Hayat kurtaran tampon

Tokat'ta meydana gelen trafik kazasında minibüsün arkadan bir kamyona çarpması ve 5 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından kamyonların arkasında olması gereken darbe tamponu gündeme geldi.

Kamyonların muayeneden geçebilmesi için zorunlu olan ancak pek çok kamyoncu tarafından sonrasında sökülen darbe tamponları aslında hayati bir öneme sahip. Darbe tamponunun hayat kurtardığını söyleyen Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Sekreteri Ünal Ayvazoğlu, "Bu tamponlar çarpma durumunda araç hızını azaltıyor ve aracın alta girmesini önlüyor, yani hayat kurtarıyor” dedi.

BÜYÜK ORANDA ÖNLÜYOR

Kazaların yaşandığı kamyon ve TIR’ların arkasında önleyici tampon ya da şok emici aparatların olmamasının kaza riskini azalttığına işaret eden Ayvazoğlu, "Yaşanan bu tür kazalar kamyon ve TIR gibi araçların arkasına takılması gereken darbe sönümleyici tamponun önemini gözler önüne serdi. Ünal Ayvazoğlu, ağır vasıta araçların arka kısmında darbe sönümleyici tampon bulundurmanın ölümlü kazaları büyük oranda önlediğini ifade etti.

ARAÇ ALTINA GİRMEYİ ÖNLÜYOR

Yaşanan kazalardan des alınmadığının görüldüğünü dile getiren Ünal Ayvazoğlu, "Ağır vasıta araçların işletmecileri 3-5 bin lira masraftan kaçmak için insan hayatını tehlikeye atıyor. Kendileri bu tür bir kazaya karışınca ne kadar önemli bir ihtiyaç olduğunu anlarlar ama iş işten geçmiş olur. Darbe sönümleyici tampon araçların ağır vasıta araçlara arkadan çarpması durumlarında araç hızını azaltıyor ve araç altına girmeyi önlüyor yani hayat kurtarıyor" şeklinde konuştu.

MUAYENEDEN GEÇMESİ İÇİN…

Mevzuata göre kasalı kamyonet-kamyon ve TIR tipi yük taşıyan araçların, arkadan çarpmalarda kasanın altına girmeyi önleyecek şekilde tasarlanması ve arka kısımda çelikten yapılmış tampon olması zorunluluğu bulunduğuna dikkat çeken Ayvazoğlu,“Bu araçların muayeneden geçmeleri için arka kısımlarına darbe sönümleyici tampon takma zorunluluğu var. Ancak muayenede takıp sonra söküyorlar. Mevzuatta var ama uygulamada yok. Bu konuda denetimlerin sıkılaştırılması ve ağır cezai müeyyidelerin uygulanması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

TAMAMEN KAPALI OLMAK ZORUNDA

Ünal Ayvazoğlu, "Bütün kamyonlarda ve çekicilerin dorselerinde tampon bulunması zorunlu. Tamponsuz araçlar fenni muayene komisyonundan geçemez. Hatta yandan çarpmalarda dahi kamyonların ve TIR dorselerinin yakıt depoların olduğu yer ve onun yanındaki o boşluklar da tamamen kapalı olmak zorunda. Bu kurallara uymayanlar istisnadır. Bunlar da trafik ve jandarma ekipleri tarafından görüldükleri yerlerde cezalandırılmaktadır. Bu tür araçlar zaten muayeneden de geçemez" ifadelerine yer verdi.

Haber: Yalçın KÜÇÜK

 


12.12.2023 10:50:15