Et fiyatı düşebilir!

Son 15 günde gelen 45 liralık zamla kuzu karkasın kilogram fiyatı yüzde 18,3 artışla 245 liradan 290 liraya yükseldiği şeklindeki söylemlerin gerçeği yansıtmadığını dile getiren Osman Yardımcı, bu tip açıklamaların vatandaşın kasaplara gitmesinin önüne geçtiğini dile getirdi.

Ne Antalya'da ne de Türkiye'nin pekçok ilinde ete zam gelmediğinin altını çizen Antalya kasaplar Odası Başkanı ve Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Genel Başkanı Osman Yardımcı, "Zam sadece İstanbul'da birkaç kasap esnafımızda mevcut. Bunu tüm Türkiye genelinde ete zam varmış gibi lanse etmek doğru değil. Bu ve benzeri açıklamalar kasap esnafımıza zarar verir. Zam haberini duyan vatandaş kasaptan et alacağı varsa da almaz. Gerçeği yansıtmayan beyanlar işlerimizin de azalmasına sebep olur" dedi.

YILBAŞINDAN SONRA FİYATLAR DÜŞEBİLİR

Taze kuzunun önümüzdeki ay çıkacağını söyleyen Osman Yardımcı, "Kuzu kesimi bu dönemlerde azalır. Kuzu 300 lirada kesilse bile 350 lirada satılır. Kaldı öyle bir zam da gelmedi. Bu tip açıklamalar hem vatandaşı kasaptan soğutur hem de besicinin aklına farklı şeyler getirir. Besici bizden ucuz alıyorlar yüksek satıp kar marjlarını arttırıyorlar der ve bu da piyasaya hayvan girişini engeller. Durum böyle olursa yani hayvan kesimi azalırsa işte o zaman zamdan bahsedebiliriz. Şu anda kesim noktasında bir sıkıntı yok. Kaldı ki bırakın zammı önümüzdeki aydan sonra fiyatların sabit kalması ya da düşmesi dahi gündeme gelecektir. Çünkü taze kuzular kesilmeye başlanacak" ifadelerine yer verdi.

HALKI KASAPTAN SOĞUTUYORLAR

"Millet et yemesin mi istiyorlar anlamıyorum" diyen Başkan Osman Yardımcı, "Kuzu eti değil de pirzoladan bahsedersek evet fiyatlar farklı çünkü pirzolada yüzde 30 oranında fire veriliyor. Pirzolada da fiyat normal oluyor. Sonuçta herkes pirzola yemiyor. Bu tip söylemler vatandaşı kasaptan soğutan açıklamalardır ve doğru bulmuyoruz. Benzeri açıklamalar et satışını düşürebilir. Tekrar etmek gerekirse ete zam yapılmadı" şeklinde konuştu.

KIYMAYI 400 LİRADAN SATIYORUZ

Kendi dükkanlarında kıymanın kilogram fiyatının 380-400 lira olduğunu dile getiren Antalya kasaplar Odası Başkanı ve Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Genel Başkanı Osman Yardımcı, "Ete zam olmadığı gibi kıymaya da zam yok. Yağsız kıyma talep edilirse o zaman bifteklik kıyma kullanılıyor ve 20 lira farkı oluyor. Bu da gayet normal. Felaket tellallığı yapmaya ve vatandaşı korkutmaya gerek yok" dedi.

100 BİN LİRA KREDİ TALEBİ

Son dönemde maliyet artışları ile birlikte kasap esnafının zor günler geçirmeye başladığına dikkat çeken Başkan Osman Yardımcı, "Pandemi ile birlikte işlerimizde ciddi oranlarda düşüş var. Ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik durumda ortada. İşlerimiz düştü. Devletten beklentimiz 100 bin lira faizsiz 2 yıl geri ödemeli kredidir. Kasap esnafına kan lazımken serumla idare etmesi istenmekte. Bizlerin devletten istediği olmayacak birşey değildir" açıklamasında bulundu.

KENDİ DÜKKANI DA MAHKEMELİK

Esnafın maliyetlerinin arttığına işaret eden Antalya kasaplar Odası Başkanı ve Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Genel Başkanı Osman Yardımcı, "Kiralar aldı başını gitti. Asgari ücret yılbaşında yeniden artacak. Asgari ücret ile birlikte sigorta fiyatları da artacak. Kaldı ki kasaplar asgari ücret ile personel çalıştırmıyor. Giderlerimiz çok arttı. Dükkan kiraları esnafımızın ciddi oranda belini büküyor. Bilindiği gibi ben de kendi dükkanımda dükkan sahibi ile mahkemelik oldum. 5 bin 400 lira kira öderken dükkan sahibi 20 bin lira istedi. Ben bu sene 10 bin seneye 15 lira yapalım teklifinde bulundum ama kabul etmedi. Dükkan sahibi ile mahkemelik olduk" ifadelerine yer verdi.

TAVUKÇULAR ZENGİL OLDU

Eti üç harfli marketlerden daha uygun fiyata sattıklarınının altını çizen Başkan Osman Yardımcı, herkesin eti konuştuğunu ancak kimsenin tavuk fiyatlarına üst üste gelen zamları konuşmadığını belirtti. Osman Yardımcı, "Herkesin gözü ete çevrildi ama tavuklara üst üste zam geliyor. Tavukçular kendi fiyatlarını kendileri belirliyor ve buna kimse dur diyemiyor. Eskiden batan kavukçu duyardık ama son birkaç yılda hiç batan tavukçu duydunuz mu? Duyamazsınız çünkü tavukçular zengin oldu" şeklinde konuştu.

Yalçın KÜÇÜK


29.11.2023 14:00:18