AŞI KAOSU !

Koronavirüs salgını nedeniyle büyük talep artışının yaşandığı grip aşısına ulaşmak imkânsız bir hal aldı.

Koronavirüs salgını nedeniyle büyük talep artışının yaşandığı grip aşısına ulaşmak imkansız bir hal aldı.

 Dünya Sağlık Örgütü tarafından grip aşısı yaptırması önerilen yaş grupları ve hastalar 5 yaşından küçük çocuklar, 65 yaş ve üstü yetişkinler, sağlık çalışanları, hamile veya doğum sonrası 2 haftaya kadar olan kadınlar, huzurevleri ve uzun süreli bakım tesisleri sakinleri,astımı olanlar, nörolojik ve nörogelişimsel durumları bulunanlar, kronik akciğer hastalığı bulunanlar, kalp hastaları, kan bozuklukları, endokrin bozuklukları bulunanlar, böbrek, karaciğer hastalıkları olanlar, metabolik bozuklukları bulunanlar, HIV, AIDS, kanser tedavisi nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar, uzun süreli aspirin tedavisi gören 19 yaşından küçük çocuklar, aşırı obezitesi olan kişiler olarak sıralanıyor.

 Koronavirüs salgını nedeniyle grip aşısında talep, geçen yıla göre iki kattan fazla artış gösterdi. Ancak temin edilen aşı sayısı bu talebin altından kalınca sistem değişti. Eczanelerde aylar öncesinden tutulan listeler iptal olurken grip aşısı olacak kişiler ‘Reçetem’ sistemi tarafından belirleniyor. Aile hekimlerinin sisteme kimlik bilgilerini girdiği hastalar, sisteme tanımlanan kriterlere uymaları halinde grip aşısı için hak kazanabiliyor. Ancak onlarca kronik rahatsızlığı bulunan vatandaş, grip aşısı alamayacaklarını öğrendi. Öyle ki astım, koah, tansiyon, diabet, damar tıkanıkları bulunan onlarca 65 yaş üstü vatandaş  “Hasta influenza açısından 1. Öncelikli çok yüksek risk grubunda değildir. Hastanın durumu diğer öncelik grubu açısından ileride yeniden değerlendirilecektir” uyarısıyla karşılaştı.

 Bakan Koca’ya çağrı 

Grip aşısı konusunda hekim ve vatandaşın karşı karşıya getirilmemesi gerektiğinin altını çizen  Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin, “Grip aşısını kimlerin alabileceği konusunda doktorlara önceden bilgilendirme yapılmalıydı. Hekimler önceden bilgilendirilmeliydi. Sağlık Bakanlığı’ndan kriterlerle ilgili net bir açıklama istiyoruz. 1 buçuk milyon aşı geleceğini 2 öncesinden belirtmiştik. Tüm dünyada aşı talebi çok fazla arttı diye de hastalarımızı uyarmıştık. Sağlık Bakanlığı her akşam açıklama yapıyor, bu konuda da açıklama yapmaları lazım. Aşı yetersizse çıkıp yetersiz demeliler. Hekimleri ve hastaları karşı karşıya getirmemeliler. Bakanın elimizdeki aşıya uygun risk guruplarını belirledik,hekimlerinizden talepte bulunmayın diye açıklama yapması lazım” değerlendirmesinde bulundu.

