İnşaat maliyeti arttı

İnşaat Müteahhitleri Dernek Başkanı İsmail İltemir, TÜİK verilerine göre İnşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 67,31 arttı, aylık yüzde 1,94 arttığını kaydetti.

İnşaat maliyetlerinin artışının enflasyon ile bağlantılı olduğunu söyleyen İltemir, "Bakıldığında inşat maliyet endeksi 8 senede 11 kat artmış durumda. Enflasyon arttıkça maliyetler de artıyor. Tabi maliyetler yatırımlara da yansıyor, üretim azalıyor" dedi.

BANKA FAİZ ORANLARI YÜKSEK

Banka faiz oranlarının yüksek olması nedeniyle insanların alım gücünün düştüğüne dikkat çeken İltemir, "Faizler de büyük etki yaptı çünkü faiz düştüğünde birçok insan ev alabiliyor. Ama en alt gelirli kesim yine alamıyor; çünkü yurtdışında mortgage kredisini 30 yıla bölüyorlar biz 10 yıla bölüyoruz. Aslında iki mesele var. Arsa maliyetlerinin düşmesi gerekiyor çünkü 100 liraya satılan bir konutun 50 lirası arsa maliyeti. Ayrıca ödenen vergi çok fazla, bunun 26 lirası da vergi” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ YILA GÖRE YÜZDE 67 ARTTI

Başkan İltemir, "İnşaat maliyet endeksi, 2023 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 1,94 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 67,31 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 2,05 arttı, işçilik endeksi yüzde 1,67 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 54,26 arttı, işçilik endeksi yüzde 111,83 arttı" ifadelerini kullandı.

BİNA İNŞAAT MALİYETİ ARTTI

Bina inşaat maliyetinin arttığına işaret eden Antalya İnşaat Müteahhitleri Dernek Başkanı İsmail İltemir, "Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 2,20 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 66,42 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 2,46 arttı, işçilik endeksi yüzde 1,58 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 52,72 arttı, işçilik endeksi yüzde 111,62 arttı" açıklamasında bulundu.

İnşaat maliyetlerinin artması ile birlikte gözlerin daire fiyatlarına çevrildiğini aktaran Başkan İsmail İltemir, bu artışın inşaat projelerinin maliyetlerini etkileyebileceğini kaydetti. İltemir,  bu verilerin inşaat sektöründeki genel ekonomik durumu yansıttığı ve gelecekteki projelerin planlamasında dikkate alınması gerektiği ifade ediyor.

Haber: Yalçın KÜÇÜK


14.02.2024 12:01:47