Erbakan'ın anısına...

O hep yerli ve milli bir lider olarak anılacak!Türkiye'nin yetiştirmiş olduğu ender siyaset, ilim ve bilim insanı 54. Hükümet'in Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan'dan bahsediyoruz.

İrfan Ersin
Öğretim Görevlisi / İstanbul Medipol Üniversitesi

Erbakan'ın anısına...

O hep yerli ve milli bir lider olarak anılacak!

Türkiye'nin yetiştirmiş olduğu ender siyaset, ilim ve bilim insanı 54. Hükümet'in Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan'dan bahsediyoruz.

27 Şubat 2011 yılında kaybettiğimiz Erbakan Hoca'nın ölümünün 10. yıl sene-i devriyesi.

Erbakan Hoca, Türk siyasal tarihinde önemli hizmetlere öncülük etmiştir.

Yerli ve milli bir liderdi

1951-52 yıllarında Almanya'da bulunan DEUTZ fabrikasında çalışırken bir kenara yığılmış halde küçük motorlar gören Erbakan, yardımcısına bunların ne olduğunu sorar. Yardımcısı da, Türkiye Zirai Donatım Kurumu tarafından sipariş edilen motorlar olduğunu söyler. Bu duruma çok üzülen Erbakan Hoca, Türkiye'nin yerli motor üretebileceği inancıyla Türkiye'ye dönmeye karar verir. Gümüş Motor Fabrikası ile hem yerli motor hem de faizsiz ortaklık prensibine dayanan bir fabrika kurulumuna öncülük eder.

Gümüş Motor Fabrikası seri üretime başlarken, rakip yabancı sermaye ve bürokratik engeller gümüş motorun bir süre sonra devredilmesine yol açar. Ticari tecrübesi sonrasında odalar birliği süreci ile bürokrasiye geçen Necmettin Erbakan, Anadolu İş Adamları desteğine rağmen hedeflediği milli ve yerli ekonominin bürokrasiyle gerçekleşemeyeceğini düşünür ve siyasete atılır.

"Sanayileşme ve faizsizlik" ekonomideki idealiydi

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra birçok ülkede kalkınmanın ana sektörü sanayileşmeydi. Erbakan Hoca'nın Almanya'daki birçok bölgede ağır sanayi tesislerini görmesi, bu tesislerin Türkiye'de de olabileceği inancını artırmıştı. 1970-80 arası koalisyon hükümetlerinde yer aldığı dönemlerde ağır sanayi söylemi ve buna yönelik temel atma törenleri çokça gerçekleşmiştir (Bundan dolayı çok da eleştirilmiştir). Temel attığı her fabrika hayali gerçekleşmese de yaklaşık 70 tanesinin üretime geçtiği söylenmektedir.

Ekonomide bir diğer ideali de faizsiz bir sistem kurmaktı. Üretimin bölgelere adil bir şekilde dağılması gerektiği ve bunun da faizsizlik üzerine kurulu olmasını söylerdi. Türkiye'nin her bölgesi için projelere sahipti. Devletin ekonomide öncü olmasının önemli olduğunu ifade ederdi.

Adil düzen için mücadele etti

Erbakan Hoca'nın dünyada yaşanan onca zulüm ve haksızlıklara karşı başka bir ideali, Müslüman ülkelerin bir araya gelip 'İslam Birliği'ni gerçekleştirmesiydi. Ekonomi, askeri, siyasal ve sosyal alanlarda Müslüman ülkelerin birlikte hareket etmesini ve güçlü olmasını istemekteydi. Müslümanlığın dünyaya adalet getireceği inancıyla 'Adil Düzen' söylemini hep dillendirdi. İslam Birliği için başbakanlık istifasından 1 gün önce D-8 kuruluşuna öncülük etti.

Erbakan hocanın adil düzen, faizsiz ve üretime dayanan ekonomi, adalet, diyalog, barış ve insan hakları söylemlerini, yöneticilere ve gelecek nesillere bıraktığı en önemli miras olarak görüyorum.

Bu vesileyle ölümünün 10. yıl dönümünde Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ı rahmetle ve minnetle anıyorum. Kendisi hep yerli ve milli bir lider olarak anılacaktır.


27.02.2021 16:40:00