Geçtiğimiz günlerde memur ve memur emeklileri için uzun bir talep listesi sunduklarını belirten Memur-SenAntalya İl Başkanı Ünal Hisarkaya, hükümet ile zam pazarlığı için 12 Ağustos Perşembe günü yeniden masaya oturulacağını hatırlattı.
Memur ve memur emeklilerine 2022 ve 2023 yılında yapılacak zam için 2 Ağustos tarihinde görüşmeler başladığını aktaran Hisarkaya, toplantıda memur sendikalarının 600 TL seyyanen zam talebi masaya yatırıldığını ve 2022 için yüzde 21, 2023 yılı için ise yüzde 17 zam talebi ilettiklerine dikkat çekti.
GEÇİM DERDİYLE BAŞ BAŞA BIRAKILDI
Hükümetin zam teklifini 12 Ağustosta sunacağını ifade eden Başkan Hisarkaya, Memur-Senin tavrının bu teklife göre olacağını belirtti. Ünal Hisarkaya, memurların alım gücünün düştüğünü, 2019da memura verilen zamdan bu yana enflasyonun beklenenin üzerinde çıktığını ve dolar kurunun piyasaya etkisini mutlaka hesaba katılması gerektiğini söyledi. Hisarkaya, "Memurlar geçen dönemde kendilerini geçim derdiyle baş başa bırakan bu yaklaşımı bir daha görmek istemiyor dedi.
TOPLU SÖZLEŞME MEMNUNİYET ÜRETMELİ
Toplu sözleşmenin hafife alınmaması gerektiğini söyleyen Memur-Sen Antalya İl Başkanı Ünal Hisarkaya, 6. Dönem Toplu Sözleşmenin önceki toplu sözleşmelerden farklı olduğunu belirtti. Hisarkaya, Toplu sözleşme memnuniyet üretilmelidir. Biz bu memnuniyeti oluşturacak teklifi kamu işverene sunduk. Kamu işvereni de teklifini sunarken memurların beklentilerini dikkate almalıdır ifadelerini kullandı.
MEMURUN ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ
Hisarkaya, Bu toplu sözleşme yaratacağı bir memnuniyetsizlik ile sosyal maliyet oluşturma potansiyeli daha yüksektir. Çünkü 5.Dönemde mutabakatsızlık oldu ve mutabakatsız geçen sürede ekonomik göstergeler memurun alım gücünü düşürdü. Siyasi irade vereceği teklifte ve yaklaşımda bu gerçeği göz önünde tutmalıdır. Toplu Sözleşmenin sosyal maliyet oluşturmamalı, toplumsal memnuniyet oluşturmalıdır" şeklinde konuştu.
6. Dönem Toplu Sözleşmesi'nin kamu görevlileri ve kamu personel sistemi açısından normalleşme ve teşvik paketi işlevleri görmesini istediklerini belirten Başkan Hisarkaya, Kamu İşvereni tarafı da emek tarafı da hakkın teslimi, adaletin tesisi, insani kalkınma ve adil gelir dağılımının gereği için cümle kurmalı, cömert olmalı, empatik tavrı esas almalıdır. Toplu pazarlık masasını ve sürecini, maaşları ve ücretleri artıran bir mekanizmadan ibaret göremeyiz. Bu masa, maaş ve ücretler yanında, hakları da fırsatları da imkanları da artırmak için vardır. Bu masada bencilliğe de cimriliğe de yer olmamalıdır. Sorunların mertçe konuşulduğu, bölüşümün cömertçe gerçekleştiği bir zemin olmalıdır. Bu dönem, 5. Dönemde yapılan hataların, ihmallerin veya bilinçli tutumların gerçekleşmeyeceği inanç ve kanaatindeyiz açıklamasında bulundu.
MAAŞLAR KUŞA DÖNDÜ
Refahtan pay konusunda bazı kesimlerin ıskalandığı, enflasyona dair tahmin, beklenti ve hedefler ile gerçekleşmelerinin arasındaki uyumsuzluğun sürdüğünü ifade eden Memur-Sen Antalya İl Başkanı Ünal Hisarkaya şöyle konuştu: Son 10 yılda gerçekleşen enflasyonun hedef ve tahmin verileriyle yapılan kıyaslamasında iki kattan daha yüksek farklılıkların oluştuğu, kamu görevlilerinin maaşlarında yapılan artışın neredeyse her altı aylık dönemde enflasyonun altında kaldığı herkesin bildiği, dillendirdiği, Kamu İşveren Heyetinin ise görmezden geldiği veriler olarak karşımızda duruyor. Toplamda yüzde 14,74 düzeyinde maaş ve ücret artışı öngörülen 5. Dönem Toplu Sözleşmenin yürürlük tarihinden bugüne kamu görevlilerinin maaşlarında yüzde 24,29, dolar kurunda yüzde 46,05, avro kurunda yüzde 54,50, altın fiyatında yüzde 71,33 oranında artış gerçekleşti. Sözün özü enflasyon karşısında eriyen maaş ve aylıklar, döviz ve altın karşısında kelimenin tam anlamıyla kuşa döndü.
11.08.2021 13:01:00