Baca temizliği hayat kurtarıyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ahmet Kısa ve Eğitim-Önleme Şube Müdürü Levent Okutan, havaların soğuduğu ve kış mevsiminin geldiği bu dönemde vatandaşların baca temizliği yaptırmaları konusunda uyardı.

Kış mevsiminde yapılması gereken yangın güvenliği hazırlıkları için uyarılarda bulunan Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, tıkalı bacalarda duman çıkışının sağlanamaması nedeniyle çıkan yangınların ve karbon monoksit zehirlenmelerinin yaşandığını belirterek baca temizliği ile bu olumsuz vakaların önüne geçilebileceğini vurguladı. Baca temizliği için ABB İtfaiyelerince görevlendirilmiş şirketlerin olduğunu söyleyen Daire Başkanı Ahmet Kısa, ‘’vatandaşlar özellikle kendi başlarına baca temizliği yapmak yerine şirketlere başvuru yapmalı çünkü baca temizliği yetkili kişilerle yapılmayınca daha fazla tıkanabiliyor. İki ayda bir baca, ayda bir de boru temizliği yapılmalı. Bu süre yoğun ve düşük kaliteli yakıt kullanımıyla kısalabilir. Kalitesiz yakıtta bacanın duman çıkışı daralıyor. Böylelikle hem zehirlenme hem de yangın olayları baş gösteriyor’’ diye konuştu.

BACA TEMİZLİĞİ İÇİN YETKİLENDİRİLMİŞ FİRMALAR VAR

İtfaiye Daire Başkanı Ahmet Kısa, Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığının baca temizliği konusunda 19 ilçeyi kapsadığını merkez de soba kullanımının doğalgaz sebebiyle az olduğunu ama ilçelerde ve tarımla iç içe olan bölgelerde hem tarım alanlarında hem de evlerde sobanın sık sık kullanıldığını söyledi. Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi İtfaiye Daire Başkanlığının baca temizliği konusunda ikiye ayrıldığını söyleyen Başkan Kısa, ‘’ABB meclisinin baca temizleme ve yağlı kanal temizleme önergesi altında yetkilendirilmiş firmaları hem konut bacalarını hem de işyeri bacalarını temizliyor. Bizlerde hem iş yerlerini hem de evlerin baca temizliğini yapacak firmaları seçiyoruz ve denetliyoruz’’ dedi.

Ayrıca ABB İtfaiyecilerince baca temizliği için görevlendirilmiş firmaların ‘yeterlilik belgesi’ olması gerektiğini onu da ABB İtfaiye Daire Başkanlığının verdiğini söyleyen Başkan Kısa, ‘’yeterlilik belgesi olmayan kaçak firmalar maalesef ki var. ABB’nin internet sitesinde yetkili firmaların iletişim ve isim bilgileri mevcut vatandaşlarımız oradan kolaylıkla firmaları bulabilirler. Yetkili firmalar 15 günde bir bizlere nerenin temizlendiğiyle ilgili bilgi veriyorlar’’ ifadelerini kullandı.

BACA TEMİZLİĞİ KIŞ GELMEDEN YAPILMALI

Daire Başkanı Ahmet Kısa, boru ve baca temizliğinin kış gelmeden ve soba kurulmadan önce temizletilmesi gerektiğini söyledi. Başkan Kısa, ‘’temizletilmemiş bacalar, doğru kurulmamış sobalar hem maddi hem de manevi zararlara sebep olmaktadır. Bu nedenle baca temizliğinin yetkili kişilerce, işin uzmanları tarafından yapılması gerekmektedir. Antalya Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi olarak yetki vermiş olduğumuz firmalar var. Bu firmalar profesyonelce baca temizliği yapmakta’’ dedi.

VATANDAŞ UYARILARA KULAK ASMALI

Baca yangını konusunda Antalya’da evlerde çok sık yangınla karşılaşmadıklarını daha ziyade yangınların restoranlarda çıktığını söyleyen Başkan Kısa, ‘’vatandaşlarımızın bilgisi, itfaiyemizin yaptığı eğitimler sayesinde evlerde çok sık bacadan kaynaklı yangınlarla ve ölümlerle karşılaşmıyoruz. Evlerden ziyade restoranlarda yangın çıkıyor. Evlerin bacasında yangın çıkmaması için mutlaka temizliğinin yapılması eğer ki baca içerisinde sızıntı ve çatlak varsa giderilmesi gerekli. Özellikle lodoslu havalarda sobada ateş varken vatandaşlarımız uyumamalı. Yatmadan önce sobalarını söndürmeliler. Çünkü lodos sıcak havayı getiriyor sobadan çıkan sıcak havayla bacada karşılaşınca sıkıntılar çıkabiliyor. Vatandaşlar lodoslu havanın olup olmadığını Meteoroloji kaynaklarını kullanarak öğrenebilirler’’ sözlerini kaydetti.

ÇOK KATLI APARTMANLARDA BİLGİLENDİRME ŞART

Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Eğitim-Önleme Şube Müdür Levent Okutan, çok katlı apartmanlarda oturan vatandaşların komşularını bilgilendirerek baca kapatma işlemi ya da soba kurma işlemi yapmaları gerektiğini söyledi. Bilgi eksikliği yüzünden çıkan yangınlardan site yönetimi ve ev sahibinin sorumlu olduğunu söyleyen Müdür Okutan, ‘’yüksek katlı apartmanlarda doğalgaz varken odun kömürü yakmak isteyen vatandaşlar çıkabiliyor. Kiracılar ya da ev sahipleri baca kapatılması yapacağında apartmanda oturan diğer kişilere bilgi vermeliler. Çünkü baca apartmanda ortak olabilir ve daha önce bir başkası bacanın çıkışını kapatmış olabilir. Bu gibi durumda yangın çıkabiliyor ya da duman sızıntısı diğer dairelere ulaşabiliyor. Çıkan sorunlarda ev sahipleri ve site yönetimi sorumlu. Ek olarak vatandaşlara evlerinde mutlaka yangın tüpü bulundurmalarını öneriyoruz. Bir yangın tüpünün ortalama 4 yıl ömrü var. Artık artan fiyatlar sebebiyle hepimiz milyonluk evlerde oturuyoruz. Daha büyük can ve mal kaybını önleyebilmek için ortalama fiyatı 300-400 lira olan ve dört sene kullanabileceğimiz bir yangın tüpünü evlerde bulundurmamız çok önemli’’ ifadelerini kullandı.

2021 YANGIN VERİLERİ

Son olarak Antalya’da 2021 yangın verilerini açıklayan İtfaiye Daire Başkanı Ahmet Kısa, ‘’2021 yılında 7 bin 803 yangına müdahale ettik. Bunlardan 286 tanesi baca kaynaklı çıkan yangındı. Bacalardan çıkan yangın çoğunlukla iş yerindeydi. Bu durum eğitimler ve doğalgaz kullanımı arttıkça azalıyor’’ dedi.

Ayşem SİCİM

 


24.11.2022 12:38:05