Deprem etkisinde kadınlar günü

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Kadın Mühendisler Komisyonu ‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ dolayısıyla mesaj yayınladı.

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Kadın Mühendisler Komisyonu ‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ dolayısıyla mesaj yayınladı.

 

KADINLAR ARASINDA DAYANIŞMA GÜNÜ

“Biz kadınlar yaşamımız boyunca kadınlarla erkeklerin,yaşamın her alanında eşit olmalarının hedefleyerek mücadele ettik, etmeye de devam edeceğiz” denilen açıklamada, “Dünyadaki birçok ülkede kadınlar toplumsalyaşamın her alanında ayrımcılıklara ve şiddetemaruz kalmaktadır. 8 Mart 1857 yılında New York’takonfeksiyon ve tekstil fabrikalarında çalışan işçilerin, insanlık dışı çalışma koşullarına ve düşük ücrete karşı başlattığı grevi kırmayayöneliksaldırı sırasında çıkan yangında birçok kadın işçinin yaşamını kaybetmesi üzerine kadınların toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve ayrımcılıklara,kadını toplumda ve aile içinde eşit bir birey olarak görmeyen, yok sayan çağdışı zihniyetlere, kadını sömüren, aşağılayan, yok eden sisteme karşı direnişlerinin başlangıcı olmuşve emekçi kadınlar günü olarak tüm dünyada kutlanmaya başlanmıştır.

Ne yazık bu 8 Mart’ı Dünya Kadınlar günü olarak kutlayamayız! On ilimizde 6 Şubattayaşanılan ve binlerce insanımızın yaşamını kaybetmesine, bir o kadar yurttaşımızın enkaz altında kaybolmasına neden olan deprem felaketi nedeni ile acımız sonsuz. Ülkemiz deprem ülkesi olarak tanımlanmasına rağmen bugüne kadar yaşanılmamış bir felaket ile karşı karşıya kaldık. Deprem kadın erkek, çocuk, genç yaşlı demeden on binlerce yurttaşımızı aramızdan aldı.Bu yüzden, 2023 yılında 8 Mart’ı kutlama olarak değil, kadınlar arası dayanışma günü olarak kabul etmekteyiz” denildi.

 

“Biz neler istedik?” diye sorulan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Nüfusumuzun yarısını teşkil eden kadınlarımız,karar mekanizmalarında,aktif siyaset içinde, demokratik kitle örgütlerinde, iş yaşamında yeterince temsil edilsin, kadınlara işyerlerinde kreşler açılsın, kadınlar çalışıp evinin ekonomisine katkı koysun, iş başvurularında ayrımcılıklarla karşılaşmasın, iş yaşamında ve aile içinde mobbinge,ayrımcılığa ve şiddete uğramasın, erkekler tarafından yaşam hakkı elinden alınmasın diye mücadele ettik.Bu amaçla her 8Martta alanları doldurduk.Kadına şiddete hayır diye haykırdık! Zaman zaman şiddete hayır derken şiddet gördük.

 

Oysa elimizde karanfiller ile masum ve anayasanın hak olarak tanımladığı gösterilerdi bunlar. Kadınları toplumsal hayat dışına itmeye çalışan, cinsiyetçi, ayrımcı politikalar ve uygulamalardanvazgeçilmesini talep ettik yıllarca. Çocuk yaşta evliliklere karşı çıkarak, kadını sadece ailenin bir parçası gören, politik vekültürel anlayışların terkedilmesi,kadının eşit ve özgür birey olduğunun kabul edilmesiydi istediğimiz. Bu nedenle haykırdık İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz diye.

 

Ancak 6 Şubattan bu yana depremin kadınlar üzerindeki etkisi bizim baş sorunumuz oldu. Tabiiki tüm insanlar barınaksız,soğukta sokaklarda kaldı. Ancak kadınlar ek olarak beden sağlıklarının olmazsa olmazı, hijyen gereksinimleri olmaksızın yaşamak, ailesine, çocuklarına daha fazla sahip çıkmak zorunda kaldı.Enkaz altında, tıbbi desteksiz, doğum yapmak zorunda kaldı, bebeğini kucağına alıp sütünü veremedi. Savaşlar gibi felaketlerin de en fazla kadınları etkilediğini gördük.

 

Elektrik Mühendisleri Odası Antalya ŞubesiKadın Mühendisler Komisyonu olarak; Cumhuriyet devrimlerinin biz kadınlara tanıdığı kazanımlarından ödün vermeyeceğimizi yinelerken; Yurtta ve dünyada barışı, temel yaşam ilkesi kabul ettiğimiz gibi, felaketlere hazırlıklı bir ülke ve depremlere karşı korunaklı yaşam merkezleri   hayaliyle; Bu yıl 8 Mart’ı kutlama değil, depremzede kadınlar öncelikli olmak üzere ezilen, sömürülen, şiddete uğrayan tüm kadınlarla dayanışma günü olarak kabul ediyoruz.”


07.03.2023 12:31:45