Büyükşehir’den kira talebi

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu 8’inci Bölge Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı ve Antalya Şehirlerarası Otobüs İşletmeleri Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Atila Şebekli, ulaşım esnafının desteklemelere ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu 8’inci Bölge Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı ve Antalya Şehirlerarası Otobüs İşletmeleri Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Atila Şebekli, ulaşım esnafının desteklemelere ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.

 Antalya’da 28 Mart 2020 tarihinden bu yana uygulamada olan şehirlerarası otobüs seferleri kısıtlaması geçtiğimiz günlerde noktalandı. Kentten yapılacak şehirlerarası otobüs yolculukları için artık valilik izni aranmayacak. Kısıtlamanın kalkmasıyla esnafın bir nebze olsun rahatladığını aktaran Şebekli, “Kısıtlama süresince işlerimiz durma noktasına geldi. Ekonomik kaybımız çok fazla ve bu noktada bir takım desteklemelere ihtiyaç duyulmakta” diye konuştu.

Kurallar değişti

Şebekli, “Otobüslerle yapılacak şehirlerarası seyahatlerde Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinden kod alındıktan sonra biletlemeler yapılacak. Artık seyahat izin belgesi alma zorunluluğu yürürlükten kaldırıldı. 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın seyahat izin belgesi almaları ve gidecekleri illerden en az bir ay boyunca dönmemek şartıyla tek yönlü olarak seyahat edebilmeleri uygulaması sürüyor. Sokağa çıkma kısıtlaması devam eden 18 yaş ve altı çocuklar, yanlarında veli/vasisinin bulunması şartıyla seyahat izin belgesi almadan şehir içi ve şehirle arası yolculuk yapabilecek. Kurallara uymayanlar hakkında adli ve cezai işlemler uygulanacak” ifadelerini kullandı.

Pandemiyle mücadele için ilgili bakanlıklar ve Türkiye Otobüsçüler Federasyonu tarafından hijyen genelgesi hazırlandığını aktaran Şebekli, “Otogarda günlük dezenfekte işlemleri aksatılmadan yapılıyor. Otogarda çalışan personeller maske takıyor,yüz siperliği kullanıyor. Yolcu bekleme noktaları, restoranlar gibi otogar içindeki tüm noktalarda sosyal mesafeyi koruyacak düzenlemeler yapıldı. Yolcular ateşi ölçüldükten sonra maskelerini takarak otogara giriyor ve otobüslere binebiliyor. Kurallara uymayanlara bilet satışı kesinlikle yapılmıyor. Personel ve yolcuların temassız ateş ölçümleri gerçekleştiriliyor. Ateşi yüksek çıkanlar için yasal prosedür işletiliyor. Araç içine alınacak bagajlar dezenfekte ediliyor. Aracın toplam taşıma kapasitesinin yarısı kadar yolcu araca alınıyor. Yolcular iniş ve binişlerini sadece arka kapıdan gerçekleştiriyor. Bagaj hizmetlerinde personel tek kullanımlık eldiven kullanıyor. Otobüslerde ambalajlı içecekler dışında ikram yapılmıyor ve  ikramlarla birlikte her yolcuya dezenfektan mendil veriliyor. Yine mola yerlerinde sosyal mesafe korunuyor ve yolcularımızın oluşturulan kurallara uymasına dikkat ediliyor. Yoldan binecek yolcular için de otogardan binen yolculara uygulanan kurallar aynen geçerli durumda” dedi. 

 2 aylık kiranın silinmesini istiyorlar

Pandemi sürecinde Antalya otogarında işten çıkarma olayının yaşanmadığını kaydeden Şebekli, “Salgın nedeniyle işlerimiz sıfır noktasına geldi. Bu noktada çalışanlarımız işten çıkarılma endişesi içine girdi. Otogarımızda tüm sektör paydaşlarımızın yer aldığı bir toplantı gerçekleştirdik. Çalışanlarımızı işten çıkarmadık. KÇ֒den yararlandık, bu arada isteyenler ücretli yıllık izinlerini kullandılar. İstihdam kaybı oluşmaması adına çok direndik. Ancak gelinen nokta itibariyle bazı desteklemelere ihtiyaç duymaktayız. Bunların başında kira desteklemesi geliyor. İstanbul ve Ankara’da büyükşehir belediyelerinin otogar esnafının 2 aylık kiralarını sildi. Otogar esnafı olarak Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden 2 aylık kiralarımızın İstanbul ve Ankara’da olduğu gibi tarafımıza tahakkuk ettirilmemesini talep ediyoruz” diye konuştu.
Veli AKOĞLU 


07.06.2020 13:13:00