Günlük yerini saatliğe bıraktı

Günlük ev kiralama konusunda yapılan düzenleme ile birlikte bazı belgelerin alınması zorunlu oldu. Ancak düzenleme çok da işe yaramışa benzemiyor. İlan sitelerinde günlük kiralık ilanlar yerini almaya devam ederken şimdilerde bir de saatlik kiralık evler çıktı.

Ekim 2023 verilerine göre son iki yılda günlük kiralık ev arzı yüzde 97 artarken 111 bine yakın ev günlük olarak kiralanıyor. Düzenlemeye göre tüm belgelerini tamamlanılan evler yılda en fazla 100 gün kiraya verilebilecek. Kaçak olarak günlük kiralık ev tespiti konusunda 1 milyon liraya kadar para cezası uygulanacak.

Ev sahipleri günlü kiralamaya gelen kısıtlamayı delmenin yolunu buldu. Artık saatlik ilan veriliyor. İlan sitelerine bakıldığında Antalya'da günlük kiralık ev ilanları dikkati çekerken günlük kiralık ilanlarına takılanlar ise saatlik kiralık ev ilanları vermeye başladı. Gayrimenkul danışmanı Meltem Şahin, düzenlemenin boşluklarından yararlanarak daha fazla para kazanmayı hedefleyen fırsatçıları ağır yaptırımlar konusunda uyarıyor.

Günlük kiralık evler şimdi de saatlik kiralanmaya başlandı. Belgeyi henüz almayan fırsatçılar, ilan oyunuyla müşteri çekmeye çalıştığını dile getiren Meltem Şahin, günlük 125 liradan 500-600 liraya kadar evini saatlik olarak kiralamak isteyenlerin bulunduğunu söyledi.

Geçtiğimiz aylarda yasalaşarak yürürlüğe giren günlük kiralık evlere ilişkin düzenlemeye karşı fırsatçılar arka kapıdan dolanmak için harekete geçti. İlan platformlarında 'günlük kiralık' adı altında saatlik kiralama yapan firmalar türedi. Online platformlara "1+0 daire 125 lira", "1+1 200 lira" başlıklarla ilan girilen konutlarda, saatlik kiralama yapılıyor.

Gayrimenkul Danışmanı Meltem Şahin, "Günlük kiralama yapan bu firma ya da kişiler 'Turizm konutu' belgesini bahane ederek konaklama yapmak isteyenlerden kimlik bilgilerini de talep etmeye başladı. Kimlik fotokopisinin Emniyet Genel Müdürlüğü ile paylaşılacağı belirtilirken, turizm konutu belgesini aldıklarını iddia ediyor. Kimlik bilgilerinin yanlış kişilerin eline geçmemesi için de vatandaş dikkatli olmalı" ifadelerini kullandı.

SİTELERDEKİ İLANLAR HIZLA KALKIYOR

Yasal düzenleme sonrasında pekçok günlük kiralık ev ilanının internet sitelerinden yayından kalktığına işaret eden Meltem Şahin şöyle devam etti: "Günlük kiralık evlerle ilgili düzenleme sonrasında fırsatçılar türese de kanundan korkan bazı ev sahipleri de sistemden çekilmeye başladı. On binlerce konutun günübirlik kiralama sisteminden çıktığı belirlendi. Halk arasında günlük kiralık ev olarak anılan konutlar için geçtiğimiz ay düzenleme yasalaşmış ve yeni bir dönem başlamıştı. Artık bir evi 100 günden kısa süreli kiraya verecek ev sahipleri, izin belgesi almak zorunda. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yönetilen süreç kapsamında, kiraya verilecek bir ev için her şeyden önce izin belgesi alınması gerekiyor. Bakanlık, izin belgesini alan vatandaşa bir plaket veriyor ve bu plaket, kiralanacak evin kapısına asılıyor. İzin belgesi olmadığı hâlde kiralama yapanlar ilk aşamada 100 bin lira cezayla karşı karşıya kalıyor Bu tutar, belge alınmaması halinde 1 milyon liraya kadar yükseliyor."

Haber: Yalçın KÜÇÜK

 


13.12.2023 12:17:29