Esnafın faiz isyanı

Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerinden çekilen kredilerin faiz oranları geçmişi de kapsayacak şekilde arttırılınca esnaf isyan etti.

11,10,2022 - 09,07,2023 Tarihleri arasında krediler yüzde 7,5 faizle çekilirken bu oran yüzde 17'ye çıkartıldı. Tarihler arasında çekilen kredilerin faiz oranların değişiklik gösterirken 01,12,2023. - 24,12,2023 tarihleri arasında yüzde 24 olan faiz oranı yüzde 28'e çıkarken 25,12,2023 - 31,03,2024 tarihleri arasında yüzde 25 ile çekilen kredilerin faiz oranı yüzde 25 oldu.

SERVİSLERİN KALDIRILMASINA TEPKİ

Esnaf kredi kefalet kooperatiflerinden çekilen kredilerin geçmişi de kapsaması üzerine esnaftan tepki gecikmedi. Antalya Servisçiler Odası Başkanı Süleyman Şahin, "Şimdi faiz artışı servisçi ve ulaşım esnaflarımızı gerçekten sıkıntıya düşürecektir" derken tasarruf tedbirleri kapsamında servislerin kaldırılarak toplu taşımaya yönlendirilmesi ne tepki gösterdi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A SESLENDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çağrıda bulunan Başkan Şahin, "Servisçi ve Ulaşım Esnaflarımız kredi ve kefalet kooperatiflerinden kredi çekerken gelirinin giderinin hesabını yapıp uygun faizli diyerek esnaf kefaletlerden kredi çekmiştir. Çekilen kredilerle işini geliştirip ayakta kalmaya çalışmıştır. Şimdi faiz artışı servisçi ve ulaşım esnaflarımızı gerçekten sıkıntıya düşürecektir. Sizden esnaflarımızın esnaf kefaletlerden ne şartlarla kredi çekmişse aynı faiz oranına döndürmenizi bundan sonraki çekilen kredilerde bu faizleri uygulanmasını talep ediyoruz" açıklamasında bulundu.

SERVİSLERİN KALDIRILMASI KONUSU

Tasarruf tedbirleri kapsamında servislerin kaldırılarak toplu taşımaya yönlendirilmesi ile ilgili de sitem de bulunan Antalya Servisciler Odası Başkanı Süleyman Şahin, "Kamuda tasarruf tedbirleri kapsamın da Personel servislerin sonlandırılması, esnaflarımızı tedirgin etmektedir. Personellerin mevcut toplu taşıma ağıyla ulaşımı mümkün değildir. Sn. Cumhurbaşkanımız dan bu kararların tekrardan görüşülmesini ve esnaflarımızın mağdur olmalarının önüne geçilmesini arz ediyoruz" şeklinde konuştu.

SUCU: ESNAF AYAKTA KALMAKTA ZORLANIYOR

Antalya Otelciler Pansiyoncular Camcılar Reklamcılar ve Matbaacılar Esnaf Odası Başkanı Özcan Sucu da "Esnaf zaten pandemi dönemi ve sonrasında yaşanan ekonomik, sosyal ve çevresel etkilerin oluşturduğu yükler altında ezilmiş ve ayakta kalmakta zorlanmaktadır" dedi.

ESNAF BUNU HAK ETMİYOR

"Esnaf bu faiz oranlarını hak etmiyor" diyen Başkan Özcan Sucu, "Hazine ve Maliye Bakanlığı aldığı kararla, Esnaf Kredi Kefalet Kooperatiflerinden çekilen kredilerin geriye dönük faizlerini yükseltti. 
Çekilen kredilerin faizleri %150’nın üzerinde artışla 01.05.2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yeniden güncelledi. 
Yeni yapılan güncellemeyle birlikte zaten zor durumda olan esnafımız bu haberle isyanda" ifadelerini kullandı.

TOPLUMSAL ÇÖKÜNTÜYE NEDEN OLABİLİR

"Esnaf; Üreten, istihdam sağlayan, hizmet eden, katma değer yaratan, vergisini veren yapısıyla bu ülkenin bel kemiğidir" diyen Başkan Özcan Sucu şunları söyledi: "Ayrıca Esnafımız; ahilik kültürüyle yetişmiş, devletini, hükümetini her zaman seven, sayan bu milletin büyük bir topluluğudur. Esnaf zaten pandemi dönemi ve sonrasında yaşanan ekonomik, sosyal ve çevresel etkilerin oluşturduğu yükler altında ezilmiş ve ayakta kalmakta zorlanmaktadır. Durum bu hal iken; bir de çekilen kredilere alınan kararla yüksek faiz ödetilmesi, esnafımızın yanı sıra çalışanları ve ailelerini de etkilemesiyle birlikte sosyolojik ve psikolojik açıdan toplumsal çöküntüye sebep olacaktır. 
Dolayısıyla durumun ivedilikle tekrardan düzeltilmesi hususunu talep ediyoruz."

CİMER VE SOSYAL MEYDA ÇAĞRISI

Kredi oranlarının indirilmesi için esnafa CİMER üzerinden talepte bulunması çağrısında bulunan Özcan Sucu, "Esnaf Kefalet Kredi faiz oranları geriye dönük yüzde 150 ve üzerinde arttırıldı.  Bu karardan geriye dönülebilmesini sağlayabilmek için Esnaf olarak bizler birlikte hareket etmemiz gerekmektedir. Etkili bir şekilde Cumhurbaşkanlığına ulaşmanın yolu; Cimer vasıtasıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı ve İletişim Başkanlığına Şikayet ve talep oluşturmak, sosyal medya da etkileşim oluşturmaktan geçmektedir" dedi.

ODA BAŞKANI OLARAK BEN YAPTIM

Antalya Otelciler Pansiyoncular Camcılar Reklamcılar ve Matbaacılar Esnaf Odası Başkanı Özcan Sucu kendisinin tüm yazışmaları yaptığının altını çizen Başkan Sucu, "Ben Oda Başkanı Özcan Sucu olarak resmi yazışmaların yanında Cimer'den ve Sosyal Medya'dan paylaşım yaptığımı sizlere bildirmek isterim. Sizlerde ekte paylaşacağım yazıyı veya eklemek istediğiniz kendi düşüncelerinizle talep oluşturabilirsiniz. Esnafı güçlü yapan rekabeti değil, birlikteliğidir" şeklinde konuştu.

Haber: Yalçın KÜÇÜK


17.05.2024 11:15:10