Esnaf ekonomik çıkmazda

TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve AESOB Başkanı Adlıhan Dere, pandemi nedeniyle yüz yüze eğitimin geç başlayacak olmasının onlarca esnafı ekonomik çıkmaza soktuğunu belirtti.

TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve AESOB Başkanı Adlıhan Dere, pandemi nedeniyle yüz yüze eğitimin geç başlayacak olmasının onlarca esnafı ekonomik çıkmaza soktuğunu belirtti.

 

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2020/2021 Eğitim-Öğretim Yılı’nın aşamalı olarak başlayacağı açıklanırken yüz yüze eğitim için verilen tarih 21 Eylül oldu. Açıklanan karar binlerce esnafı üzdü. Geçtiğimiz Mart ayından bu yana okulların kapalı olması nedeniyle büyük bir ekonomik sıkıntı içine düşen onlarca esnafın şimdi sürecin uzamamasını umut ediyor.


Esnaflar olumsuz etkilenecek
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve AESOB Başkanı Dere, “Bir şekilde okulların açılması lazım. Okullar açılmazsa 18 milyon öğrenci, 1 milyona yakın öğretmen ve 1 milyona yakın esnaf bu işten olumsuz etkilenecek. Okullar açılmazsa bu insanların mağduriyeti söz konusu. Evlatlarımız yaz sezonunda bizlerle beraber her türlü yere gitti. Sahile, otele, plaja, AVM’ye ve tatile gitti. Buralara giden çocuklarımız okula da gider. Okulların açılmamasıyla birlikte çocuklarımızın hem psikolojileri hem de arkadaşlarıyla aralarında oluşturduğu sosyalliği kaybedecek. Bunlar iyi şeyler değil” diye konuştu.  

 

Dere açıklamalarına şöyle devam etti:
“Kantinci, servisçi, kırtasiyeci, formacı derken onlarca esnafın çok ciddi bir mağduriyeti söz konusu. Esnafımızın para kazanması lazım. Okullar açılmadıkça esnafın psikoloji bozuluyor. Esnaflarımızın okullarına yönelik yaptığı iş bağlantıları ve bunların karşılığında imzaladıkları çekleri, senetleri var. Yine aylardır süre gelen kira bedelleri, elektrik faturaları vs. bulunmakta. Okullar açılacak diye borçlanan esnaf sayımız çok fazla. Yine SSK ödemeleri Kasım ayında geliyor. Esnafın kullanmadığı kredi kalmadı, kredi kartları şişti. Esnaf açısından içinde bulunduğumuz durum çok ciddi.”

 

Herkes sorumluluk almalı
Korona virüs salgınının etkisinin en aza indirilmesi ve yüz yüze eğitimin başlaması için herkesin sorumluluk alması gerektiğini kaydeden Dere, “Hep birlikte bu sorunları çözmemiz lazım. Sadece esnaflarımızın ya da devletimizin aldığı tedbirler tek başına bir anlam ifade etmiyor. Bu noktada vatandaşlarımız da mutlaka belirtilen kurallara uymalı. Maske kullanımı, sosyal mesafe kuralı mutlak süratle uygulanması gereken tedbirlerdir. Eğer tedbirlere uymazsak pandemi sürecini daha da uzatacağız. Uzayan sürecin kimseye faydası olmayacaktır. Okulların açılmaması hem esnafa hem eğitimcilere hem de çocuklara büyük sıkıntı yaşatacaktır. Yaz aylarının gelmesi, bayramlar derken enfekte olanların sayısında tekrar artış yaşanmaya başladı.  Korona virüsü yenmek bizim elimizde. Oldukça basit olan kurallara uyarak bu işin üstesinden gelebiliriz. Açıklanan tedbirlere hep beraber uyalım ve bu virüsün psikolojimize , ekonomimize daha fazla zarar vermesinin önüne geçelim. Temizlik, maske ve mesafe kurallarına uyma konusunda lütfen çok dikkatli olalım” diye konuştu.
Veli AKOĞLU


14.08.2020 12:39:00