Hareket et, sağlıklı yaşa!

‘’3-4 Ekim 2022 Dünya Yürüyüş Günü’’ dolayısıyla toplumda farkındalık oluşturmak için, Antalya İl Sağlık Müdürlüğü olarak 2 Ekim Pazar günü Kepez Orman Park’da yürüyüş etkinliği düzenledik. Antalya İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. İsmail Başıbüyük’ün de katıld

‘’3-4 Ekim 2022 Dünya Yürüyüş Günü’’ dolayısıyla toplumda farkındalık oluşturmak için, Antalya İl Sağlık Müdürlüğü olarak 2 Ekim Pazar günü Kepez Orman Park’da yürüyüş etkinliği düzenledik.

Antalya İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. İsmail Başıbüyük’ün de katıldığı etkinliğe, Müdürlük çalışanlarımız ve vatandaşlar da eşlik etti.

 

Her geçen gün oturarak her zamankinden daha fazla zaman geçiriyoruz. İş yerinde, işe giderken veya evde bilgisayar karşısında olsun, bu hareketsiz yaşam tarzı sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Çalışmalar “oturmanın yeni sigara içmek olduğunu” hatta yaşam süresini daha olumsuz şekilde etkilediğini gösteriyor.

Günümüzde fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması ve teknolojideki gelişmeler ile yaşam koşullarının kolaylaşması giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi ile toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını artırmıştır.

Halkın da yoğun ilgi gösterdiği bu etkinlikte, fiziksel aktivitelere öncülük eden İl Sağlık Müdürü Opr. Dr. İsmail Başıbüyük yaptığı açıklamada ‘’Fiziksel aktivite bedensel, ruhsal ve sosyal sağlığın korunması ve iyileştirilmesi açısından büyük bir öneme sahiptir. Yürüyüş yapmak tüm yaştaki bireyler için en yaygın ve kolay uygulanabilen dayanıklılık (aerobik) aktivitesidir. Dayanıklılık aktiviteleri vücudumuzun oksijeni kullanma kapasitesini arttıran, büyük kas gruplarının dinamik ve ritmik olarak çalıştığı aktivitelerdir.

İçinde bulunduğumuz süreçte sosyal mesafeyi koruyarak bireysel olarak yapacağımız yürüyüş aktivitesi fiziksel ve ruhsal açıdan sağlığımızı destekleyeceği gibi pandemi sürecinde kendimizin ve toplumun sağlığını riske atmadan yapabileceğimiz ideal bir aktivitedir. Fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra yetişkin yaş grubunda haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika; 5-17 yaş grubu için ise günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapmalıdır.’’ Dedi. 

Fiziksel aktiviteyi yaşam biçimi haline getirmemiz için yürüyüşün önemine dikkat çeken Sayın Başıbüyük ‘’Yürüyüşü günlük aktiviteleriniz içerisine kolayca yerleştirebilirsiniz.  Yürüyüş yapmak için ayrıca bir alet veya özel hazırlık gerekmez.Gün içerisinde toplu taşıma aracı kullanıyorsanız ineceğiniz yerden bir–iki durak önce inip yürüyebilir veya arabanızı gideceğiniz yerin önüne değil birkaç sokak uzağa park ederek gideceğiniz yere yürüyebilirsiniz. Ayrıca, size en yakın belediyelere ait yürüyüş yollarından veya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne ait spor tesislerinden faydalanabilirsiniz.’’ Diyerek herkesi hareketli ve daha aktif bir yaşama davet etti.


03.10.2022 12:20:47