BU KEZ OLUYOR SANKİ!

Tren yolu olmayan ender şehirlerden biri olan Antalya, uzun yıllardır beklediği hızlı tren hattına kavuşmak için geri sayımda. Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinden bu yana gündemde olan, ancak çeşitli nedenlerle hayata geçirilemeyen Antalya demiryolu projesi, 100 yıllık bekleyişin ardından gerçekleşiyor. İstanbul-Eskişehir-Antalya arasında yapılacak olan hızlı tren hattının etüt çalışmaları tamamlandı ve projeye hız verildi.

7 Şehirden Geçecek

425 kilometrelik Eskişehir-Kütahya-Afyonkarahisar-Isparta/Burdur-Antalya hattı ile 541 kilometrelik Kayseri-Aksaray-Konya-Seydişehir-Antalya hattı, hızlı tren projeleri kapsamında planlandı. Her iki hattın da 200 km/saat hızla hizmet verecek şekilde inşa edilmesi planlanıyor. Projelerin tamamlanmasıyla Antalya, Türkiye’nin büyük şehirleriyle hızlı demiryolu ağına bağlanacak.

İstanbul’dan Antalya’ya 4 Saat 45 Dakika

Projenin en dikkat çeken özelliklerinden biri, İstanbul’dan Antalya’ya hızlı trenle sadece 4 saat 45 dakikada ulaşılabilecek olması. Hali hazırda kullanılan İstanbul-Eskişehir tren hattına entegre edilecek yeni hat, Kütahya, Afyonkarahisar, Burdur ve Isparta üzerinden Antalya’ya ulaşacak. Bu sayede hem yolculuk süresi kısalacak hem de Antalya'nın ulaşım ağı genişleyerek büyük bir avantaj sağlayacak.

 Antalya Hattı Tamamlanıyor

 Antalya’yı Eskişehir’e bağlayacak olan hızlı tren hattının müjdesi geçtiğimiz ünlerde verilmişti. Proje, aynı zamanda Ankara ve İzmir ile bağlantılı olacak şekilde de planlandı. Bu sayede Ankara-İzmir hızlı tren hattı, Afyonkarahisar durağında Antalya hattına entegre edilecek. Projenin tamamlanmasıyla Antalya, sadece İstanbul ve Eskişehir ile değil, İzmir ve Ankara ile de hızlı tren bağlantısına sahip olacak.

Burdur’a Kadar Tamamlandı

Projenin Burdur’a kadar olan kısmı tamamlanırken, Antalya’ya uzanan son kısım için çalışmalar hızlandırıldı. Geçmişte, ödenek yetersizliği ve 2. Dünya Savaşı nedeniyle yarım kalan Antalya demiryolu hattı, bu proje ile tamamlanacak.

Haber: Yalçın KÜÇÜK


22.10.2024 16:43:57