Tarım ve Orman Bakanlığı 2 Mart’ta, domates ihracatına 14 Nisan’a kadar sürecek bir kısıtlama getirmişti. Söz konusu düzenleme üretici ve ihracatçıların tepkisine neden olurken domates fiyatlarının iç piyasada yüzde 40’a varan oranda düşmesine neden oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı’na verdiği ihracat kısıtlama yetkisini geri almasına rağmen üreticini yüzü gülmedi. Seralarda ürünleri bekleyen üreticiler, ürünlerin beklerken birikmesi nedeniyle 20 liradan satacakları domatesin fiyatının 10 ile 7 liralara kadar düştüğünü ifade etti.
ÜRÜN BEKLERKEN DEĞER KAYBETTİ
Çiftçiler birkaç günlük ihracat yasağı nedeniyle ürünleri elinde kalan üretici domatesin seralarda beklemesi ve ürünün artması gibi nedenlerle domates fiyatının 20 liralardan 10 – 7 lira arasında indiğini kaydetti. Üretici “Yasağın kalkması bizim ürünümüze bir faydası olmadı. Ürünümüz beklerken değer kaybetti. Şimdi maliyetimizi kurtarmayacak fiyatlara düştü” diye sitem etti.
ÜRÜN BİRİKTİ ÜRETİCİ ZARAR ETTİ
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, birkaç günlük de olsa ihracat yasağını üreticiyi etkilediğini belirterek “İhracat yasağı olduğu zaman biz zaten karşı çıktığımız şey, üreticinin etkilenmemesi içindi. Yasak esnasında seralarda ürünler beklerken domates bollaştı. Avrupa’da da fiyat düştü bizde de düştü fiyatlar düştü. Yurt dışından da talep çok düştü. Dolayısıyla burada da ürünün bol zamanı olunca birikme başladı. 25 TL’ye ürün varmadı oraya ama bugün domates 15 TL. Onun için üretici zarar ediyor. Karşıda bugünkü fiyata bakıyorlar. Bu fiyattan almak istiyor” dedi.
İHRACATÇI PAZARINI KAYBETTİ
İhracat yasaklanınca ürünün toplanmaması nedeniyle üreticinin zarara uğradığını kaydeden Çavuşoğlu, “Anlık kararlar çok büyük zarara uğratıyor. İhracatçı pazarını kaybetti. Üreticide şu an da çok ciddi zarara uğruyor” diye konuştu.
MÜHÜBE TAŞKIN
16.03.2023 10:19:22