 Dünya Sağlık Örgütü ve bilim insanlarının aylar öncesinden grip aşısına dikkat çektiğini, bu nedenle vatandaşların aşı talebinden bulunmasının gayet normal bir durum olduğunu aktaran Prof. Dr. Şahin, “Aşıların reçete edilmesi hekimin de inisiyatifine bırakılabilir. Aşının yetersiz olması nedeniyle reçetelendirilmesinin bu kadar daraltıldığını söylüyoruz. Aşımız yeterli olsaydı 65 yaş üstü kronik rahatsızlığı olan herkese yapardık. Bakanın çıkıp bunu söylemezi lazım. Bu açıklamayı yaparsa hem hekimlerle hastalar karşı karşıya gelmez, hem de yurttaşlara güvence vermesi lazım. Aşıyı temin etmeye çalışacağız, endişe etmeyin demesi lazım. Aşı temini kamusal bir hizmet. Dolayısıyla aşı alımını ve dağılımını yapanın Sağlık Bakanlığı olması lazım. Diğer ilaç şirketlerinden ya da medikal ürün pazarlayanlardan beklenen bir şey değil. Bunu birkaç ay önceden belirtmemize rağmen devlet öncülüğünde yeterli aşı için girişimde bulunulmamış, biz bunu anladık. İlaç piyasasında ön alımlar yapılıyor. Koronavirüs aşısında da aynı durumla karşılaşabiliriz. Grip aşısının yapılması gerektiğini Dünya Sağlık Örgütü ve bilim insanları uyardı. Şimdi vatandaşların aşı talep etmesi çok doğal. Bu talebi karşılayamıyorsak bunun hesabını sorumlu olan verecek ya da aşı talebini karşılayacak” ifadelerini kullandı.

 Eczanelerdeki listeler iptal oldu

Antalya’ya gelen grip aşılarının reçetelendirme sistemi nedeniyle vatandaşlara ulaşamadığını belirten Antalya Eczacı Odası Başkanı Mehmet Ertekin, “Antalya’da bin 200 eczane var ve grip aşısı için en az kayıt yapan eczanelerin ulaştığı hasta sayısı 150 civarında. Talep fazla olunca biz de öncelik sırasına göre sıra oluşturmaya başlamıştık, artık bu listeler geçersiz durumda. Aşılar, aile hekimleri üzerinden reçete sistemine girilecek. Sisteminden alınan reçeteyle hastalarımız eczaneye müracaat edecek. Bizler de bunu sisteme girip, ilaç deposundan aşıyı getirteceğiz. Antalya’ya 20 bin grip aşısı geldi. Şu an aşı sayımız fazla. Elimizde 5 tane bile olsa bunları satacak hasta bulamıyoruz. Sistem üzerinde aksaklıklar yaşanıyor. Eczacılar olarak bizlerde vatandaşların rahatsızlıklarını teyit edemiyoruz; çünkü reçetelendirme sistemi bizlere kapalı” diye konuştu.

 ANTAHED’de uyardı

Aile sağlığı merkezlerinin (ASM) grip aşısı konusunda hastalarla karşı karşıya kaldığını aktaran Antalya Aile Hekimleri Derneği (ANTAHED) Başkanı Dr. Orhan Tekin ise konuyla ilgili şu açıklamalara yer verdi:
“Grip aşısı konusunda ASM’lerde yığılmalar oluşmaya başladı. Aşının geldiğini duyan onlarca vatandaş ASM’lere yöneldi. Bu durum karşısında ASM çalışanlarımız zor anlar yaşamaktadırlar. ASM’lerde görev yapan doktorlarımız grip aşısının reçete edilmesinde  gereken kriterleri belirlemede inisiyatife sahip değillerdir. Aşı için hak kazananları Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu sistem belirlemektedir. Ancak hastalar, aşıyı doktorlarımızın reçetelendirmediğini düşünerek hareket etmektedirler ve istenmeyen olayların yaşanması ihtimalini arttırmaktadırlar. Aile hekimleri olarak bizlerde aşının bakanlıkça hangi risk grupları için uygun görüldüğü konusunda bilgi sahibi değiliz. Bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın çıkıp vatandaşları doğru bir şekilde bilgilendirmesi gerekmektedir. Bakanlık yetkililerince yapılacak bilgilendirmeyle doktor ve hastalar karşı karşıya gelmeyecektir” diye konuştu.
Veli AKOĞLU

 

 


23.10.2020 11:56:00