Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.
Antalya ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır. DSİ olarak son yıllarda modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koyuyoruz. Modern sulama projelerinin devreye girmesiyle birlikte tarımın gelişmesine bağlı olarak makineleşme ve tarım endüstrisinde yaşanan gelişmeler bu alanlarda da yeni istihdam imkânlarının oluşmasını sağlayacaktır. Diğer taraftan modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları, üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Ülkemizin nadir mikroklima alanlarından olan Gazipaşa ilçemizde muz, mango, ejder, guava, passiflora gibi yirmiyi aşkın tropikal ürün yetiştirilmektedir.
Gazipaşa ilçesinde 47 bin 400 dekarlık zirai arazinin modern borulu sistemle sulanmasını sağlayacak olan; Gazipaşa Ovası Sulaması inşaatında çalışmaların hızla devam etmektedir. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Gazipaşa ilçemizde dekarlık tarım arazisinde modern borulu sistem ile sulama yapılacaktır. İş kapsamında yaklaşık 19 bin dekarlık alanda deneme sulaması yapılmakta olup 39 bin 400 dekarlık alanda iletim hatları tamamlanmıştır. Bölgede yapılacak sulu tarım ile 2022 yılı birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 43 Milyon 226 Bin 135 TL katkı sağlanması hedeflenmektedir. Projenin tamamlanması ile birlikte bölgede ürün çeşitliliği artacak ve tarıma dayalı sanayi gelişerek bölge halkının sosyo-ekonomik olarak gelişim göstermesine katkı sağlanacaktır.
Gazipaşa Ovası Sulaması işi kapsamında,
Toplam 47 300 metre ana boru hattı ve toplam 147 bin 400 metre yedek boru hattı yapılacaktır. Ana boru hattında 28 100 metre CTP ve 4 800 metre HDPE olmak üzere toplam 32 bin 900 metre boru imalatı tamamlanmıştır. Yedek boru hatlarında ise 5 200 metre CTP ve 104 400 metre HDPE olmak üzere toplam 109 bin 600 metre boru imalatı tamamlanmıştır. Kalan boruların döşenip sanat yapılarının tamamlanması ile birlikte işin 2023 yılı içerisinde bitirilmesi planlanmaktadır.
23.12.2022 10:53:22