Diyette doğru bilinen yanlışlar

“Her şeyi yapıyorum ama yine de kilo veremiyorum diyorsanız belki de uyguladıklarınız yanlış” diyen Diyetisyen Büşra Öner Genç, diyette doğru olarak bilinen fakat yanlış olanlar hakkında bilgi verdi.

 

YAĞ YAKTIĞINIZI DÜŞÜNÜRKEN!

“Ekmek yemiyorum ama yine de kilo alıyorum” diyenlerin sayısının oldukça fazla olduğunu söyleyen Büşra Öner Genç, “Vücudumuz için gerekli olan enerjinin büyük bir kısmı yani 50-60 kadarı karbonhidratlardan sağlanır. Ekmekte en temel karbonhidrat kaynağıdır. Siz gerekli olan karbonhidrattan zengin besinleri tüketmeyi seçtiğiniz zaman metabolizmanız ihtiyacı olan karbonhidratı kandan almaya çalışır. Glikoz oranınız düşünce kan şekerinizde düşer ve vücut kaslarınız içerisindeki karbonhidratı kullanmaya başlar. Yağ yaktığınızı düşündüğünüz şey su ve kas dokusu olur” ifadelerini kullandı.

ÖĞÜN ATLANARAK ZAYIFLANIR MI?

Bazı insanların üç öğün yemek yeme yerine bir öğünü atlayarak günde iki öğün yemek yediğini ve bu sayede zayıflayabileceğini düşündüğünü kaydeden Diyetisyen Büşra Öner Genç, “Uzun süreli açlık anında vücudunuz kendini kıtlığa çekecektir. Metabolizmanız enerji harcamasını azaltacak ve yağ depoları arttırmaya başlayacaktır. Böylece metabolizma hızı da yavaşlayacaktır” dedi.

 

LİGHT ÜRÜN ZAYFLATIR MI?

Kilo vermek isteyenlerin en sık başvurduğu konuların başında light diye tabir edilen ürünlerin tüketilmeye başlaması olduğunu söyleyen Büşra Öner Genç, “Light ürünler kalorisiz ürünler değildir. Kalorisi azaltılmış ürünlerdir… bu yüzden istediğiniz kadar yiyebileceğiniz anlamına gelmez. Kalori hesaplamasına dikkat etmek gerekir. Tüketilecek her besinin kalorisi önemlidir” şeklinde konuştu.

 

SONUÇLARI AĞIR OLABİLİR

“Protein ağırlıklı besleniyorum hızlı kilo veriyorum” diyenlerin de bulunduğuna dikkat çeken Genç şöyle konuştu: “Sağlıklı beslenme adı altında yapılan bir çok davranış sağlıksız sonuçlar getirir. Buda yapılan hatalardan bir tanesi… Protein ağırlıklı yaptığımız diyetler kısa sürede kilo verdirir fakat bu diyeti uygulamak kişi için hem zor hem de sonuçları ağır olabilir. Kandaki kolesterol ve ürik asit seviyelerinde artış olup insülin direncine neden olacaktır. Kan şekerinin düzensizliğinden dolayı sık sık şekerli besinler tüketmeyi isteyip krize girebilirsiniz.”

KEPEKLİ ÜRÜN TÜKETİMİ

Kepekli ürünlerin tüketilmesinin de zayıflamaya yardımcı olduğu yönündeki düşüncelere de açıklık getiren Diyetisyen Büşra Öner Genç, “Kepekli ürünler diğer ürünlere göre daha az kalori içermez, kepek lif içeriğini artırır, bir çok hastalıklardan korunmamızı sağlar. Anemisi olan insanların kepekli tüketmesi önerilmez. Lif oranını artırmak için posalı ürünler tüketmek önemlidir” dedi.

 

SİRKELİ SU ZAYFLATIR MI?

Zayıflamak isteyenlerin başvurduğu yöntemlerden bir tanesinin de aç karnına sirkeli su içmek olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Büşra Öner Genç, “İnsanlığın var oluşundan itibaren elma sirkesinin faydasını tartışamayız. Fakat her gün zayıflamak amacıyla içtiğiniz o sirkeler içindeki asitten dolayı her türlü mide rahatsızlığını başlatmaya elverişlidir. Midede  asidi artırır, reflüye sebep olabilir, ve en önemlisi açlığı uyarma etkisi vardır. Buda iştah açılmasına sebep olacaktır.” Açıklamasında bulundu.

 

AÇ KARNINA FİZİKSEL AKTİVİTE

Aç karnına fiziksel aktivite yapanların da bulunduğunu dile getiren Diyetisyen Büşra Öner Genç, “Kilo vermede sadece doğru beslenme yeterli değildir. Sağlığınıza engel olacak bir durum yoksa mutlaka fiziksel aktivite önerilir. Yapılan aktivite ile yağ yakımınız artabilir tabiî ki bu yapılan aktivitenin süresi ve şekli yakından ilişiklidir. Aç karnına yaptığınız aktivite yağ yakar ancak yağ ile birlikte çok yüksek miktarda kas da kaybetmeye başlarsınız. Ve fiziksel aktivite size yarardan çok zarar sağlar. Aktivite öncesinde karbonhidrat içeren ortalama 250 kalori bir öğün tüketilebilinir tüketimden bir saat sonrada egzersiz yapılabilinir” şeklinde konuştu,

 

HİÇBİR BESİN YAĞ YAKTIRMAZ

Maydanoz suyu ile ilgili de açıklama yapan Genç, “Çok iyi bir idrar söktürücü olmakla birlikte iyi bir c vitamini kaynağıdır maydanoz suyu içtiğiniz zaman geçici bir kilo kaybınız olur, fakat yine kaybedilen yağ değil, idrar söktürücü özelliğinden dolayı sudur. Hiçbir besin yağ yaktırmaz!” dedi.

 

KALICI HASARA YOL AÇABİLİR

Zayıflamak isteyenlerin başvurduğu yöntemlerden bir tanesinin de zayıflama ilaçları olduğunu sözlerine ekleyen Büşra Öner Genç, “Obezite hastalıktır, fakat her obez birey için ilaç kullanmak doğru değildir. Gelişi güzel bir şekilde ilaç kullanımı her açıdan sağlığınıza zarar verecektir. Mutlaka uzman kontrolünde kullanılmalıdır. Aksi taktirde kalıcı hasarlara sebep olabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

 

ZAYFLAMA HAPLARI ZARARLI MI?

Bir de denemediği diyet kalmayan ama zayıflayamayanların bulunduğunu belirten Diyetisyen Büşra Öner Genç son olarak şunları söyledi: “Piyasada her gün farklı farklı adını ilk kez duyduğunuz diyetler mevcuttur. Diyet bireyseldir, kişilerin cinsiyet, boy, kilo, fiziksel aktivite, iş ve benzeri durumlara göre hesaplanır. İnternette bildiğiniz diyetleri denemeyiniz. Diyetteki tek amacımız sağlıklı beslenmeyi öğretmek ve sürdürülebilinir olmasıdır. Sağlığınızı tehdit edecek diyetlerden uzak durmalısınız.”

 

Haber: Yalçın KÜÇÜK


05.01.2024 12:43:12