Geçilmez: “Az zamanda çok iş yaptık”

Antalya Barosu’nda halen görevde olan ve hafta sonu yapılacak seçimlerde yeniden başkan adayı olan Hüseyin Geçilmez, 2 yılda bir seçimi yapılan Baro seçimlerinin pandemi nedeniyle ertelenmesi nedeniyle 1 yıl görev yapabildiğini ancak, “Az zamanda çok işle

Antalya Barosu’nda halen görevde olan ve hafta sonu yapılacak seçimlerde yeniden başkan adayı olan Hüseyin Geçilmez, 2 yılda bir seçimi yapılan Baro seçimlerinin pandemi nedeniyle ertelenmesi nedeniyle 1 yıl görev yapabildiğini ancak, “Az zamanda çok işler başardık. Daha yapacak çok işimiz var” dedi.

Mühübe Taşkın (MT) : Yeniden Baro Başkanlığına aday oldunuz. Yeniden aday olma sürecine sizi götüren sebep neydi?

Hüseyin Geçilmez (HG) : “Geçen yıl bu zamanlar göreve başladık. Maalesef kısa bir görev süremiz oldu. Normalde 2 yıllığına seçiliyoruz. Ama pandemi nedeniyle seçimlerimiz 4 defa iptal edildiği için bizim seçimleriniz bir yıl geç yapıldı ve o 1 yıllık süre bizim görev süremizden gitmiş oldu. O nedenle 2 yıllık görev sitemizde sadece 1 yılını yapabildik. Az zamanda gerçekten çok iş yaptık. Bu nedene bir dönem daha yapabilirsek daha yapacağımız çok iş var onları da yapabiliriz diye düşünüyorum” dedi.

MT: Bir yıllık göre süreciniz boyunca ‘az zamanda çok iş yaptık’ diyorsunuz. Neler yaptığınızı özetleyebilir misiniz?

HG: “Meslektaşlarımız için çok çalıştık. Türkiye Barolar Birliği seçim sürecine aktif dahil olduk. Mevcut Barolar Birliğinin değişmesi gerektiğini düşünüyorduk. Bu konuda da başarılı olduk. Bu da önemli bir süre aldı. Ama yaptıklarınıza değdi. Bu süreçte özellikle meslektaşlarımızın ekonomik koşullarının iyileştirilmesi adliyelerde ve diğer işimizin kurumlarda yaşadıkları sorunların giderilmesi ve bu sorunlar yaşanırken onların yanında olma konusunda çok öz verili çalışmalar yaptık. Biz sadece adliyelerde çalışmıyoruz. Karakollarda ifadelere katılıyoruz. Tapuda işimiz oluyor maliyede işimiz oluyor birçok devlet kurumunda işimizi oluyor. Ve bu işlerimizi yaparken bir çok engeller karşılaşıyoruz. Avukatların işlerini yapması zorlaştırılıyor. Avukat hakları merkez ile avukatlarımızın yanında olduk. Gerçekten çok fedakârca ve özverili bir çalışma içerisinde oldular”

AVUKATLARIN EN ÖNEMLİ SORUNLARINA ÇÖZÜM ÜRETTİK

MT: Avukatların hangi sorunlarına çözüm ürettiniz, örneklerle anlatabilir misiniz?

HG: “Adliyemizde 7 yıldır devam eden xray problemimiz vardı. Xray’a çanta koyarak geçiyorduk. Ancak biz adliye bizim iş yerimiz, iş yerimize de bizim aranmamız mümkün değil. Yasa olarak da zaten avukatların üstü ve ofisi arabası mahkeme kararı olmadan aranamaz. Bu hukuka aykırı uygulamanın kaldırılması için bakanlıkla görüşme yaptık. Adalet Bakanına bizzat giderek bir toplantı düzenledik. Bakanlıkta talebinizi, doğru bir talep olarak gördü. Xray cihazını kaldırttık.  CMK uygulaması meslektaşlarımız açısından çok az dezavantajlıydı. Biz geldiğimizde CMK ücretler, yaklaşık beş altı ayda ödeniyordu. Biz bunu bir buçuk aya düşürdük. Daha da düşürmeye çalışırız. Ayrıca basit yargılama usulünde meslektaşlarımıza vekalet ücreti ödenmiyordu, ödenmesini sağladık. Birçok etkin düzenledik. Eğitim düzenledik. İlk defa Barolar tarihinde BAROFEST yaptık. Bunların hep en düşük maliyetlerle Baro’nun kasası en az etkilenecek şekilde yaptık. Herkes kendi içeceğini yiyeceğini aldı” diye konuştu.

