Antalya Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD), Teknokentte Girişimcilik ve İnovasyon başlıklı bir toplantı düzenlediler. Toplantıya konuşmacı olarak Antalya Teknokent A.Ş. Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz katıldı.
İbrahim Yavuz ANSİAD üyelerine yaptığı sunumda TEKNOKENTİN bugün kadar imza attığı projeleri ve yapılacak projeleri anlattı. Yavuz, Bugün için 92 Teknokent içinde Türkiye'nin en büyük 8inci Teknokentiyiz. 2018 yılında müthiş bir gelişme gösterdik. 35'ini sıradan 10 sıraya çıktığımız bir noktada 4 yıldır üst üste ilk 10'da yer alıyor ve şu an 8. Sıradayız. Bu şu demek yani Antalya Türkiye'nin en büyük 5 şehri ise jeopolitik konumu, coğrafi konum, olarak baktığınızda Antalya skor olarak en kötü 5 olmalı dedi.
MELEK AĞI KURULDU
Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent ile ANSİAD arasında ANSİAD Antalya Teknokent Melek Yatırım Ağı için iş birliği kurulduğunu söyledi. Yavuz, Dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan Antalya geleceğin teknoloji kenti olmasını istiyoruz. Küresel ölçekte Antalya tarihi ve doğal zenginliklerinin yanı sıra teknoloji içinde açık bir şehir. 853 hangi projesini hayata geçirdik. Sadece son 3 yılda 1 milyon Dolarlık ihracat geliri kazandırdı. Üniversitenin akademik bilgi birikimi ile yüksek teknoloji kullanan firmaların inovatif fikirlerini birleştirerek ülke ekonomisindeki teknolojiye dayalı payı sürekli arttırmak ve teknoloji kullanan veya üreten firmalar arasında sinerji yaratarak küresel rekabete kaynak oluşturmak diye konuştu.
TÜRKİYE SIRALAMASINDA 8İNCİ
Teknoloji Vadisi projesini hayata geçirdiklerini belirten Yavuz, Turizm ve sağlıklı gibi alanlarda cazibe merkezi olan Antalya, özel imkânlarını kullanarak teknoloji havayolundan,biyoteknolojiye, gıdaya, savunma sanayisine, yazılımda teknolojisi, Ev sahipleri de gelecek hazırlayacak küresel yatırımcıların gücüyle birleştirecek dedi. Her projenin ticarileşmede başarıya ulaşması mümkün olmadığını belirten Yavuz,162 firma, 54 tane akademisyen firması var. Türkiye ortalamasında ilk güçteyiz. Bu alanda akademisyen öğrenci işbirliği noktasında iyi noktadayız. 14 tane de öğrencimiz var. Bu çok önemli bir rakam ve bunu da biraz şansımı da etkisi var. Ben bir girişimci olarak başladığım 2010 yılındaki Teknokentte bende öğrenciydim. 12 yıldır faaliyet gösteren Teknokentte, 6 yıldır yöneticisiyim. Bende mi TÜBİTAK projesi ile şirket kurabilir miyim girdim. Müdür yardımcısı ile görüşmeye gitmiştim, nasıl kurulamaz? Nasıl engellenir ve nasıl engellenmez? Nasıl yardımcı olunur? Öğrendim. Ve şimdi arkadaşlara nasıl yardımcı oluruz? Noktasında daha iyi çalışmalar yapabiliyoruz diye konuştu.
SAVUNMA SANAYİ ALANINDA ÇALIŞMALAR
Antalya Teknokent savunma sanayi alanında da projeler geliştirmek için adımlar attıklarını belirten Yavuz, Türk Silahlı Kuvvetleri destekleme Vakfı'nın almış olduğu Türk Uzay ve Havacılık Sanayi a.ş. Olarak değişen Tusaşı Antalyada oluşturduk. Ne kadar yerli yüzde ne kadar şunun ötesinde biz teknolojik olarak ne yapıyoruz? Odaklanmamız gerektiğini düşünüyorum ve hiç olmamasındansa başlamak çok iyidir. Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent Ar-Ge 5 Binası Ofisi ve TUSAŞ Milli Muharip Uçak Ar-Ge Ofisi'nin açtık. 2030'da bu projenin tamamlanması bekleniyor ve benim de açıkçası beklediğimden çok hızlı gidiyor dedi.
EXPOYA TALİBİZ
Teknokent planlamaları için EXPO alanının değerlendirmek istemez misiniz sorusuna İbrahim Yavuza Yavuz, EXPO alanına Teknoloji Gelişim Bölgesi yapmak için talip olduklarını söyledi. Yavuz, EXPO alanıyla ilgili taleplerini Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğluna ilettiklerin ifade etti. Yavuz, Üniversitemizde uygun görürse oraya biz Teknoloji Gelişim Bölgesi ilan etme pozisyondayız. Ancak şu an Tarım Bakanlığı'nda Tarım Bakanlığı ve Sanayi Bakanlığı ile ilgili bakanlıkların bir konsensüse anlaşması lazım. Ama böyle bir kamuoyu birlikteliği sizde bize destek verirseniz ne ala olur dedi.
MÜHÜBE TAŞKIN
19.05.2022 12:25:00