Engelliye Hizmet Boynumuzun Borcudur

Saadet Partisi İl Başkan Yardımcısı Ramazan Metin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ile alakalı basın açıklaması yaptı.

Saadet Partisi İl Başkan Yardımcısı Ramazan Metin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ile alakalı basın açıklaması yaptı.

 Metin, Antalya'mızda 41000 civarında engelli kardeşimiz bulunurken; engellilere, gerek merkezî, gerekse büyükşehir bütçesinden ayrılan bütçe yok denecek kadar az. Ne yazık ki engelli hemşerilerimize en büyük engel bürokrasi tarafından çıkartılmaktadır diyerek; “Bu konuyla alakalı söylenebilecek en güzel sözü merhum liderimiz 54. hükümetin başbakanı Profesör Dr. Necmettin Erbakan hocamızın dediği gibi; Engelli kardeşlerimize yaptığımız hizmet onlara bir lütuf değildir. Aksine boynumuzun borcudur” dedi.

 ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZ SIKINTILAR YAŞAMAKTADIR

Metin, Ülkemizde engelli vatandaşlarımız ciddî sıkıntılar yaşamaktadır bunların farkındayız, çözüm yollarımız hazır derken teşkilatlarında uzun yıllardır engelli koordinasyon birimi olduğunu ve bu birimin ülkede engelliler için atılan tüm adımlara olumlu katkı sunduğunu belirterek; “Engelliye yapılabilecek en büyük zulüm onun engelini, engel olarak önüne koymak ve işe yaramaz hükmünde sayıp, onu yok sayılabilecek statüde işler verip vasıfsız işlerde değerlendirmek gibi bir hakarete maruz bırakmaktır. Biz engellinin önündeki engeli kaldırıp onların tedavileri için elimizden geleni her zaman yapmaya çalıştık yine yapmaya devam edeceğiz. Günümüzde sosyal ve kültürel ihtiyaçlar bakımından engellilerin yalnız hissetmemesi ve yalnız bırakılmaması gerektiğinin de farkındayız ve herkesin bu konuda bilinçlenmesi için gerekli çalışmaları da yapıyoruz” diye konuştu.

 YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Son olarak kendileri için engellilerin sadece yılda bir gün 3 Aralık Engelliler Gününde hatırlanmayacak kadar önemli olduğunu belirten Saadet Partisi İl Başkan Yardımcısı Ramazan Metin, “Saadet Partisi olarak 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde Türkiye'nin Engelliler Karnesini kamuoyuyla paylaştık. Paylaşılan rapor da engelli vatandaşların yaşadığı sıkıntılar ele alındı ve engelliler için yapılması gerekenler de maddeler halinde sıralandı. Engellilerin istihdamla ilgili yaşadığı sıkıntılara dikkat çekilen raporda, engelli vatandaşların işe alımında uygulanan kriterler ve düşük profil işlere layık görülmeleri başlıca sorunlar olarak belirlendi. Bu sorunların çözümü için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Geçmiş dönemlerde olduğu gibi yine engelli kardeşlerimize umut olmaya ve onların yanında olmaya devam edeceğiz” diye belirtti.

 ENGELLİLERİN İSTİHDAM SORUNU VAR

Saadet Partisi Sosyal Politikalar Kurulu’nun hazırladığı raporda, Türkiye’de engellilerin temel sorunlarının ayrımcılık, istihdam,istihdam sonrası çalışma hayatına intibak, eğitim, çevresel sorunlar ve bakıma muhtaçlık gibi başlıklar altında gruplandırıldı. Engellilerin istihdamla ilgili yaşadığı sorunlara dikkat çekilen raporda, engelli vatandaşların işe alımında uygulanan rasyonel olmayan kriterler, yeterliliğine bakılmaksızın engellilerin düşük profilli işlere layık görülmeleri başlı sorunlar olarak belirtildi.

 ENGELLİ DOSTU PROJELER HAYATA GEÇİRİLMELİ

Raporda, tüm toplumsal kurumlar engellilik gerçeği ile yüzleşmesi gerektiğine vurgu yapılarak, sağlık, eğitim, ulaştırma, ekonomi gibi konularda etkin olan bakanlıkların yerel yönetimler ve STK’ların bu konuda faaliyetlerini artırması gerektiğine dikkat çekildi. Çözüm önerilerinin yer aldığı raporda, “Engelli vatandaşlarla ilgili ayrıntılı istatistikler tutulmalı ve gelişmeler takip edilmelidir. Evlenmek isteyen yetişkin engellilerin yuva kurmalarına yönelik engelli dostu aile-evlendirme politikaları geliştirilmelidir. Engelli bireylere yönelik eğitim hizmetleri güçlendirilmelidir. Her okulda bir özel eğitim koordinatörü görevlendirilmelidir. Engelli öğrencilerin ilgi,yetenek ve yeterlilikleri doğrultusunda kademeler arası geçişleri planlanmalıdır. Yükseköğretime devam eden tüm engelli öğrencilere gelir durumlarına bakılmaksızın bir asgari ücret düzeyinde karşılıksız burs verilmelidir” denildi.

