CHP Antalya Milletvekili ve Sanayi Komisyonu Üyesi Çetin Osman Budak, Türkiye tarihinin en büyük deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalışırken gerçekleşecek genel seçimlerin güvenliğini TBMM gündemine taşıdı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle bir soru önergesi veren Budak, “Dünya örnekleri bize gösteriyor ki doğal afetler sonrası seçimlerin daha güvenli hale getirilmesi için en öncelikli konular: Hayatını kaybeden yurttaşların seçmen listelerinden düşürülmesi ve göç edenlerin yeni adreslerinde seçmen listelerine kayıt edilebilmesi. Bakanlığın depremzedelerin yeni adreslerine ikametlerini aldırmaları için son tarihi 17 Mart olarak ilan etmesi, seçmen listeleri için yeterli özenin gösterilmediğine işaret ediyor. Adres taşıma işlemleri 17 Mart’a kadar yetişmez. Süre daha da uzatılmalı. Nüfus Müdürlükleri 7 gün 24 saat çalışma esasına geçmeli” diye konuştu.
Budak, “Doğal afetler sonrası seçimlere katılım önemli oranda düşüyor. Birçok ülkede seçmen listeleri sağlıklı güncellenemediği için parmak boyası gibi ekstra önlemler alınıyor. Parmak boyası deprem sonrası hayati önem taşıyor” dedi.
“DEPREMZEDELERE YENİ KİMLİK KARTI ÇIKARILMASI BİLE AYLAR ALABİLİR”
Seçmen listelerinin şeffaf bir biçimde güncellenebilmesi için gerekli zamanın İçişleri Bakanlığı tarafından tanınması gerektiğine dikkat çeken Budak, şöyle konuştu:
“İktidarın deprem vefat sayıları ve kayıp yurttaşlarımıza yönelik açıklamaları inandırıcılıktan uzak. Depremde 90 bin bağımsız bölüm yıkıldı. Bunların yüzde 80’i konuttan oluşuyor. TÜİK’in rakamlarına göre, ülkemizde hanelerde ortalama 3’den fazla yurttaşımız yaşıyor. Bu bilgiler vefat sayılarının sağlıklı açıklanmadığına dair şüpheleri artırıyor. Kurtarma çalışmalarında ne kadar geç kalındığını bölgeye gittiğimizde gözlerimizle gördük. Cenazelerin apar topar, kimlik tespitleri yapılmadan gömülmeleri şüphelerin artmasına sebep oluyor. 22 Mart’ta seçmen listeleri askıya çıkacak. Evleri yıkılan ve göç eden depremzedelerin kimlik çıkarma işlemleri bile aylar sürebilir”
“1 MART’TAN BERİ GÖÇ EDEN YURTTAŞ SAYISI AÇIKLANMIYOR”
Doğal afetler sonrası, göç eden insanların seçimlerde oy kullanabilmeleri çok zor bir hale geliyor. Dünya örnekleri afetler sonrası yapılan seçimlerde oy kullanma oranlarının yarı yarıya düştüğünü gösteriyor. Deprem olan kentlerden diğer illere göç eden insanlarımızın sayısı en son 1 Mart’ta AFAD tarafından açıklandı. Yaklaşık 2 milyon kişi kentlerini terk etmişti. Güncel rakam 10 gündür açıklanmıyor. Seçime katılım oranlarının düşürülmemesi için gerekli düzenlemeler hayata geçirilmeli. Resmi rakamlara göre yaklaşık 50 bin insanımızı kaybettik. 2 milyondan fazla insanımız kentlerini terk etti. 2 milyondan fazla yurttaşımız çadırlarda ya da konteynerlerde hayatta kalmaya çalışıyor. Depremden etkilenen yurttaşlarımızın iradelerinin sandığa yansıtılması çok önemli. Acilen düzenleme yapılmalı”
“YENİ ADRES BEYANLARININ DENETİMİ NASIL YAPILACAK?”
Budak önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:
“Depremden etkilenen illerde kaç kişi çadır, konteyner vb. geçici barınma yerlerinde yaşamaktadır? Çadır ve konteyner kentlerde ikamet eden vatandaşların oy kullanabilmesi için ve seçim güvenliğine yönelik ne tür tedbirler alınmıştır? Deprem sonrası kaç kişi bulunduğu ilden göç etmiştir? Göç edenlerden kaç kişi misafirhane, otel ve KYK yurtlarından kalmaktadır? Diğer illere göç edip kendi imkanları ile yerleşmiş vatandaş sayısı kaçtır? Göç sonrası ikametini bildiren kişi sayısı kaçtır? Deprem sonrası kaç vatandaşımız kimlik yenileme için Nüfus Müdürlüklerine başvurmuştur? Bu vatandaşlarımızın kaçı kimliklerini teslim almıştır? Bakanlığınızın kimlik yenileme kapasitesi ne kadardır? Depremzede vatandaşlarımızın kimliklerinin yenilenmesi için hangi önlemler alınmıştır? İkamet değişikliği bildiren depremzedelerin beyanlarının denetimi hangi yolla yapılacaktır? Bu iş için ekstra personel ve bütçe ayırılmış mıdır? Bu işlem için kaç çalışma günü öngörülmektedir?”
16.03.2023 09:40:06