Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, "Bugün yeni bir bakış ve yaklaşıma ihtiyaç bulunuyor" dedi.
MEVCUT KABULLERE MEYDAN OKUMA
Özçatalbaş, "Bu yaklaşım bizim sentezimize göre; sürdürülebilir kalkınma odaklıdır ve bir bakıma Dünya; ticari kazanç hırsından, ulusal ya da subjektif çıkarlardan, uluslararası rekabetten daha büyüktür; dünyanın ve insanlığın geleceği küresel ekonominin kabulleri ve rekabetten çok daha önemlidir anlamına gelmektedir ve bu bakış bir bakıma mevcut kabullere meydan okumaktır" ifadelerini kullandı.
SİLAH SANAYİSİNE AYRILAN FONLAR
Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, "Esas olan dünyanın geleceği ve sürdürülebilir yaşamın devamlılığını sağlamak olduğuna göre; teknolojiyi üretenlerin bilimin odaklandığı temel prensip olan bilgelik ekseninde buluşarak, insanlığın kendi içinde çatışarak enerji kaybetmesine yol açan silah sanayine ayrılan fonları sonlandırarak, ürettikleri iklim dostu teknolojileri üretemeyenlerle de paylaşmaları ve bu teknolojilerin kullanımının yaygınlaştırılması yönünde inisiyatif geliştirmeleri gerekmektedir ve bu kuşkusuz insanlığın en saf ve samimi isteğidir" şeklinde konuştu.
İNSANLIK 7,0
"Şüphesiz söze konu bilimsel bulguların ve teknolojilerin insanlığın ortak kullanıma açılmasıyla küresel ölçekte bir paylaşım kültürünün hayata hakim olması da sağlanacaktır" diyen Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, "Bu ise ancak insanlığın ve mavi gezegenin sürdürülebilirliğini ilkesel ve samimi olarak her şeyin önüne alan, odağa yerleştiren eşitlerin yer aldığı bir yapının tesis edilmesiyle sağlanabilir. Dolayısıyla her ne kadar günümüz şartlanmalarıyla ütopik gibi görünse de; halen dünya üzerinde kurulu bulunan iki yüz kadar ülkenin insanlarının bir millet olarak kabul edildiği, ülke sınırlarının toplumları ayırmak için değil buluşturmak üzere kabul gördüğü bir seviye yükseltme sürecine ihtiyaç bulunuyor. Yine bu seviyeye bir isimlendirme yapmak gerekirse biz buna yaklaşık 10 yıl önce ifade ettiğimiz gibi “Bilgelik Çağı” demek ya da kodlayarak Insanlık 7.0 diyelim" açıklamasında bulundu.
BİLGELİĞİ HAKİM KILMAK İÇİN SON IŞIK
Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş söylemlerine şöyle deva etti: "Dünden bugüne bir yandan gelecek bilimcilerin tahminleri ve diğer tarafından zamanın tanık olduğu değişimler, bugün Sanayi 4.0 ve Toplum 5.0 tanımlamalarının yolunu açmış bulunuyor. Ancak Sanayi 4.0’ın sağlayacağı faydalar yanında, dijital teknoloji uygulamalarına bireyin ve toplumun uyumunu sağlamak üzere rehberlik etmeyi hedefleyen Toplum 5.0 yaklaşımının da belirttiğimiz süreci açıklamakta yetersiz olduğu açıktır. Burada bireyden ziyade insanlık değerlerini öne alan “Bilgelik Çağı” yani İnsan 7.0 gibi bir dönemi hedeflemek gerekiyor. Dolayısıyla bu yeni dönem, Sanayi 4.0 ve Toplum 5.0’dan daha ileri bir sürüm olarak İnsan 7.0 ile ifade edilebilir. Bu bakış, esasen klasik iktisadın kabullerinin vazgeçilmez olduğu ve kutsandığı 18. yüzyıldan beri bir bakıma “öğrenilmiş çaresizlik” girdabına sürüklediği ülkelerin, yönetimlerinin ve girişimcilerin, insanlığın karanlıktan çıkışı için, bilgeliği hakim kılmak için belki de son ışIktır, son fırsattır."
Haber: Yalçın KÜÇÜK
05.02.2024 10:35:07