 ENGELLİ BİREYLERİN ÇALIŞTIRILMASI TEŞVİK EDİLMELİ

Engelli vatandaşların istihdama yönelik çözüm önerilerinin de yer aldığı raporda, “İşgücü niteliği taşıyan engelli bireylere yönelik mesleki rehabilitasyon faaliyetleri güçlendirilmeli ve bununla ilgili olarak İş-Kur çatısı altında özel meslek eğitim kurumları oluşturulmalıdır. 50 ve üzeri işçi çalıştıran iş yerlerinde engelli bireylerin çalıştırılması teşvik edilmelidir. Kamudaki kota arttırılmalı ve tamamına atama yapılmalıdır. Engelli işgücüne, talep üzerine ‘ev ortamında çalışma’ gibi alternatif istihdam imkânları sağlanmalıdır. Engelli işgücüne uygun iş imkânları sunulmalıdır. Engelli Dostu İş Sağlığı ve Güvenliği Tesis Edilmelidir:  Engelli çocuğa sahip ailelere engel düzeyine göre aile yardımı sağlanmalıdır. Çocuğun engel derecesine göre hafif düzeyde yetersizliği olanlara 1000 TL, orta düzeyde yetersizliği olanlara 2 bin TL,ağır ve çoklu yetersizliği olan çocukların ailelerine 3 bin TL olacak şekilde engelli yardımı yapılmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

 ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Saadet Partisi’nin hazırladığı ‘Türkiye’nin Engelliler Karnesi Raporu’nda çözüm önerileri söyle sıralandı:

 * Engelli vatandaşlarla ilgili ayrıntılı istatistikler tutulmalı ve gelişmeler takip edilmelidir.

 * Evlenmek isteyen yetişkin engellilerin yuva kurmalarına yönelik engelli dostu aile-evlendirme politikaları geliştirilmelidir.

 * Engelli bireylere yönelik eğitim hizmetleri güçlendirilmelidir. Her okulda bir özel eğitim koordinatörü görevlendirilmelidir. Engelli öğrencilerin ilgi, yetenek ve yeterlilikleri doğrultusunda kademeler arası geçişleri planlanmalıdır.

 * Yükseköğretime devam eden tüm engelli öğrencilere gelir durumlarına bakılmaksızın bir asgari ücret düzeyinde karşılıksız burs verilmelidir.

 * İşgücü niteliği taşıyan engelli bireylere yönelik mesleki rehabilitasyon faaliyetleri güçlendirilmeli ve bununla ilgili olarak İş-Kur çatısı altında özel meslek eğitim kurumları oluşturulmalıdır.

 * 50 ve üzeri işçi çalıştıran iş yerlerinde engelli bireylerin çalıştırılması teşvik edilmelidir. Kamudaki kota artırılmalı ve tamamına atama yapılmalıdır.

 * Engelli işgücüne uygun iş imkânları sunulmalı, engelli işgücüne, talep üzerine ‘ev ortamında çalışma’ gibi alternatif istihdam imkânları sağlanmalıdır.

 * Engelli dostu iş sağlığı ve güvenliği tesis edilmelidir:  Engelli çocuğa sahip ailelere engel düzeyine göre aile yardımı sağlanmalıdır. Çocuğun engel derecesine göre hafif düzeyde yetersizliği olanlara 1000 TL, orta düzeyde yetersizliği olanlara 2 bin TL, ağır ve çoklu yetersizliği olan çocukların ailelerine 3 bin TL olacak şekilde engelli yardımı yapılmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

 Saadet Partisi İl Başkan Yardımcısı Ramazan Metin,  açıklamasını şöyle noktaladı: “Saadet Partisi'nin iktidarında engelli kardeşlerimiz için görmeyenlere göz,yürüyemeyenlere ayak,  kolu olmayanlara kol olacağız. Dün olduk,  bugün de oluyoruz. Allah’ın izniyle yarın da olacağız.”

 


03.12.2020 10:34:00