Anneler Günü sevkiyatlarının da sektörün yüzünü güldürdüğünü dile getiren Yılmaz, Anneler Günü’nün İngilizlerde mart sonu, tüm dünyada ise mayısın ikinci pazarında kutlandığını anımsatarak hareketli bir dönem geçirdiklerini söyledi.
YÜKSEK MALİYET TÜRKİYE’YE YÖNELTTİ
Yılmaz, özellikle uçuş maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle Kolombiya, Ekvador, Kenya gibi ülkelerden Avrupa’ya çiçeğin konteynırlarla gönderildiğini, bunun da sevkiyatların bir ay gibi uzun sürede ulaştırılmasına neden olduğunu bildirdi.
İsmail Yılmaz, Türkiye’den ise tırlarla en uzun 5 günde sevkiyatın gerçekleştirilebildiğini, özellikle taze ürün isteyen ülkelerin Türkiye’ye yöneldiğini belirtti.
Türkiye’deki üreticilerin fırsatı en iyi şekilde değerlendirerek pazarını geliştirdiğini aktaran Yılmaz, “En büyük pazarımız Hollanda. İngiltere, Almanya, Romanya, Bulgaristan, Ukrayna da önemli pazarlarımız.” diye konuştu.
SEKTÖR İÇİN ÖNEMLİ BİR GELİR KAYNAĞI
Anneler Günü için yapılan kesme çiçek ihracatının yanı sıra saksı çiçekleri ve diğer süs bitkilerinin de yurt dışına gönderildiğini belirten Yılmaz, toplamda 35 ülkeye ihracat yapıldığını söyledi. Bu ihracatın sektör için önemli bir gelir kaynağı olduğunu ve Türk çiçekçiliğinin dünya pazarında giderek daha fazla tanındığını ifade etti.
Anneler Günü'nde çiçek hediye etmenin geleneksel bir adet olduğunu ve her yıl bu dönemde talebin arttığını belirten Yılmaz, çiçekçilerin bu dönemde yoğun bir şekilde çalıştığını ve tüm hazırlıklarını tamamlamak için çaba gösterdiklerini söyledi.
EKONOMİK HEDİYEYE YÖNELİNİYOR
Özel günlerde tercih edilen hediyeler arasında çiçeğin önemli bir yeri olduğunu dile getiren Yılmaz, “İnsanlar daha pahalı hediyeler yerine etkisi güçlü ama daha ucuz hediyelere yöneliyorlar. Çiçek de hem ucuz hem de verilen insanda en çok mutluluk etkisi yapacak bir hediye. Bu nedenle iç pazarda da çiçek hareketliliği yaşanıyor” şeklinde konuştu.
Haber: Yalçın KÜÇÜK