasyonunun yüzde 132,1 oranlarıyla tırmanmaya devam etmesi karşısında ANSİAD olarak durumun ciddiyetinin görülmesi ve daha kararlı önlemler alınması için çağrıda bulunmayı gerekli görüyoruz” dedi. Dünyada Türkiye’den yüksek enflasyon görülen ülkelerin Venezuela, Sudan,Lübnan ve Suriye gibi az sayıda ülke olduğunu kaydeden Başkan Akıncı,“Dolayısıyla Türkiye olarak böyle bir durumu kabullenmemeli, ekonomik ve sosyal istikrar için gerekli her tür politik ve kurumsal önlemi almalıyız” diye konuştu.

 

ORTA GELİRLİLER MAĞDUR

Enflasyonun adaletsiz vergi olduğunu dile getiren Başkan Akıncı, “Enflasyon ücretleri veya fiyatları artmayan kesimlerden alınan en adaletsiz vergi. Üç haneye yaklaşan gıda enflasyonunun sabit ücretli alt ve orta gelir gruplarını mağdur ettiği,çalışan yoksulluğunun iş ortamında sosyal barışı ve yatırım ortamını olumsuz etkilediği, enflasyonla mücadelede zaman kaybettikçe maliyetin artacağı, eninde sonunda daha acı reçete ilaçlarını içmek zorunda kalacağımız bellidir” dedi. Küresel enflasyon ve petrol fiyatındaki artış nedeniyle dış ticaret açığının büyümesinin mevcut ekonomik programın varsayımlarını değiştirdiğini kaydeden Başkan Akıncı, “Swap anlaşmalarıyla döviz rezervinin takviye edilmesi yeterli olmamakta, döviz kuru artışının durdurulamaması enflasyonu ilave faktör olarak artırmaktadır. Bu nedenle daha fazla zaman kaybedilmeden içeride ve dışarıda yatırımcıya güven verecek, döviz rezervini güçlendirecek ve beklentileri iyileştirecek kapsamlı bir enflasyonla mücadele programı yürürlüğe konulmalıdır” diye konuştu. Gerçekçi faiz politikasına geçilmesi gerektiğini belirten Başkan Akıncı, “Güven tesisi için ekonomide gerçekçi ve doğru teşhisler konulması ve somut adımlar ile eylem planlarının yürütülmesi önem taşımakta. Vergi reformu, kayıt dışı ekonomiyle mücadele, ücret artışları,yapısal reformlar konusunda yıllardır belirttiğimiz sorunlara çözüm önerileri getirilmesi programların hazırlanmasında, eylem planlarının yaşama geçirilmesinde ve denetlenmesinde acil önlemler alınmalı” dedi.

 

YAPICI DİYALOG VE UZLAŞMA

Demokrasi,siyaset ve ekonomide reforma ihtiyaç olduğunu dile getiren Başkan Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü; “Toplumsal barışın sağlanabilmesi ve gençlerimize yol gösterici olunması hususunda son yaşanan gelişmeler siyasetin ayrıştırıcı dilini ortaya koydu. Yaklaşık 100 yıl önce ülkemizin gençlere emanet edildiği bir anlayıştan, bugün kendilerine hakaret edilen bir anlayışa geçilmiş olması asla kabul edilebilir bir durum değildir.” Yaşanan gelişmeleri endişeyle takip ettiklerini kaydeden Başkan Akıncı, “Güçlü bir demokrasi, sağlam bir hukuk devleti anlayışı ile ülkemizi çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkaracak reformları acilen hayata geçirmek durumundayız. Bunların yanı sıra siyaset ve toplumsal sorunları da yapıcı diyalog ve uzlaşmayla çözmek gerektiğinin altını çizmek istiyorum” diye konuştu.


08.06.2022 10:08:00