Gremaj oyunu sürüyor

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, özellikle gıda ürünlerinde uygulanan "gizli zam" oyunlarına ve yanıltıcı indirim kampanyalarına karşı vatandaşları uyardı. Gündüz, birçok firmanın gramajları düşürüp fiyatları sabit tutarak tüketiciye fark ettirmeden zam yaptığını, bazı firmaların ise fiyatları yükseltip sonrasında fiyatı düşürerek "indirim" görüntüsü yaratmaya çalıştığını belirtti.

Gündüz, “Paketli gıdalarda gramaj düşüyor ancak paket ve fiyat aynı kalıyor. Tüketici bunu fark etmiyor, aynı fiyat diye alıyor ancak aslında zamlı alıyor. Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’ne göre, birim fiyatını farklılaştıracak değişiklikler yapılmasına rağmen yanıltıcı ambalaj uygulamaları ile tüketiciyi kandıranlara 550 bin liraya kadar ceza kesilebiliyor,” dedi. Özellikle zeytinyağı gibi temel gıda ürünlerinde büyük markaların da bu yöntemleri kullandığını vurgulayan Gündüz, tüketicileri bu konuda bilinçli olmaya davet etti.

"Yalancı İndirimler, Ceza Gerektiren Bir Aldatma"

Yalancı indirim kampanyalarına dikkat çeken Gündüz, “İndirim yapılabilmesi için bir ürünün son 30 günde satıldığı en düşük fiyatı baz alınmalı. Örneğin, bir ürün 100 liraya satılmışsa, indirim bu fiyat üzerinden yapılabilir. Ancak önce fiyatı 150 liraya çıkarıp sonra 120 liraya indirerek indirim yapmış gibi göstermek tüketiciyi yanıltmaktır ve ceza gerektirir,” diye konuştu. Bu tür durumlarda vatandaşların Ticaret Bakanlığı’na başvurması gerektiğini ifade eden Gündüz, tüketici şikayetlerinin değerlendirilmesi açısından da denetimlerde büyük önem taşıdığını söyledi.

"Denetimde Tüketiciye Büyük Görev Düşüyor"

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın her ürünü sürekli olarak denetlemesinin mümkün olmadığını belirten Gündüz, tüketicilere de denetim sürecinde büyük sorumluluk düştüğünü vurguladı. Tüketicilerin haksız fiyat artışları, yanıltıcı indirimler ve gizli zamlarla ilgili şikayetlerini belgeleyerek ilgili kurumlara iletmeleri gerektiğini belirtti.

2025'te Değerlendirme Oranı Artacak

Şikayet mekanizmalarının artık çok daha kolay işlediğini söyleyen Gündüz, Tüketici Hakem Heyetleri’nin 104 bin liraya kadar olan uyuşmazlıklarda yetkili olduğunu hatırlatarak, cep telefonları, beyaz eşya ve benzeri ürünlerde yaşanan sorunlarda tüketicilerin mahkemeye gitmeden hakem heyetlerine başvurarak çözüme ulaşabileceğini ifade etti. 2025’te değerlendirme oranlarının da artacağına dikkat çeken Gündüz, tüketicilere şikayet haklarını kullanma çağrısında bulundu.

 

Haber: Gülşen KABAAĞAÇ


29.10.2024 12:43:36