Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD)’ın 2023 faaliyet yılı ikinci Kahvaltılı Toplantısı’nın konuğu Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı, Limak Otelleri Genel Koordinatörü & Limak Holding Turizm Grubu Başkanı Kaan KAVALOĞLU oldu. Toplantı ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akın AKINCI’nın açılış konuşması ile başladı.
6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremin sosyal ekonomik etkilerinin devam edeceğine dikkat çeken Akın AKINCI, Antalya’nın Türkiye ve dünyada önemli bir turizm merkezi olduğunu söyledi. Deprem gerçeğini unutmadan yavaş yavaş ekonomik anlamda kendi gerçeklerimize dönmek zorundayız diyen AKINCI “Antalya’da bölgemize gelen depremzedeleri ağırlama konusunda çalışmalarına şahit olduğum, son derece etkili ve fedakârca davranarak hep çözüm içinde olan (AKTOB) Başkanı Sn. Kaan KAVALOĞLU’na hem ANSİAD adına hem de şehrimiz adına teşekkür ederim” dedi.
“Bu kadar çok kriz yaşamak turizmciler olarak bizi sarstı”
“6 Şubat‘ta daha önce dünyada hiç rastlamadığımız bir depremle karşılaştık” diyen Kaan KAVALOĞLU, Aynı anda iki büyük deprem oldu ve bu deprem yüzyılın felaketi olarak kabul ediliyor. Deprem 11 ilde gerçekleşti ve Hatay en çok etkilenen illerimizden birisi oldu. Depremin afet merkezi olarak 12. ili de Antalya oldu. Bu süreçte yetkili makamlarımızla deprem anından itibaren koordinasyon içindeydik. Herkes elini taşın altına koydu. Alanya, Manavgat , Serik, Kemer ve Antalya merkezde oluşturulan afet merkezlerinin içerisinde konaklama birimleri oluşturduk. AFAD’dan depremzede olduğuna dair belge alıp buraya gelen vatandaşlarımızı buralara yerleştirdik” şeklinde konuştu.
“Depremzedelerden ve devletten para alınmadı”
23 Şubat itibari ile 154 bin depremzedenin Antalya’ya geldiğini belirten KAVALOĞLU, “Bu süreçte turizmciler çok yürekli davrandı. Beş yıldızlı otelin tamamını depremzedelere ayıran da vardı, açık olan oteline depremzedeleri alan da vardı. 1 ya da 2 yıldızlı otelin tamamını depremzedelere veren de vardı. Otelin sahibi olarak eşi ile depremzedelere hizmet eden de vardı. Her şey gönüllülük esasına göre yapıldı. Depremzedelerden ya da devletten bu konuda para aldığımızı düşünenler oldu. Kimseden herhangi bir ödeme alınmadı” dedi.
“Antalya’da depremzede sayısı 10 binin altına düştü”
Antalya’da 15 Mart itibari ile 83 bine inen depremzede misafirlerimizin sayısının dün itibari ile 10 binin altına düşerek 8 bin 300 kişi olduğunun altını çizen KAVALOĞLU, “Bir araştırma yaparak az hasarlı ya da hasarsız olan yerleri tespit ettik ve bazı depremzedelerimizi oralara yerleştirdik. İsteyen vatandaşlarımızı ailelerinin yanına gitmesini sağladık. Bir kısmı da lojmanlarda konaklamaya devam etti” şeklinde konuştu.
“2023 yılı turizm sezonunda geçen seneye göre %50 artıdayız”
Turizmin son beş senesini değerlendiren ve turizmin gelecek stratejik planları hakkında bilgi veren KAVALOĞLU, “Turizmde 2019 yılı itibari ile rekorlara imza attığımız bir dönemi geride bıraktıktan sonra maalesef sonraki yıllarda yaşanan pandemi, Rusya ile Ukrayna Savaşı ve son olarak 6 Şubat’ta gerçekleşen depremle birlikte son beş senede birçok kriz atlattık. Bu son beş senede bu kadar çok kriz yaşamak turizmciler olarak bizi sarstı. Son yaşadığımız krizler olmasaydı Türkiye ‘de 2023 yılında 75 milyon turist hedefi yanlış bir hedef değildi. Türkiye’de totalde 1.800.000 yatak var. Yeni yatırım belgesi alınanlarla birlikte bu sayıya 200.000 yatak daha ilave edilecek. Belediyelerden basit konaklama belgeli olan tesisler vardı artık bunların da T.C. Turizm ve Kültür Bakanlığı’na bağlanması söz konusu. Bu da netleşince 400.000 yatak da oradan gelecek ve yatak kapasitemiz 2.400.000 olacak” dedi. 2023 yılı turizm sezonu hakkında da açıklamalarda bulunan KAVALOĞLU, geçen seneye göre %50 artıdayız. Nisan ve Mayıs aylarımız deprem nedeniyle kötü geçecek ancak Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları muhteşem gözüküyor dedi.
22.03.2023 16:57:33