Emeklinin gözü 2024'te

Emeklilerin asgari ücretin altın maaş alarak yaşam mücadelesi verdiğini söyleyen Türkiye İşçi Emeklileri Dernek Başkanı İbrahim Tezcan, "2024 yılı yeni bir başlangıç yılı olmalı ve gelecek güvencesi olan emeklilik, Cumhuriyet'in 100. yılında hak ettiği yere getirilmelidir" dedi.

Türkiye'deki toplam emekli sayısının 15,6 milyon olduğunu, yaklaşık 6 milyon emeklinin 7 bin 500 lira düzeyinde aylık aldığını söyleyen Başkan Tezcan, asgari ücretin 2002 yılında en düşük işçi emeklisi aylığının yüzde 71,5'ine denk gelirken, bugün en düşük işçi emeklisi aylığının asgari ücretin altında kaldığına dikkat çekti.

AYLIKLARI DÜŞÜREN SİSTEM

İbrahim Tezcan, "Bugün en düşük emekli aylığı mevcut asgari ücretin 3 bin 902 lira altında. Emekli aylıklarının asgari ücretin bile altında olduğu bir tabloyla karşı karşıyayız. Geçmişte sosyal güvenlik mevzuatında yapılan bazı değişiklikler emekli aylıklarında eşitsizliğe neden oldu. 2000 öncesi, Ocak 2000- Eylül 2008 ve Ekim 2008 sonrasında çalışması olanlara uygulanan karma emekli aylığı hesaplaması, aylıkları düşüren bir sisteme dönüştü" ifadelerini kullandı.

SİGORTA MEVZUATI DEĞİŞMELİ

Karma emekli aylığı sistemi yerine bütün dönemleri kapsayan ve kendi içerisinde eşitliği sağlayan tek bir emekli aylığı hesaplama sistemine geçilmesi gerektiğini ifade eden Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Antalya Şube Başkanı İbrahim Tezcan, "Sigorta mevzuatımız, sil baştan ele alınmalı, gösterge ve basamak sistemine dönülmelidir. Alt sınır aylık bağlama oranı yüzde 70 olmalı, gösterge ve basamak değerlerine göre aylık bağlama oranları yeniden belirlenmelidir. Bu önerimiz yapılmadığı sürece, emekli aylıklarında eşitlikten söz edilemez. Tam da bugün, bu sorunu yaşıyoruz ve prim gün sayılarına ve kazançlarına bakılmadan, emeklilerin önemli bir bölümüne 7 bin 500 lira ödenmektedir. Bu sürdürülebilir bir sistem olamaz. Bu nedenle, 2024 yılı yeni bir başlangıç yılı olmalı ve gelecek güvencesi olan emeklilik, Cumhuriyet'in 100. yılında hak ettiği yere getirilmelidir" şeklinde konuştu.

ASGARİ ÜCRET KADAR OLMALI

Başkan İbrahim Tezcan, "Memurlara Temmuz ayından geçerli olmak üzere 8 bin 77 lira seyyanen zam verilmişti. Ekim ayında yapılması beklenen düzenleme ile emekliye de memurlar gibi 8 bin 77 liralık seyyanen zam verilmeli. Ayrıca emeklinin taban aylığı olan 7 bin 500 lira yetersiz kaldı. En düşük emekli aylığı da hiç olmazsa asgari ücret seviyesine çıkarılmalı" dedi.

EMEKLİ NEFES ALAMAZ HALE GELDİ

"Emekli, dul ve yetimlerimiz her geçen gün ağırlaşan ekonomik şartlar altında adeta nefes alamaz hale gelmiştir" diyen Başkan Tezcan, "Alım gücümüz giderek erimekte, bir emekli aylığı bir aylık ev kirasının yarısını bile ödeyemez hâle gelmektedir. Sağlık harcamalarına yetişemez hale gelen emekli, dul ve yetimlerimiz artık sağlıklı beslenme sorunları da yaşamaktadır. Art arda gelen zamlar emeklinin soluğunu kesmiştir. Emekli aylıkları 10 yıl önce açlık sınırının yüzde 1,47 fazlasıyken bugün gelinen noktada sadece yüzde 56,25’ini karşılayabilir hale gelmiş, yani açlık sınırının neredeyse yarısı seviyesine inmiştir. Oysaki aynı alım gücümüzü koruyabilmiş olsaydık bugün en düşük SSK emeklisi aylığının 13 bin 530 TL olması gerekirdi" açıklamasında bulundu.

Haber: Yalçın KÜÇÜK


04.12.2023 12:46:28