Balık fiyatları cep yakıyor

Antalya'da hamsinin kilosunun 200 lira, uskumru 150 lirayı ve levreğinde 300 liradan satılması üzerine vatandaşlar tezgahlara ilgi göstermedi.

Son dönemde artan balık fiyatları, vatandaşların balık tezgahlarına olan ilgisini azaltıyor. Ekonomik zorluklarla başa çıkmaya çalışan vatandaşlar, pahalı balık fiyatları karşısında alternatif ürünlere yöneliyor. 

Tezgahlardaki balık fiyatları el yakınca vatandaş yine sadece bakmakla yetindi. Hamsinin 200 liradan satıldığı balık tezgahlarında lüfer 150, uskumru 150, levrek 300, istavrit ve kupses de 150 liradan satılıyor. Fiyatlarının yüksek olması nedeniyle vatandaşlar tezgahlara yeteri kadar ilgi göstermedi.

Geçtiğimiz hafta 120-150 lira arasında satılan hamsinin fiyatı 200 liraya çıkarken vatandaş fiyatlardan şikayet etti.

Mehmet K., (42) isimli vatandaş, "Eskiden haftada bir balık sofrasını eksik etmezdim, ancak son zamanlarda fiyatlar uçtu. Kilosu elli lira olan bir balığı almak gerçekten zor. Artık daha uygun fiyatlı protein kaynaklarına yönelmeye başladık" dedi.

Ayşe G., (35) isimli vatandaş, "Balık sağlıklı bir besin kaynağıdır, ancak fiyatlarındaki bu artışla evimize balık girmez oldu. Özellikle çocuklar için protein alımı önemli, ama bütçemizi aşan fiyatlarla karşılaşınca alternatif arayışına girdik" ifadesini kullandı.

Balık fiyatlarının neden arttığı ile ilgili yorumda bulunan Ahmet Y., (28) vatandaş ise,  "Balık tezgahlarındaki fiyatlar sadece ekonomik zorluklar nedeniyle değil, aynı zamanda çevresel faktörlerle de açıklanmalı. Denizlerimizdeki aşırı avlanma ve çevresel kirlilik, balıkların azalmasına neden oluyor. Belki de bu durumun farkında olmayanlar için bir uyarı niteliğinde" açıklamasında bulundu.

50 Yaşındaki Fatma E. isimli vatandaş balığın da günümüzde lüks haline geldiğine vurgu yaparken, "Balık sağlıklı, ama artık lüks haline geldi. Vatandaşlar olarak ekonomik olarak zor günlerden geçiyoruz. Devletin fiyatları kontrol altına alması veya desteklemesi gerekiyor. Aksi takdirde balık soframızdan uzaklaşmak zorunda kalacağız" diye konuştu.

Haber: Yalçın KÜÇÜK


22.01.2024 10:49:58