Deprem gerçeği ile zorunlu deprem sigortasının önemi tekrar gündeme geldi. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Kahramanmaraş merkezli depremler dolayısıyla 30 bini aşan hasar ihbar alındığını belirtti. Şimdilerde “DASK deprem hasarını karşılar mı?” sorusu akıllara geliyor. Sigortacı Bayram Gökce, depreminden etkilenen 10 ilde Zorunlu Deprem Sigortası oranı yüzde 49 olduğunu ve depren kaynaklanan hasarı karşılayacaklarını ifade etti.
Sigortacı Bayram Gökce, 1999 Marmara depreminin ardından 2000 yılında kurulan DASK, Zorunlu Deprem Sigortası ile deprem ve depremden kaynaklanan yangın, yer kayması ve tsunami gibi risklerine karşı, sigortalı konut sahiplerine maddi güvence sağladığını kaydetti. Gökce, “DASK verilerine göre Türkiye genelinde 20 milyon 32 bin adet konut var. Zorunlu Deprem Sigortası yaptıranların sayısı 10 milyon 949 bin 642 olarak biliniyor” dedi.
Gökce açıklamasında depremin olduğu bölgede ise Zorunlu Deprem Sigortası oranı ortalama yüzde 49 düzeyinde olduğun kaydederek “Kahramanmaraş’ta 210 bin konutun 113 bin tanesi Zorunlu Deprem Sigortasına sahip. Hatay’da 315 bin, Gaziantep’te 339 bin,Şanlıurfa’da 198 bin, Adıyaman’da 89 bin konut Zorunlu Deprem Sigortası yaptırdığı görülüyor” diyerek oranların düşük olduğunu belirtti.
DASK’ANASIL BAŞVURULABİLİR?
Gökce, konutlarında hasar bulunan vatandaşların Alo-Dask 125, e-devlet üzerinden başvurularını yapabileceklerini belirtti. Zorunlu Deprem Sigortası ile deprem ve depremden kaynaklanan risklere karşı, sigortalı konut sahiplerine maddi güvence sağladığını kaydeden Gökce, “DASK ister oturulamaz durumda ister kısmî hasarlı olsun, bina zararını tazmin ediyor ve yaşamın hızla normale dönmesine yardımcı oluyor” dedi.
ZORUNLU DEPREM SİGORTASI NELERİ KAPSIYOR
Bayram Gökce, “Zorunlu Deprem Sigortası, belediye sınırları içinde kalan meskenlerde depremin meydana getirdiği maddi zararları karşılamak amacıyla oluşturulmuş bir sigorta sistemidir.Tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tâbi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler, ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler gibi alanları kapsamaktadır” diye kaydetti.
Menekşe KARAKUŞ
14.02.2023 12:53:30