Antalya Büyükşehir Belediyesi, verdiği desteklerle zor günler geçiren tarım ve hayvancılığa adeta can suyu oldu.Üreticinin her zaman onların yanında olan Büyükşehir Belediyesi,tohum,gübre, enerji destekleri, faydalı böcek, fide yardımları, dijital tarım uygulamaları ve sulama tesisleri gibi yatırımlarla Antalyada tarımın gelişmesi için çalışıyor.
Başkan Muhittin Böcekin yerelden kalkınma hedefi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa ciddi destekler veren Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, 2021 yılında önemli çalışmalara imza attı. Tarımın önünde duran en büyük sorunlardan biri olan kuraklık ile mücadele konusunda doğrudan ve dolaylı çalışmalar gerçekleştiren Antalya Büyükşehir Belediyesi toplam maliyeti 22 milyon TL olan sulama projelerini hayata geçirdi.
TASARRUF VE VERİMLİLİKTE ARTIŞ
Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcekin göreve geldiği günden bu yana Gündoğmuş Karadere, Manavgat Çardak Taşağıl, Kaş Yuvacık Kapalı Devre Sulama Sistemi, Demre Sulama Tesisi ve Finike Tekke Alakır Bakım Onarım İnşaatı Yapım İşi ile toplamda 14.838 dekar alan vahşi sulama sisteminden kapalı sisteme geçmiş oldu. 132 mahallede 2672 üretici ailesine 132 bin 502 metre boru, 53 vana, 5 motopomp ve 30 adet sulama hidrantı desteği sağlandı. Bu sayede su kullanımında yüzde 60lık tasarruf, verimlilikte ise yüzde 55lik artış sağlandı.
SULAMA PROJELERİ HIZ KESMEYECEK
Sulama projelerine bu yıl da hız kesmeden devameden Büyükşehir Belediyesi 5 ilçede 8 adet sulama projesi ile 16.000 dekar alanın kapalı devre sulama tesisi projesini hazırlayarak ihale aşamasına getirdi. Bu sulama projelerinden yaklaşık 6000 çiftçi ailesinin yararlanması öngörülüyor.
TARIMSAL SULAMADA ARITMA SUYU
Antalya Büyükşehir Belediyesi hayata geçireceği Korkuteli- Beğiş susuzu Kapalı devre sulama projesiyle arıtma suyunu tarımsal sulamada kullanarak bir ilki gerçekleştirecek. 2000 dekar alan ilk defa suyla buluşacak. En az 60 ailenin su olmadığı için tamamen terk edilmiş olan mahalleye geri göçü öngörülüyor.
21 MİLYON TLLİK ENERJİ DESTEĞİ
Çiftçi girdi maliyetlerini düşürmek amacıyla geçtiğimiz yıl Antalya Büyükşehir Belediyesine ait 4,86 MWlık GES tesisinde üretilen enerji ile 46 sulama kooperatifinin enerji ihtiyacının yüzde 70i karşılandı. Son 2 yılda 10 bine yakın çiftçiye 21 milyon TLlik enerji desteği verildi. Enerji desteğinden daha fazla çiftçinin yararlanması için 3 MWlık GES tesisi için hazırlıklar sürerken, GESli pompaj sistemi proje hazırlıkları da sürüyor.
DİJİTAL TARIM UYGULAMASI BAŞLADI
Bilinçsiz ilaç, gübre ve su kullanımının önüne geçilmesi için Dijital Tarım Uygulamasına başlandı. İlk olarak 73 üyesi olan Elmalı-Çukurelma Sulama ve tarımsal kalkınma kooperatifi üyelerinin dahil edildiği bir dijital takip sistemi Kumlucada da uygulanmaya başladı.2022 yılı içerisinde farklı ilçelerde 5 kooperatifin daha sisteme dahil edilmesi hedefleniyor.
