Antalya Büyükşehir Belediyesi Deprem Master Planı 1inci Çalıştayını AKMde gerçekleştirdi. Antalyanın çeşitli meslek Örgütleri ve bazı iş adamları dernekleri kuruluşları da çalıştaya katıldı. Çalıştayda deprem master planlamasının ön sunumu yapıldı. Ayrıca Meslek örgütlerinin çalıştay öncesinden Deprem Master Planı çalışmasından haberdar edilmemeleri de gündeme geldi.
MESLEK ÖRGÜTLERİ SİTEM ETTİ
Ayrıca çalıştaya meslek örgütlerinin çalıştay öncesi hazırlıklardan Deprem Master Planıyla ilgili haberdar edilmedikleri yönünde eleştiriler gündemdeydi. Konuyla ilgili İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Mehmet Soner Akdoğan daha önce Deprem Master Planından sosyal medya üzerinden haberleri olduğunu, öncesinden haberdar edilmedikleri sitemini Muhittin Böcekin Danışmanı ve Eski İMO Başkanı Cem Oğuza iletti. Çalıştayın Deprem Master Planı için bir yol haritası olduğunu belirten Oğuz, Meslek örgütleri ve kurumlarla bu çalıştay ile görüş ve önerileri alınsın diye yapılıyor. Bu çalıştayın bir başlangıç. Burada çıkan görüşlerle deprem master planları hazırlanacak diye konuştu.
PLANLI,KURALLI, KİMLİKLİ KENT ANTALYA VİZYONUMUZ
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek Deprem Master Planı ile ilgili konuşmasında Ülkemiz maalesef birçok deprem felaketi yaşamış, ölümler,yıkımlar görmüş ve unutulması mümkün olmayan büyük acılara tanıklık etmiş deprem riski olan bir coğrafyadayız. Yaşanan her depremden sonra alınmamış tedbirler, ihmal eksiklikleri, güvenli olmayan yapılar, müdahale ve koordinasyon yetersizliği gibi birçok konu tartışılır ve söylemde kalır ancak kaybettiklerimizi hiçbir şey geri getiremez. Deprem değil tedbirsizlik öldürür sözü hepimizin bildiği ve kabul ettiği bir gerçektir. Bundan hareketle Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak kentimizde olabilecek bir deprem felaketinin etkilerini azaltmak ve kentimizin depreme karşı dirençli hale getirilmesi amacıyla deprem master planını hazırlıyoruz. Planlı, kurallı, kimlikli kent Antalya vizyonumuz ile Deprem Master Planını, ilgili tüm paydaşlarımızla Antalyanın 19 ilçesini kapsayacak şekilde gerçekleştireceğiz dedi.
DEPREME KARŞI DAYANIKLI KENT YAPACAĞIZ
1. Deprem Master Planı Çalıştayında Antalyada Deprem gerçeğini dikkate alarak; kenti depreme karşı güvenli hale getirilmesi için yapılması gereken çalışmaları ortak akılla ele alacaklarını kaydeden Böcek, Deprem Master Planında; kentimiz için deprem ile ilgili kısa, orta ve uzun vadede alınacak tüm tedbir, karar ve uygulamaları belirleyeceğiz. Yeniden yapılandırma, yeni ve uygun yapı alanları belirleme, kamusal mekan ve altyapı tesislerini de bu kapsamda değerlendireceğiz. Kentimizin depreme karşı dayanıklı hale gelmesi için ihtiyaç duyulan uygulamalara dair eylemleri belirlerken; tüm tarafların teknik, mali, sosyal, idari ve hukuki haklarını koruyarak görev ve sorumluluklarını geliştireceğiz. Deprem master planı çok yönlü, çok katılımlı ve çok aşamalı bir programdır. Bu nedenle konuya sadece bir mesleki bakış açısı ya da tek bir kurum tarafından ele alınması yetersiz olacaktır. Valiliğimiz başkanlığında AFAD tarafından hazırlanan İl Afet Risk Azaltma Planı-İRAPa göre de büyükşehir belediyemizin koordinasyonunda ilgili tüm kurum-kuruluşlar belirlenmiştir diye konuştu.
TÜM PAYDAŞLARIN GÖRÜŞLERİ ALINACAK
31 aralık 2025 tarihine kadar tamamlanacak olan planı gerçekleştirebilmek için tüm paydaşların belirlenecek ilkelerde birleşmesi önem arz ettiğini söyleyen Başkan Böcek, Deprem Master Planının başarıya ulaşabilmesi için en önemli konu ise halkımızın katılımıdır. Bizler tarafların haklarını korumaya yönelik hukuki, sosyal ve mali altyapının iyileştirilmesi için de çalışacağız. Halkımızın desteği konusunda muhtarlarımız aracılığı ile gönüllü katılım da bizler için son derece önemlidir diye kaydetti.
DEPREMMASTER PLANININ AMACI?
Deprem Master Planıyla ilgili ön sunumu İnşaat Mühendisi Ecehan Olucak yaptı. İl Afet Risk Azaltma Planına (İRAP) göre Antalya Büyükşehir Belediyesi ana sorumluluğunda olan Deprem Master Planı ile neler yapılacağının anlatan Olucak, Depremin neden olabileceği fiziksel,ekonomik, sosyal ve çevresel ve politik zarar ve kayıpları önlemek ya da etkilerini azaltma; böylece depreme dirençli, güvenli, hazırlıklı ve sürdürülebilir, yaşam çevreleri oluşturmak amaçlanmaktadır. Bileşenlerin tespiti için deprem master planı kapsamında; mikrobölgeleme alanları oluşturulacak. Bu alanlardaki bina özel işyeri hastane, okul, AVM müze ve benzeri ve alt yapı envanterleri çıkartılacak. Alanların jeolojik ve tektonik yapıları tespit edilerek, geoteknik değerlendirme yapılacak. Tarihsel deprem oluşum bilgileri, jeoteknik ve sismik veriler ile deprem tehlikesi modellemesi yapılacak. Verilerin CBS veritabanı olarak, kaydı sağlanacak, elde edilen verilere göre, yapıların hasar görebilirliği risk haritalar oluşturulacak dedi.
DEPREM EĞİTİMLER VERİLECEK
Olucak eğtimler yapılacağını anlatarak Eş zamanlı olarak kurum içinde teknik personel öncelikli olmak üzere, eğitimler düzenlenecek, toplumsal bilinci,bilgi iletimini ve kentsel hasar görebilirliğin kontrolü için vatandaşın eğitilmesine yönelik şu çalışmalar yürütülecektir. Eğitici broşürler, muhtar toplantıları, mahalle gönüllüleri oluşturulması, ücretsiz ilk yardım eğitimleri ve mahalle tatbikatları yapılacak diye konuştu.
MÜHÜBE TAŞKIN
12.08.2022 14:01:00