Geri dönüş azaldı

Kiralardaki artış hızı günbegün devam ederken, konut yatırımında amortisman süresi buna bağlı olarak kısaldı. Yatırım amaçlı alınan mülklerde geri dönüş süresi geçen yıla göre daha cazip seviye ulaştı.

ŞAHİN: KİRALAR BELİRLEYİCİ OLDU

Son dönemlerde yaşanan kira artışlarıyla birlikte fiyat artışının önüne geçilmesinden sonra konut yatırımında amortisman süresi kısalarak daha cazip hale gelmeye başladığını söyleyen gayrimenkul danışmanı Meltem Şahin, "Gayrimenkul yatırımı yıllardır en önemli yatırım aracı olmaya devam ederken, yatırım amaçlı alınan, konutun kiraya verilmesi ile birlikte, satış fiyatının kaç yılda geri kazanılacağı, bu sürenin ne kadar olduğu hesaplanarak belirleniyor. Bu süre ise artan konut fiyatları ile bir hayli değişti. Artan kiralar ile birlikte artık günümüzde mülkün amortisman süresi daha da kısaldı" dedi.

 

SÜRENİN KISALDIĞI GÖRÜLÜYOR

Meltem Şahin, "Uzun yıllardan beri gayrimenkul yatırımı en önemli yatırım araçlarından birisi olmaya devam ederken, gayrimenkul yatırımı ile birlikte alınan konutun kiraya verilmesi durumunda satış fiyatının kaç yılda geri kazanılacağını hesaplayan yatırımcılar, mevcut durumdaki kira fiyatları baz alarak bu hesaplamaya yapıyor. Ülke genelinde konut fiyat artışı hızının yavaşlamasına karşın kira artışlarının devam etmesiyle birlikte amortisman süresinin kısaldığı gözlenmekte" ifadelerini kullandı.

ÖZÇELİK:AMORTİSMAN SÜRESİ ÖNEMLİ

Antalya’da geri dönüşünü süresi 16-18 yıl arasına kadar düştüğünü söyleyen gayrimenkul danışmanı İrem Özçelik, "Türkiye’de uzun yıllardır birçok kesim için en güvenli yatırım aracı gayrimenkul olarak görüldü, görülmeye de devam ediyor. Ancak son dönemde değişen piyasa koşulları ‘Konut yatırım aracı olmaktan çıkıyor mu’ tartışmasına neden oluyor. Yatırım için alımlarda en önemli faktör amortisman süresi. Alınan konutun kiraya verilmesi durumunda, satış fiyatının kaç yılda geri kazanılacağı hesaplanarak bu süre belirleniyor. Geçtiğimiz yıllarda hızla artan fiyatlar nedeniyle yatırımın geri dönüş süresi uzamıştı, son dönemde ise tablonun birçok ilde tersine döndüğü belirtiliyor. Konut fiyat artış hızının yavaşlamasına karşın, kira artışının devam etmesiyle amortisman süresinin kısaldığı görülüyor" şeklinde konuştu.

ÇAĞLAR: ANTALYA VE ANKARA ÖNDE

Antalya Emlakçılar ve İş Takipçileri Oto Galerisi Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar ise, "2023 yılı itibarıyla, kiralardaki artışların konut fiyatlarındaki artışın önüne geçmesi, 2023 yılında yaşanan deprem felaketleri ile ortaya çıkan zorunlu göç ve yakın coğrafyadan alınan göç ile arza yeni katılımların düşük olması nedeniyle, geri dönüş sürelerinde 2022 yılına kıyasla azalma oldu.Birinci el ve ikinci el piyasada uç örnekleri arındırıp ortalama konut fiyatlarını ve evin güncel kira değerini baz alarak yapılan araştırmaya göre, 2023 yılı itibarıyla en düşük geri dönüş süresinin Ankara’da ve Antalya ilinde olduğu görülüyor" açıklamasında bulundu.

TALEBE BAĞLI KİRALAR ARTTI

Çağlar, "Antalya’da ise Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle şehre gelen insanların maddi durumu iyi olanlar ev sahibi olurken, belirsizlik ortamının geçmesini bekleyen kesim kiralama yoluna gitti. Yıllık ya da 6 aylık gibi uzun süreli kira ödemeleri ev sahipleri için cazip geldi ve dolar, euro bazında yüksek bedellerle kiralamalar gerçekleşti. 2022’de yüksek kiralar nedeniyle amortisman süresi oldukça düşük gerçekleşirken, günümüzde ise 2021 yılıyla benzer seviyelere geldi. Talebe bağlı hızla artan kiralar sonucunda amortisman sürelerinde düşüşler yaşandı"ifadelerine yer verdi.

Haber: Yalçın KÜÇÜK


04.12.2023 12:42:56