Cemil Ünal, artan hayat pahalılığı ve adaletsiz vergi sisteminin işçileri ağır bir yük altında bıraktığını belirtti. Ücretlerin enflasyonun sebebi olarak görülmesine tepki gösteren Ünal, "Ücretli çalışanlar enflasyonun nedeni değil, mağdurudur. Geçim ve çalışma şartlarının bir an önce iyileştirilmesi gerekmektedir" dedi.
Adil Vergi Sistemi ve Sosyal Politikalar
Ünal, gelir ve servet eşitsizliğini dengeleyebilecek adil bir vergi sistemine ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, "Ülkemizde vergi yükü adil değildir. Dolaylı vergilerin payı doğrudan gelir ve servet üzerinden alınan paya göre oldukça yüksektir. Temel ihtiyaçlar için yapılan harcamalardan alınan dolaylı vergiler, çalışanların gelirini daha da azaltmaktadır" şeklinde konuştu.
Vergi Düzenlemelerinde Talepler
Türk-İş Antalya İl Temsilcisi Cemil Ünal, vergilendirme politikalarına dair somut taleplerini şu şekilde sıraladı: "Gelir vergisi tarifesinin 2002 yılı baz alınarak yeniden düzenlenmesi ve birinci vergi diliminin asgari ücretin 14 katından az olmaması gerekiyor. Ücretlerin asgari ücret tutarındaki kısmının vergiden muaf tutulması uygulamasının devam etmesi gerekiyor. Vergi matrahının çalışanların lehine farklılaştırılması ve ilk vergi basamağı oranının yüzde 10’a düşürülmesi gerekiyor."
Uygulamada Karşılık Bulmalı
Ünal, anayasanın "herkes mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür" ilkesinin uygulamada hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Vergide adaletin sağlanmasının "sosyal devlet" anlayışının bir gereği olduğunu ifade ederek, "Sermaye kesimine tanınan geniş istisna ve muafiyetler emekçiler için de geçerli olmalı. Vergi sisteminde aile yükümlülükleri göz önünde bulundurularak düzenlemeler yapılmalıdır" dedi.
Cemil Ünal, "insan onuruna yaraşır bir yaşam ve adil paylaşım" için, tüm işçi konfederasyonlarının taleplerini bir kez daha kamuoyuna duyurarak, işçilerin haklarının korunması adına çağrıda bulundu.
Haber: Yalçın KÜÇÜK