İşsizlik rakamları büyümeye devam ederken esnaf çalışacak eleman bulamamaktan yakınıyor. Antalya’da sadece sanayi ustaları değil lokantalarda dahi çalışacak eleman bulunamıyor.
YÜKSEK MAAŞLA ÇALIŞACAK ELEMAN YOK
Özellikle bazı sektörlerde yüksek maaşlar verilmesine rağmen eleman temininde büyük sıkıntılar yaşanıyor. Bir yandan nitelikli mezun mühendisler düşük ücretle bile çalışmayı kabul ederken çok yüksek maaşlarla işçi personeller bazı sektörlerde çalışmayı kabul etmiyorlar. İşveren ne usta bulabiliyor ne de çırak. Gençler çalışmak için sanayinin kapısından dahi girmezken çözüm olarak Suriyeli ya da Afganistanlılara yönelmek zorunda kalıyor.
AİLELERE MAVİ YAKA ÇAĞRISI
Usta sorunu ile ilgili olarak ailelere çağrıda bulunan Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, “Günümüzde her aile çocuğunun doktor ya da mühendis gibi yani halk tabiri ile beyaz yakalı olmasını istiyor. Biz de ailelere çağrıda bulunuyoruz ve herkes beyaz yakalı olursa esnaflık yani mavi yakalı meslekler ne olacak?” diye sordu.
BAKANLARA DOSYALARI İLETİYORUZ
Tüm sektörlerde kalifiye eleman sorunu bulunduğunun altını çizen Başkan Dere, “Zanaatkar sayısı her geçen gün azalıyor. Meslek Liseleri ile sorun çözülmek istendi ama zanaatkar olamayan gençler soluğu turizmde alıyor. Turizmde sezonluk olduğu için belli bir süre sonra gençlerimiz işsiz kalıyor. Biz gençlerimize esnaf da olun çağrısında bulunuyoruz. Çırak olun, kalfa olun, usta olun. Kolunuzda bir altın bilezik olsun. Bizler sorunun farkındayız ve bu konuda çeşitli raporlar hazırlayarak ilgili Bakanlarımıza ve kurumlara iletiyoruz” ifadelerini kullandı.
SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE ANTALYA ETKİLİ OLDU
Eleman sorununu çözmek için çalışmalar yaptıklarına dikkat çeken AESOB Başkanı Adlıhan Dere, “Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile Çıraklık Okulu ile çeşitli çalışmalarımız var. Antalya için birçok proje üretiyoruz ve ilgililere iletiyoruz. Bugün şayet eleman sorununda belli bir yol alındıysa bunda Antalya’nın katkısı büyüktür. Bizlerin vermiş olduğumuz dosyalardaki sorunlar ve çözüm yolları ile ilgili dosyalarımız sayesinde belli bir noktaya gelindi. Bizler boş durmuyoruz sorunların çözümü için üretmeye devam ediyoruz” dedi.
HER YOLU DENEDİK AMA ELEMAN BULAMADIK
Akdeniz Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Mehmet Öztürk, sıkıntının sadece sanayide değil lokantasından kahvehanesine kadar hemen her meslekte yaşandığını söyledi. Kendisinin de eleman sorunu yaşadığını kaydeden Mehmet Öztürk, “Ben bile çalışacak insan bulamıyorum. Bir tane kaynakçı, iki tane torna ustası lazım ama bulamıyoruz. Vasıfsız personel arayışımız da mevcut. Sıkıntıyı gidermek için İş-Kur’a dahi başvurduk. Çeşitli yerlere eleman ilanı verdik ama çalışacak insan bulamadık” şeklinde konuştu.