“MESLEKTAŞLARIMIZ ÇOK AZ ÜCRET ALIYOR. ANGARYA KOŞULLARINDA ÇALIŞIYORLAR. BUNU KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”

MT: Meslektaşlarınızın ekonomik anlamda dokunacak hangi çalışmalar yaptınız ve yapacaklarınız neler?

HG :“Bu süreçte bir banka ile çok güzel 3 anlaşma yaptık. Bu üç anlaşma ile ilk 5 yılında olan meslektaşlarımızın aidatlarını küçük bir koşul karşılığında bu banka ödeyecek. UYAP hesabını anlaştığımız banka olarak belirleyen her Avukat için banka bize aylık 50 TL ödeyecek. Bu rakam tüm avukatlar anlaştığımız banka hesabını UYAP hesabı olarak belirlese çok büyük bir rakam ediyor. Biz bu parayı sadece meslektaşlarımız için kullanmayı düşünüyoruz. Baro’nun giderleri için düşünmüyoruz. Avukatlık asgari ücret tarifesi yükseltilmesi konusunda bakanlıkla ve Türkiye Barolar Birliği ile 81 Baroyla çok çalışma yaptık. Bu konuda ciddi yol aldık. Yüzde 110'luk bir artış sağladık ama en büyük çabamız CMK ücret tarifesinin artırılması noktasında o konuda da çalışmalarımız devam ediyor. Bu konuda çok ısrarcı olacağız. Çünkü meslektaşlarımız çok az ücret alıyor. Angarya koşullarında çalışıyorlar. Bunu kabul etmemiz mümkün değil.”

“STAJYER AVUKTALARA ASGARİ DE OLSA ÜCRET TALEP ETTİK”

MT: Stajyer avukatlar için çalışmalarınız var mı?

HG: Stajyer avukatlarımız ile ilgili çalışmalar yaptık. Stajyer avukatların 6 aylarında, biz bir yılında boyunca almalarını talep ettik ama en azından ilk 6 aylık adliye stajı süresi süresinde asgari ücret tutarında bir ücret bağlanmasını talep ettik. Avukatlarımız için belediyelerden belediyeden toplu taşımada indirimli toplu taşıma imkanı sağlaması talep ettik. Adliyede böyle bir uygulama yok ama biz talep ettik; personelimize ve stajyer avukatlara indirimli yemek imkanı sağlandı. Artık stajyerlerimiz ve Baro personelimiz, adliye yemekhanesinden indirimli olarak yararlanabiliyorlar. Bu da önemli bir gelişme oldu.”

“MESLEKTAŞLARIMIZA DOKUNAN İCRAATLAR YAPTIK YAPMAYA DA DEVAM EDECEĞİZ”

