Antalya Lisesi,Antalya Lisesi Mezunları Vakfı (ALİV) ile Antalya Araştırmaları Grubunun desteğiyle hazırlanan Antalyada bir eğitim hikâyesi Sergisi;Antalyalılardan, yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi gördü. Sergiyi,açıldığı 4 Temmuzdan bugüne 6 bine yakın kişi gezdi.
Turizm kenti Antalya'nın ilk lisesi olma özelliğini taşıyan;iş, sanat ve siyaset dünyasından birçok ünlü ismin mezun olduğu Antalya Lisesinin 124 yıllık kuruluş hikâyesinin anlatıldığı, Antalyada bir eğitim hikâyesi Sergisini bir ayda yaklaşık 6 bin yerli ve yabancı ziyaretçi gezdi.
Antalya Lisesi,Antalya Lisesi Mezunları Vakfı (ALİV) ile Antalya Araştırmaları Grubunun desteğiyle, yaklaşık 15 yıldır sürdürülen Antalya Lisesi Tarihinin araştırılması çalışmalarının bir ürünü olan, Antalyada bir eğitim hikâyesi Sergisi; orijinal belgeler ve türlü eşyayla birlikte 100 farklı panoda kronolojik bir anlatımla Antalyada eğitimin bir panoramasını sunmaya çalışıyor.
Serginin özünün 2007-2009 arasında Tarih Vakfında çalıştığı dönem yerel tarihe ilgi duyması, Prof. Dr. Esra Danacıoğluyla tanışması ve ardından gelen sözlü tarih görüşmelerinde edindiği küçük bilgi kırıntılarını takip etmesine dayandığını belirten Araştırmacı ve Sergi Tasarımcısı Göktuğ Özgül; mezunlar, öğrenciler ve caddeden geçen meraklı bireylerin yoğun ilgi gösterdiği sergiyi her gün onlarca mezunun gezdiğini,sergi defterine yoğun hislerle düşüncelerini yazdığını kaydetti. Serginin yanında binanın mimarisinin de ilgi çektiğini belirten Özgül, özellikle yerli ve yabancı turistlerin binanın iç ve dış mimarisine de ilgi gösterdiğini gözlemlediğini söyledi.
ANTALYALILARIN ORTAK EMEĞİ, ORTAK HAFIZASI
Antalyada bir eğitim hikâyesi Sergisinin tüm Antalyalıların ortak emeği olduğuna dikkat çeken Özgül, Antalya Lisesinin eğitim tarihini içeren serginin, sıradan yaşamlarımız üzerinden kentin okumasını yapabileceğimizi ve hepimizin tek tek önemsiz gibi görünen hikayelerinin aslında önemli olduğunu gösterdiğini söyledi. Serginin aynı zamanda bir hafıza mekanı da olan lise binasında açılmasının ziyaretçilerin her biri için hatırlamanın türlü biçimlerini deneyimlemelerine de imkan verdiğini belirtti. Özgül; Başka şehirden ve başka ülkeden gelen bir ziyaretçi, okulun 70 yıl önceki ya da 5 yıl önceki bir mezunu, hademesi, memuru, öğretmeni, çalışanı aynı mekanı farklı duygularla geziyor. Kronolojik bir anlatım olsa da insan hikayelerini ön plana çıkardığımız bir anlatıyı tercih ettik. Zaman zaman yoğun fotoğraf kullanımıyla zaman zaman da kısa anlatımlarla bu hikayeleri anlattığımız panolar en çok da mezunlardan ilgi görüyor. Fotoğraflarda kendini, dönem arkadaşlarını ya da öğretmenlerini arayıp bulunca o panonun önünde fotoğraf çektiriyorlar dedi.
TARİHİ BİNA GECE AYDINLATILACAK
Sergiye, Antalya Liseli portreleri eklenmeye devam edeceklerini kaydeden Özgül, ayrıca sergi alanında bulunan konferans salonunda gelecek aylarda söyleşiler ve resitaller gerçekleştirileceklerinin haberini verdi. Özgül ayrıca Antalya Büyükşehir Belediyesinden alacakları destekle, sergi binasına gece aydınlatması yapacaklarını ve binanın mimari tarihine ilişkin de bilgilendirme levhaları asacaklarını kaydetti.
ANTALYA LİSESİNE SAHİP ÇIKIŞ MİSYONUNU ÜSTLENMEYE DEVAM EDİYOR
Antalya Lisesi Mezunları Vakfı (ALİV) Başkanı ve Sergi Koordinatörü Olcay Okutan da Antalya Lisesinin tarihi binasında açılan serginin, aynı zamanda, ilgili binanın Milli Eğitim Bakanlığı tasarrufunda Antalya Olgunlaşma Enstitüsü ne tahsisinin gündeme getirilmesi vesilesiyle kuruma sahip çıkış misyonunu da üstlenmeye de devam ettiğini belirterek Antalya'da rüştiyenin devamında, idâdî, sultânî, orta mektep ve günümüzdeki adıyla Antalya Lisesinin tarihi binasıyla birlikte korunması için tüm Antalyalılara iş düştüğüne söyledi.
Bir günde ortalama on binlerce kişinin önünden geçtiği binanın bundan sonra nihayet kapılarını tüm kentlilere ve kentin ziyaretçilerine açmasının önemine dikkat çeken Okutan, Antalya Lisesinin; sadece Antalya'nın değil Türkiyenin eğitim tarihinde yer edinmiş köklü bir öğretim kurumu olduğunun altını çizdi. Sergiyi ziyaret eden hemen her çevreden ziyaretçilerin ortak duygusunun ise Antalya Lisesinin tüm binalarıyla birlikte korunması ve işlevlendirilmesi olduğunu belirtti.
MEZUNLAR VAKFI DESTEK BEKLİYOR!
Sergiyi, kent bileşenlerinin, kentin kültürel mirasına sahip çıkılması amacıyla yan yana gelmesi için önemli bir vesile olarak gördüğünü belirten Okutan, geçen bir ay içinde Antalyanın siyaset ve iş dünyasının önemli isimlerinin sergiyi gezdiğini hatırlatarak; Okulumuzun sergisini ziyaret eden yerel yöneticilerimiz ve Antalyalı iş insanları, kentin önemli bellek merkezi olan lisemizin başka bir kuruma tahsisine kesinlikle karşı çıktıklarını belirterek öğrencisinden kopartılan binanın öğrencisine iade edilmesi gerektiğini ifade ettiler. Sergimizi henüz gezmemiş olan STK temsilcileri, oda ve sendika başkanları ile kültür, turizm ve eğitim camiamızın temsilcilerinin de en kısa sürede ziyaret etmelerini umuyorum dedi.
Şimdiye kadar sergiyi gezenler arasında binlerce mezun ve onlarca eğitimcinin yanı sıra; Antalya Milletvekilleri Rafet Zeybek, Cavit Arı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, İyi Parti İl Başkanı Mehmet Başaran ve parti yöneticileri, ANSİAD Başkanı Akın Akıncı,ANSİAD Yönetim Kurulu üyesi Sarper Dermut , BAKSİFED Başkanı Abdullah Erdoğan,OSİAD Başkanı Erdal Kılıç, KONYSİAD Başkanı ve Antalya Lisesi mezunu İlhami Kaplan, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Serap Kocaoğlu ve yönetim kurulu, Yörükler Derneği bulunuyor.
05.08.2022 11:25:00