ÜRETİCİYE ALTERNATİF ÜRÜN DESTEĞİ
Antalya Büyükşehir Belediyesi alternatif ürün yetiştiriciliği konusunda da üreticinin yanında yer aldı. İpek böcekçiliğinin geliştirilmesi için 4000 adet dut fidanı hibe edildi. Ayrıca 6500 adet ceviz fidanı, 1500 adet zeytin fidanı, 3000 adet defne fidanı, 65.000 adet sebze fidesi, 30.000 adet adaçayı fidesi, 120.000 adet kekik, fesleğen ve maydanoz fidesi, 100.000 adet çilek fidesi, 15.000 kök lavanta, 500 kg arıotu tohumu, 1500 kg yerli buğday tohumu, 10 ton patates tohumu desteğinde bulunuldu.
YARARLI BÖCEKLERLE BİYOLOJİK MÜCADELE
Antalya Büyükşehir Belediyesi, sağlıklı ve kaliteli ürün yetiştiriciliğini teşvik etmek amacıyla biyolojik mücadele konusunda da 2021de önemli çalışmalara imza attı. Avcı böcek üretim ve saha uygulamalarına da başlandı. Finikede toplamda 75.000 dekar alanda turunçgil ve nar ağaçlarında unlu bit zararlısı ile avcı böcekler yardımıyla mücadele edildi.
MAKİNE VE TEÇHİZAT DESTEĞİ SAĞLANDI
Büyükşehir Belediyesi kırsal mahallelerde imece kültürünü geliştirmek amacıyla tüm üreticilerin ortaklaşa kullanımına sunulacak üzüm suyu sıkma makinesi, hamur yoğurma makinesigibi taşınabilir makinelerin üreticiye ücretsiz sağlanmasına başladı.
HAYVANCILIK DESTEKLERİ YÜZ GÜLDÜRDÜ
Antalya Büyükşehir Belediyesinin tarımsal üretimin yanı sıra hayvan üreticilerine yönelik destekleri de yüz güldürdü. Hastalık önleyici veterinerlik hizmetleri kapsamında 1076 çiftçi ailesine erişim yapılarak 11 bin 549 hayvanın muayenesi,iç-dış parazit uygulaması ve tırnak bakımları yapıldı. 4 adet 4 tonluk süt soğutma tankı üretici kooperatiflerine hibe edilirken 3 tankın da bu yıl içerisinde hibe edilmesi için hazırlıklar tamamlandı.
YANGINDA HAYVANLAR KORUNDU
Antalya Büyükşehir Belediyesi Manavgatta yaşanan yangın felaketi sonrasında da üreticinin yanında yer alarak yaraları sarmaya çalıştı. Yangın sonrası acil yem, veterinerlik hizmeti ve hayvan transferi talepleri karşıladı. Toplam 4934 hayvan güvenli yerlere tahliye edilerek, bakım ve tedavileri gerçekleştirildi.
YEM VE SAMAN DESTEĞİ SAĞLANDI
Yangında zarar gören toplam 6820 büyükbaş ve küçükbaş hayvan muayene edilerek, 1251 tanesine tedavi uygulandı. Geçtiğimiz yıl büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan besicilere 1486 ton yem ve saman desteği yapıldı.
ATIL ALANLAR TARIMA KAZANDIRILIYOR
Büyükşehir Belediyesiatıl alanların tarıma kazandırdı. Tohum bizden, üretim sizden projesiyle geçen yıl toplamda 600 dekar alanda 15 ton buğday ekimi yapıldı. Bu yıl 1.800.000 TL değerinde 300 ton ata tohumu buğdayve360 ton balya saman,700 ton yeşil yem hibesi yapılması planlanıyor.
AFETLERDE ÜRETİCİ YALNIZ KALMADI
Son yıllarda artan hortum, sel gibi afetlerde zarar gören üreticileri de yalnız bırakmayan Antalya Büyükşehir Belediyesi son 2 yılda 1652 çiftçiye sera naylonu, çimento, demir, canlı hayvan ve yem desteğinde bulundu.
2022DE DESTEKLER ARTARAK SÜRECEK
Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığına 2022 yılı taslak bütçesinde ayırılan paygeçen yıla göre 3 kat arttırılarak, 63 milyon 115 bin lira olarak belirlendi. Antalya Büyükşehir Belediyesi bu yıl da tarımsal ve hayvansal üretime yönelik destekleme, eğitim çalışmaları ve yatırımlarına tüm hızıyla devam edecek.
10.01.2022 09:35:00