Bin 663 hayvan kayıt altına alındı

Antalya’da Hayvanları Koruma Kanunu gereği yapılan uygulama nedeniyle bin 663 hayvana çip takıldı. 14 Ocak’ta kayıt altına alma süresinin biterken ve kayıt altına alınmadığı tespit edilen köpeklere el konularak sahibine 15 bin lira idari para cezası kesil

Antalya İl Tarım Ve Orman Müdür Yardımcısı Asım Karabulut, bakanlığın yayınladığı genelge nedeniyle 2019 yılından bu yana sahipli kedi, köpek ve gelincik türü hayvanların kayıt altına alınmaya başlandığını söyledi.

Karabulut, geçtiğimi temmuz ayında yayınlanan genelge ile de 4  tehlikeli köpek cinsinin kayıt altına alınmasının 14 Ocak 2022’de süresinin dolduğunu,  Eylül ayında gelen genelge ile de American Staffordshire Terrier ve American Bully'nin kısırlaştırılıp, kayıt altına alınması zorunlu hale geldiğini kaydetti. Bu iki cins köpek içinde 6 Haziran’a kadar süre tanındığını eğer kayıt altına alınmadığı takdirde yakalandığında 15 bin lira civarı bir para cezası uygulanacağını belirtti.

Karabulut, “Köpeklerde, kedilerde ve gelinciklerde 2022’nin sonunda ırkı cinsi ne olursa olsun tamamın çipleyip kayıt altına alacağız. Sahipsizleri de belediye kayıt altına alacak. 2022 sonunda çiplenmemiş hiçbir kedi köpek ve gelincik gibi hayvan türü kalmayacak. Tehlikeli arz eden köpeklerle ilgili genelge kapsamında ise Bakanlık, 7 Haziran’da bir genelge yayınladı; 2021’de 6 ay süre içinde tehlike arz eden 4 adet köpek var türü 14 Haziran’dan 14 Ocak ayına kadar ciplenmesi gerekiyordu. Buna 7 Eylül’de 2 ırk daha dahil edildi; de American Staffordshire Terrier ve American Bully.  Bunların Bu iki cins ırk için geçerli olan 6 Hazirana kadar çiplenme süresi uzatmıştı. Erkekleri şimdiye kadar çiplendi. Dişilerde ise uygulama gebe değil ise çiplenecek . Gebe ise gebelik sonlandıktan sonra çiplenecek. Yavru doğduktan sonra dişi kısırlaştırılıp çiplenecek”  dedi. 


27.01.2022 16:29:00