İSTEMESEM DE SURİYELİ ÇALIŞTIRACAĞIM
Gençlerin daha rahat ve daha fazla sosyal hakları olan işlerde çalışmak istediği için böylesi bir sorunun ortaya çıktığını sözlerine ekleyen Başkan Öztürk, “Hayatta çalıştırmam dediğim Suriyelileri çalıştırmaktan başka çaremiz kalmadı. Bu kadar uğraştıktan sonra kendi vatandaşımız gelip çalışmak istemiyor ise bizim de Suriyeli çalıştırmaktan başka çaremiz kalmıyor. Gençler sanayiye bırakın çalışmak için gelmeyi kapısından içeri dahi girmiyor. Gençler daha temiz, daha rahat ve daha fazla sosyal hakkı olan iş arıyor. Durum böyle olunca onlar iş bulamıyor biz de işçi bulamıyoruz” ifadelerini kullandı.
SANAYİDE DÜKKANLAR 6’DA KAPANIR OLDU
Geçmiş yıllarda sanayilerdeki çalışma seslerinin gece yarılarına kadar sürdüğünü hatırlatan Öztürk, “Bugün gelinen noktada saat akşam 6 olunca dükkanlar kapanıyor. Çünkü işveren çalışanı daha fazla yorup, performansını düşürmek ve işten ayrılıp gitmesini istemiyor. Akdeniz Sanayi Sitemizde çırak sorununu çözmek için yurdumuzda mevcut ancak sorunumuz yine çözülemedi. Sorunun çözümü bir kişinin, üç beş kişinin konuşması ile çabalaması ile çözülebilecek bir sorun değil ne yazık ki” dedi
YILBAŞINDA MAAŞLAR 35-40 BİN TL OLACAK
Günümüzde işverenlerin sıkıntısının sadece personel olmadığının altını çizen Akdeniz Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Mehmet Öztürk, personel bulunamaması nedeniyle maaşların sürekli olarak yukarıya doğru gittiğini ve bunun da işvereni zorladığını kaydetti. Öztürk, şu anda 25-30 bin lira civarında olan maaşların yılbaşından sonra 35-40 bin liralara kadar çıkacağını söylerken bir başka soruna dikkat çekti.
TEKDEMİR: HÜKÜMET YENİ YOLLAR DENEMELİ
Antalya Lokantacılar Odası başkanı Yasin Tekdemir de sorunun tüm mesleklerde yaşandığına işaret etti. “Sorun sadece bizim değil tüm esnaf gurubunun sorunu. Zanaatkar yetişmez oldu. Zanaatkar olmayınca işi kim yapacak? Birkaç sene sonra çalışacak usta kalmayacak böyle giderse. Hükümet zaman kaybetmeden yeni arayışlara girmeli ve çözüm zaman kaybetmeden bulunmalı. Hükümetin meslek liseleri ile ilgili kararını destekliyoruz. Çok yerinde ve doğru bir karar oldu. Hükümet bu gibi konuları çeşitlendirmeli” açıklamasında bulundu.
HÜKÜMET TEŞVİK VERMELİ
Başkan Yasin Tekdemir, “Hükümet işverene de çocuklara da teşvik vermeli. Gençlerin esnaf olmaları adına meslek sahibi olmaları adına teşvikler verirse gençler bir yandan okuyup bir yandan meslek sahibi olmak için daha fazla meslek liselerine yönelebilirler. Meslek liselerinin doğru proje olduğunu tekrar etmek gerekiyor” dedi.
İŞYERİ KİRALARINA DA SINIRLAMA ŞART
Başkan Tekdemir, hükümetin işyeri kiraları ile ilgili soruna da bir an evvel el atması gerektiğinin altını çizdi. Tekdemir, “Hükümet ev kiralarında yüzde 25 kararı aldı. Bizler de işyerlerinin kiraları noktasında bir bekleyişe geçtik ama herhangi bir karar çıkmadı. İşyerleri için yüzde 30-35-40 bişey densin ama densin. Kirasını ödeyemediği için dükkanını kapatmak zorunda kalan ya da kirası uygun diye kıyı olarak tabir edilen yerlere taşınmaya başladılar. Bu gidişat iyi değil. İşyeri kirası konusunda hükümetin net bir tavır ortaya koyması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Haber: Yalçın KÜÇÜK
07.11.2023 11:49:06