Antalya'nın Kumluca ve Finike ilçelerinde kuvvetli yağış sebebiyle dereler taştı. Çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Finike'de metrekareye 253,8 kilogram, Kumluca'da ise 207,8 kilogram yağış düştü. Çok sayıda ilçede de yağış oranı metrekareye 100 kilogramın üzerine çıktı. Antalya’daki altyapı yetersizliği nedeniyle her kış yaşanan sel felaketi bu yılda yaşandı. Sağanak yağışa teslim olan Antalya’da yağmur suyunun asfalt yüzeyde kalması ve altyapıya inmemesi kentte yaşayan vatandaşlara zor anlar yaşattı. Sorunların önüne geçilebilmesi için sık sık konuşan meslek odaları bir kez daha altyapı için uyarılarda bulundu.
JMO Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, her yıl yaşanan ve büyük maddi sorunlara yol açan sel felaketi problemine dört ana başlıkta değindi. Ayrıca İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) raporuna da dikkat çeken Başkan Çeltik, Antalya’nın başta yangın sonrasında da deprem, sel, hortum ve fırtına problemlerine sahip olduğunu, bu problemlerin çözüme kavuşması içinde belediyelere gerekli uzmanların tahsis edilmesi gerektiğini ifade etti. Başkan Çeltik, yağışların iklim değişikliği ile birlikte sıklaştığını, kısa zamanda kentin daha çok yağış aldığını eksik yapılmış altyapı çalışmasıyla birlikte durumun daha büyük bir felaket getirdiğine de dikkat çekti.
“50 YIL DAHA AYNI SORUNLARI DİLE GETİRECEĞİZ”
Geçmişte yapılan hataları günümüzde tekrar edildiğini ifade eden Başkan Çeltik, yetkili mercilerin kentin sorunlarını ortadan kalkmadığı sürece 50 yıl daha bunları konuşacaklarını söyledi. Başkan Çeltik, Antalya’nın her kış yaşadığı sel felaketini dört ana başlıkta irdeledi. Geçmişte yapılan konutların denetimsiz imarları sebebiyle de bu sel felaketlerinin yaşandığını belirten Başkan Çeltik, günümüzde de imar affı verilerek hatanın tekrar ettirildiğini söyleyerek şu sözleri aktardı, “Altıntaş Mahallesine şu anda binlerce bağımsız bölüm yapılıyor fakat hiçbir şekilde altyapısı ve kanalizasyonu yok ya da çok yetersiz. Ayrıca bu bölge yağışlı dönemlerde jeolojik yapısından dolayı yüzey suyunun çok fazla tutulduğu bir bölge. Günümüzde artık birçok konu multidisipliner yani birçok uzmanın bir araya gelip karar vermesiyle gerçekleşmeli. Altıntaş ve Kırcami'de bunları yapabiliriz. İklim değişikliğine uyumlu, afetlere hazırlıklı örnek mahalleler olarak hazırlayabiliriz. Ama bizler bunun yerine örneğin Kırcami projesinden kanalizasyonu ve altyapıyı çıkartıyoruz. Geçmişteki hatalarımızı tekrar ediyoruz. Bir 50 yıl daha Antalya olarak aynı sorunları dile getireceğiz” diye konuştu.
KENTE DAHA ÇOK YAĞIŞ DÜŞÜYOR
İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) raporunda açıklanan verilere göre, Akdeniz havzasının iklim değişikliğinden en çok etkilenen bölgelerden birisi olduğunu vurgulayan Başkan Çeltik, “yaşanan iklim değişikliği yüzünden Antalya daha kısa sürede daha çok yağış alıyor. Geçtiğimiz akşam Finike'de metrekareye 253,8 kilogram, Kumluca'da ise 207,8 kilogram yağış düştü. Çok sayıda ilçede de yağış oranı metrekareye 100 kilogramın üzerine çıktı. Zemin asfalt ve plastikle kaplı olunca düşen yağış suları aşağı inemiyor ve yüzeyde kalıyor çünkü imarın geçmemesi gereken her yere sera, konut ve iş yerleri inşa ettik” ifadelerini kullandı.
SİYASET YÜZÜNDEN GÖZ ARDI EDİLEN SORUNLAR 50 YIL SONRA KONUŞULACAK
Özellikle belediyelerin planlama konusunda yeterli, bilgili ve deneyimli uzmanlara sahip olmaması sebebiyle bu tür felaketlerin yaşandığını kaydeden Başkan Çeltik, “planlama yaparken günü değerlendiriyoruz. Çalışmalarımızın maalesef ki hiçbiri ileriye dönük değil. Bu yüzden günümüzde yapılan her yanlış çalışmanın bedelini 50 yıl sonrada konuşacağız. Kurum ve belediyeler uzman olan kişiler ile iş birliği içerisinde değil. Ya da bünyelerinde bu türden insanları çalıştırmıyorlar. Bu yüzden kendilerini doğru yönlendiren kişilerde yok. Sorunlar, çözümler bilinse bile siyaset yüzünden göz ardı edilebiliyor” açıklamalarında bulundu.
DRENAJ SİSTEMİ İMAR AFFI YÜZÜNDEN ÇÖKTÜ
Günümüzde Antalya merkezdeki ve ilçelerdeki drenaj sistemi bozulmuş, hatta yok edilmiştir. Selin meydana gelmesi için jeolojik geçirimsizliğe gereksinimi kalmamıştır; çünkü kentleşme politikaları sonucunda tüm yüzeyler asfalt ve beton ile örtülmüştür. Dere yatakları su yükünü taşıyamaz hale getirilmiş, eski dere yatakları cadde ve sokaklara dönüştürülmüştür. Gerek Antalya genelin de, gerekse Finike ve Kumluca ilçelerinin özelinde yağış sularının doğal drenajı artık söz konusu değil. Dere yataklarının üzeri kapatılarak dereler dar kesitler içindeki kanallarda akmak zorunda bırakılmış; altyapı üstyapıdan gelen baskılara dayanamayarak iflas etti. İmar affının çıkartılmasıyla birlikte dere yataklarına sera, konut ve ticari amaç güden birçok iş yerinin açılması sorunu giderek büyüttü. Kısaca, yanlış planlama ve yapılaşma kararları doğal drenajı bozarak taşkın risklerine açık yeni alanlar yaratmıştır” dedi.
Ayşem SİCİM
13.12.2022 14:33:05