AZILI DÜŞMAN OLDULAR

1 Temmuz itibariyle kiralarda yüzde 25 sınırı kalkarken Kiracılar Dayanışması Platformu Başkanı Cengiz Kul, mülk sahipleri ile kiracıların adeta düşmanlaştığını kaydetti.

Kul, sınırın yüksek kira fiyatlarını daha da artırdığını ve bu durumun cinayet, intihar, darp gibi olayları ve sokakta yaşayan insanların sayısını artırdığını vurguladı. Her iki tarafın da adliyeye başvurduğunu ve yüzde 25 sınırına uymamanın yanı sıra daha yüksek artış taleplerinin de ortaya çıktığını dile getirdi. Kul, hükümetin çıkardığı geçici yasaya bile uymadığını ve vakıflar aracılığıyla kiracılardan yüksek fiyatlar talep edildiğini belirtti.
Ayrıca Kul, Cumhurbaşkanı'nın bir ev sahibine "sizin de vicdanınız var mı?" diye seslendiğini ancak somut adımların atılmadığını, kiracıların ise dar gelirli oldukları için kiralık evlerde yaşamak zorunda olduklarını ve artık kira bedellerini karşılamakta zorlandıklarını ifade etti. Enflasyon oranının %65'e kadar yükseldiğini ve bu durumun kiracılar için büyük bir yük olduğunu söyledi.

Mülk sahipleri ile kiracıların iki azılı düşmen haline geldiğini söyleyen Cengiz Kul, özellikle dar gelirli vatandaşların bu sınırlamanın adliyelerde geçici bir çözüm olarak kabul gördüğünü, ancak adalet sisteminin bu kuralı genel olarak tanımadığını belirtti. Hükümetin bu sınırlamayı kaldırma kararını eleştirerek, dar gelirli vatandaşların barınma hakkının anayasal bir hak olduğunu ve bu haklarının korunması gerektiğini vurguladı.

SORUN KİME GÖRE ÇÖZÜLDÜ?
"Kiracıların sorunu kime göre neye göre çözüldü de yüzde 25 sınırı ortadan kalkıyor" diye soran Cengiz Kul, "Barınma Türk milletinin Anayasal hakkıdır lakin diğer ülkeler hakkına sahip çıkarken bizim ülkemizde sadece ve sadece mülteci haklarına sahip çıkılıyor. Yardım mülteciye yapılıyor, destek onlara sağlanıyor. Zaten başımıza ne gelirse onlardan geliyor. Biz de Türk halkı olarak geride kalan hiçbir hakkımızı kullanamaz hale geliyoruz" ifadelerini kullandı.

ENFLASYON SİZİ TEĞET Mİ GEÇİYOR? 
Yüzde 25 sınırlamasına getiren hükümetin kendisinin dahi uymayıp aksine mülk sahiplerinden uymasını beklediğini kaydeden Kiracılar Dayanışması Platformu Başkanı Cengiz Kul, "Sayın Cumhurbaşkanımızdan  barınma hakkına çözüm istiyoruz. Mültecilere yapılan kerpiç evlerden talep ediyoruz. Türk halkı barınma ve geçinme sorunu yaşarken Cumhurbaşkanı, Bakanlar ve Milletvekillerine okkalı zamlar yapılıyor. Ama sıra asgari ücretliye ya da emekliye gelince enflasyon rakamları gösteriliyor. Bu enflasyon sadece asgari ücretli ya da emekliye verilen maaşlar ile mi artıyor? Cumhurbaşkanı, Bakanlar ya de Milletvekillerine verilen okkalı zamlar enflasyonu teğet mi geçiyor?" diye sordu.

VATANDAŞI GÖRMEZDEN GELİYORLAR
Asgari ücret ile çalışanan artık sıkacak bir kemeri kalamdığını dile getiren Başkan Cengiz Kul, "Kemer sıkma politikaları ne hikmetse sadece vatandaş üzerinde uygulanıyor. Vatandaş aç kala kala her defasında kemere bir delik daha açtırıyor. Çünkü artık vatandaş açlıktan zayıflamaya başladı. Vatandaş aç kalmış kimin umurunda. Okula çocuklarımızı gönderirken beslenme çantasına ekmek arası domates soğan koyuyormuşuz, cebine harçlık veremiyoruz kimin umurunda. Vatandaş aç ve yetkililer bunu görmezden geliyor" şeklinde konuştu.

GELSİNLER KENDİLERİ GEÇİNSİNLER
Cengiz Kul, "Her zaman diyoruz ve bunu söylemeye devam edeğiz. Buyursunlar bakanlar, milletvekilleri asgari ücret alıp ev kirası ödeyip evi geçindirmeye çalışsınlar. Kira ile de iş bitmiyor ki... Bunun faturaları var, oazarı var, marketi var, genel giderler var, çocuğun okul masrafları var. Anlayacağınız var da var. Buyursunlar gelsinler 17 bin lira ile geçinsinler de görelim" çağrısında bulundu.

ÖNCE PARA BABALARI DURDURULMALI
Ev sahibi ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların artacağına işaret eden Başkan Kul, "Bizler artık ev sahibi ile kiracının karşı karşıya gelmesini istemiyoruz. Artk silahların ya da bıçakların havada uçuştuğu görüntüleri görmek istemiyoruz. Hükümet baronları frenlerse zaten enflasyon otomatik olarak düşer. Market ve pazarlarda kimler tekelleşme yoluna gidiyorsa onların yolu tıkanmalı. Hayat ucuzlarsa inanıyoruz ki herşey daha güzel olacak. Ama 17 bin lira asgari ücretle çalışan birisi nasıl 15 bin lira kira ödesin? Çarşı pazar fiyatlarında kalıcı ve kararlı adımlar atılıp fiyatlar düştüğünde insanların alım gücü artacak ve doğal olarak herşeyin fiyato gibi kiralar da düşecektir. İşte o zaman bizler nefes alabiliriz. Hükümet bizlerle uğraşmayı bırakıp enflayonu yükselten para babalarına dur demeli" açıkalamasında bulundu.

Haber: Yalçın KÜÇÜK


 


03.07.2024 11:16:26