Bir bunun sahtesi çıkmamıştı!

Aralık ayının sonlarına gelinmesiyle birlikte Antalya sokakları, akşam saatlerinde yayılan enfes kestane kokularıyla doldu. Serinleyen hava, kestane satıcılarını sokaklara çıkardı ve şehrin her köşesinde kestane tezgahları kurulmaya başladı. Ancak bu kez de ortaya sahte kestaneler çıktı.

 

Antalya’nın sıcak yaz günlerinden sonra gelen serin havaları, yerel kestane üreticileri ve satıcıları için bir fırsat anlamına geliyor. Bu mevsimde ağaçlardan toplanan taze kestaneler, kavrulup satılmak üzere sokaklarda yerini almaya başladı. Yılbaşının da yaklaşması ile birlikte kestane satışlarında ciddi bir artış gözlemlenirken sahte kestaneler vatandaşın başına bela oldu. Sahtekarlar hayvan yemi olarak kullanılan Çin kestanesini vatandaşa vitamin, mineral sağlıyor diyerek sattılar.

 

Antalya’nın sokaklarında kurulan kestane tezgahları, hem şehir sakinlerinin hem de turistlerin ilgisini çekiyor. Kestane sevenler, akşam gezilerinde sokak lezzeti olarak kestane alışverişi yapmayı tercih ediyorlar. Kestanelerin kızarmış kabukları arasından yükselen o nefis koku, sokakları saran bir cazibe haline geliyor.

 

 Antalyalılar, yılbaşına hazırlık için kestane alışverişine başladılar. Hem sıcaklığı hem de lezzetiyle tercih edilen kestaneler, ailelerin ve arkadaş gruplarının keyifli akşam sohbetlerinin vazgeçilmezi oluyor.

 

Çiğ kestanenin fiyatı ciddi oranda artınca dolandırıcılar da insan sağlığını hiçe sayarak yeni bir yönteme başvurdu. Hayvan yemi olarak kullanılan Çin kestanesi, pazarda ve market tezgahlarında vatandaşa ‘vitamin, mineral deposu’ denilerek satılırken vatandaş sahtesi ile gerçeğini nasıl ayırt edeceğini bilemiyor.

 

 

Haber: Yalçın KÜÇÜK


28.12.2023 13:10:45