HG: “Meslektaşlarımızın ekonomisine dokunan icraatlar en etkili olan ve en çok işe yarayan icraatlar yaptık. Yeni dönemde de bunun devamını getireceğiz. Duruşmalarda beklemesi ile ilgili ve güzel bir çalışma başlattık. Meslektaşlarımızdan geç alan mahkemelerle ilgili tutanakları ya da işte duruşma tutanaklarına hangi saatte alındığını yazdırmalarını istedik. Çünkü elimizde somut derler olursa çok daha iyi olabiliriz. Örneğin 10.30 duruşmasını bir hakim 12'de aldıysa o duruşma zaptına saat 12'de alınmıştır diye yazdırdıklarında ve o zaptı bize verdiklerinde, biz o zabıtlar komisyona başvuruyoruz işte mahkemeniz bir buçuk saat geç başlamış bunun düzeltilmesini talep ediyoruz diyeceğiz. Eğer o mahkeme düzeltmezse de şikayet yoluna gideceğiz. Meslektaşlarımız yine Emniyet Müdürlüğünde çok ciddi sorun yaşıyorlardı. Emniyet Müdürlüğü'nün kapısında, bahçesinde turnikenin arkasında meslektaşlarımız bir polis gelip onları alana kadar bekletiliyordu. Yaz, kış, soğuk, sıcak demeden bazen yarım saat, bazen 1 saat, bazen 5 dakika oluyormuş bu süreler. Ama ne olursa olsun oraya iş için gelen bir avukatın dışarıda bekletilmesi onur kırıcı bir şeydi. Emniyet Müdürlüğü’müz ile görüşerek uygulamaya son verdik. Meslektaşlarımız için binanın içerisinde bir bekleme alanı oluşturuldu. Cezaevlerinde görüşme odaları ile ilgili problemler vardı. Onları da hallettik çözdük.”

“YENİ BİNA PROJESİ YOLDA”

“OTOPARK SORUNU İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

MT: Uzun zamandır dile getirilen Baro binasının yetersiz olduğu ve yeni bir bina yapılacağı konuşuluyordu. O proje ne aşamada?

HG: “Bir en önemlisi binamız yetersiz. Yeni bir bina yaptırmamız gerekiyor. O binada yol aldık.  Bir aşamaya geldik ancak deprem yönetmeliğinde meydana gelen değişiklik nedeniyle projede bir tadilat gerekti. O bittikten sonra dosyamız Türkiye Barolar Birliği'ne gidip ihale aşamasına geçilecek. İhale yapılacak bir talip çıkarsa ya da bir şirkete ihale verildiğinde hemen çalışma başlayacak. 2 otopark sorunumuz var ama Meltem bölgesi biliyorsunuz; binalarla çevrili, arsa sıkıntısı var. Bir tane otopark var. O da tekel indirim talebimizi bile kabul etmiyorlar. Boş bir arazi var ağaçların olduğu ve ağaçlara hiçbir zarar verme Bölge Adliye Mahkemesi’nin arka tarafında oranın bize geçici olarak tahsisini talep ettik. En azından geçici olarak oraya almaya çalışıyoruz. Oraya alırsak meslektaşlarımızın en az önemli bir kısmı için otopark problemini halletmiş olacağız. Restoran sorunumuz var. Avukatlara hitap eden bir restoran olmasını istiyoruz ama biz daha çok yaptırdığımız binada bu ihtiyacı karşılarız diye düşünüyoruz. Yeni binamız yapıldığında oraya bir restoranda yaptıracağız. O zamana kadar da Meltem bölgesindeki restoranlardan indirim anlaşması yapacağız.”

“CUMHURİYETİN TEMEL İLKELERİNİ SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

MT: Son olarak avukatlara söylemek istedikleriniz var mı?

HG: “Bizim için en önemli konu meslektaşlarımızın mesleklerini icra ederken karşılaştıkları sorunlarda Baro’yu yanlarında hissetmeleri, bizim onlarında yanında olmamız. Meslektaşlarımızın ‘Bizim arkamızda bir Baro var’ hissettirmek istiyoruz. Bu bir yıllık süreçte de hissettirmeye çalıştığımıza inanıyorum. Hiçbir arkadaşımıza görüş farkı olmaksızın ayrım yapmamamız, ülkedeki adaletsizlikler ve hukuka aykırılıklarla ilgili her zaman sesimizi makul ölçülerde, kendimize yakışır ölçüde sesimizi çıkardık. Bunlarda kararlıyız ve devam edeceğiz. Cumhuriyetin temel ilkelerini savunmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde de 2023 yılında, seçim yapılacak ve sandık güvenliği konusunda da vatandaşının iradesinin sandığa doğru yansıması konusunda her türlü çalışmayı yapacağız.”

MÜHÜBE TAŞKIN

 


14.10.2022 12:36:12